Jump to content
Fiskersiden

20. Desember


Thomas94
 Share

Recommended Posts

Da var det plutselig min tur til å bidra med en luke i julekalenderen. Hva skal jeg skrive om denne gangen? Hmmm, årsrapport; nei, ikke nok bilder, så det hadde nok blitt mest tekst. Videorapport, det er en god ide, men vent litt, jeg har jo ikke filmet noe i år, så da blir det sikkert litt vanskelig. Jo, jeg har jo laget litt forskjellige ting i fiskeboden i år, det kan jeg jo skrive litt om, litt sånn steg for steg guide, det var en god ide. Det blir sikkert bra…

La oss begynne med noe essensielt i fiskeboden, nemlig fiskestenger. Disse er lange og som regel vanskelig å finne ett egnet sted å plassere. Da ble løsningen min at de lå i en sofa eller i ett hjørne hvor det var 110% kaos. Jeg satt i tenkeboksen en stund, men klarte ikke å finne noen god løsning på problemet, det var da pappa kom med den geniale iden; lag ett stativ i taket. Allerede kvelden etter var opplegget klart, så da var det bare å laste opp stengene.

Så her kommer en liten presentasjon om hvordan jeg valgte å gjøre det:

Du trenger:

Materiell:

- Minst 2 stk. Kosteskaft, diameter 24 mm

- Rørisolasjon 22 mm for å få den til å sitte skikkelig på kosteskaftet.

- Planke, størrelsen spiller ikke så stor rolle, så lenge du får plass til ett kosteskaft.

- Skruer

Verktøy:

- Drill

- Bor for forboring. Størrelse som passer skruene

- Hullbor i str. 25 mm eller litt større

- Tommestokk/vinkel

- Blyant

- Kniv

- Sag

- Fil (rund og flat)

Fremgangsmåte:

1. Sag til holderne som skal stå i veggen, disse trenger du minst 4 av, det kommer an på hvor mange kosteskaft du skal bruke, du skjønner det når du ser bildene.

2. Bor hull med hullborret i senter av de plankene du har sagd til i steg 1.

3. Bor hull med boret slik at det blir lettere å skru fast holderen i veggen.

4. Kapp av endende på kosteskaftet slik at det verken er koning eller avrundt i noen av endene. Påse også at det er riktig lengde, den skal ha noen millimeter kortere lengde som avstanden mellom veggene du skal ha den mellom.

5. Fest den ene holderen i veggen, merk av på den andre veggen hvor den andre holderen skal stå.

6. Tre på rørisolasjonen, dette er ikke nødvendig, men følte det så litt bedre ut…

7. Den andre holderen skal så tres på andre enden av kosteskaftet.

8. Den andre enden av kosteskaftet skal inn i holderen du allerede har montert på veggen i steg 5.

9. Videre så skrur du fast den andre holderen i veggen med kosteskaftet i.

10. Du er ferdig, legg stengene i den nye holderen.

Bilder:

1_zpsfa779136.jpg

Veggmonteringen, det skal også være en slik brakett i andre enden.

2_zpsbb8e36fe.jpg

Kosteskaftet med påmontert rørisolasjon

3_zpsa7da3db2.jpg

Løsningen dersom man trenger flere enn en lengde med kosteskaft eller må avslutte holderen midt i taket. Inni denne ligger endene på skaftetene løst.

4_zpsa935d7b5.jpg

Resultatet!

Da fortsetter vi bare med lagring av stenger, det systemet jeg har skrevet om fungerer utmerket når stengene ligger i oppbevaringstrekka sine og ikke har sneller på seg. Jeg pleier som regel ikke å rigge ned isfiskestengene mine etter fisketurer, derfor måtte jeg finne en ny løsning. Mye ble vurdert, men det endte opp med verktøykroker, en veldig enkel og rimelig løsning for de som har vegger disponible. Så har skrevet litt om dette systemet også.

Verktøy/deler du trenger:

- X antall verktøykroker alt etter hva du ønsker (På Jula koster det 25 kr. for 6 pk.)

- Dobbelt så mange treskruer som du har kroker

- Blyant

- Meterstokk

- Drill med passende bits eller skrutrekker

- Tape (hvis du ønsker beskyttelse på kroker)

Fremgangsmåte:

1. Begynn evt. med å tape krokene hvis du ønsker det, det anbefaler jeg.

2. Finn avstanden mellom krokene som passer din stang best (gjerne en på bakre holk og en rett foran fremste holk, se bilde).

3. Finn høyden du ønsker å montere de første holderne i.

4. Fest første skrue i holderen, påse også at denne blir rett før du strammer til skruen.

5. Deretter fester du andre skruen som virkelig låser kroken.

6. Mål opp avstanden som du fant ut i punkt 2.

7. deretter gjentar du punkt 3-6 til du har montert så mange kroker du har behov for.

TIPS: jeg valgte å ha avstanden mellom stengene like stor som når snellene tar mest plass (på haspel vil dette si når sveiva står nedover)+5cm for å ha litt å gå på.

Bilder:

5_zpsf5acf72b.jpg

Bilde av tapet krok (ikke særlig pent), men en grei løsning for å unngå riper i stanga.

6_zps33927bd2.jpg

Bilde av ett sett med verktøykrok stangholder, bakerste krok på bakre holk, fremre krok rett før fremre holk. Denne avstanden tror jeg kommer til å fungere på de fleste stenger.

7_zps9581269b.jpg

Oversiktsbilde av hele systemet (legg merke til de nye isfiskesettene; Exage 1000 FB og Alivio 120 Ice, dette er stenger som kommer til å få kjørt seg på isen og som jeg tror jeg kommer til å bli svært fornøyd med).

Da tenkte jeg å fortsette å rydde litt i fiskeboden, nå er det tackelmappene som står for tur. Jeg er en ivrig artsjeger som fisker etter det meste både i saltvann og ferskvann. Da gjelder det å ha orden, spesielt hvis man skal pakke fiskeutstyret raskt. Jeg har selv tatt med feil tackelmapper på tur noen ganger og dette er vel den største feielen man kan gjøre som fisker? Nå skal det vel også sies at når det står 4 like tackelmapper ved siden av hverandre er det raskt å ta feil. Men heldigvis de gangene jeg har glemt tackelmappene mine eller tatt feil har jeg kunnet lånt tackeler av fiskekammeratene mine.

Jeg holder på å utdanne meg som automatiker så da har jeg tilgang på utrolig mye forskjellig utstyr. Det var en dag jeg skulle merke noen kabler, så da kom jeg til å tenke på at dette kan jo brukes til merking av tackel mapper også. Det merkesystemet jeg holdt på med kalles Partexnummer, dette er ett system som brukes ved kabelmerking/tag. nummerering i industrien. Her får du tallene og bokstavene fra 0-9 og A-Å. Dette er ett enkelt merkesystem som består av en plastplate og bokstaver som tres på platene deretter fester man de med små strips. Selv om det bare er plast er disse merkene utrolig hardføre og tåler MYE (for å kort beskrive det miljøet de står i kan: ALT annet inne i fabrikken er A4/syrefast (alt annet irrer/tærer/ruster bort), Saltpetersyre, varmt og utrolig surt miljø generelt, så disse merkene holder lenge).

Se bildene, for se hvordan de så ut etter merking.

8_zpsb1769aec.jpg

Nærbilde

9_zps5b49e014.jpg

Resultatet!

Dette er også en ideell måte å tjene inn litt tid i konkurranser også. Hvis det står 4 tackelmapper på høykant i baggen er det lett å ta feil og man taper fort dyrebar tid, som man ellers kunne brukt på å agne/fiske. Dette er en metode som har fungert veldig bra for meg. Disse numrene koster litt i innkjøp men om noen kamerater/klubber går sammen så koster det ikke så mye pr./pers.


En annen metode er å knytte på hyssing/garn i forskjellige antall/farger og pugge kodene utenom.

For å få inn ett fiskebilde helt på slutten, må jeg vel nevne den fisken jeg er mest fornøyd med i år. Denne ble tatt under ett av de siste drifta på lørdagen under LSFF. Da dette er en plass jeg har fisket utrolig mye på, men aldri fått noe størrelse på fisken var det utrolig god følelse da denne rødspetta endelig kom opp.

10_zps11de6ac5.jpg

Rødspette på 945 gr.

Da var også denne kalenderluken over og det er bare 4 dager igjen til jul, og til sist vil jeg ønske alle på Fiskersiden og deres familie en riktig god jul og fiskerikt godt nytt år!

Denne artikkelen, ble ikke helt som planlagt, da jeg har ligget rett ut med influensa hele uka, men gjorde så godt jeg kunne, håper den falt i smak J

Mvh. Thomas http://fiskern94.blogspot.no

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Flott luke! Veldig greit å ha et system... Jeg har det innimellom, men skal ikke så mange turene til før ting blir litt rotete og uoversiktlig.

Har heldigvis et eget rom dedikert KUN til fiskeutstyr.. Her henger alle tacklene sortert etter variant... Havål, muz, kveite etc...

Men noen tackelballer ligger alltid på gulvet... Rart, blir aldri kvitt de.... ^_^

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.