Gå til innhold
Fiskersiden

Rømningene som ikke skulle skje


Recommended Posts

(Foto: Jonas Bostrøm)

Hvordan kan det være mulig at 200.000 fisk rømmer i løpet av årets første 12 dager, når man har en nullvisjon for rømming?

Nina ble det kalt, uværet vi nettopp fikk stormende innover våre kystlinjer. Nina var en storm med større kraft enn vi har sett på omtrent 20 år. Konsekvensene av uværet var ikke «bare» ødelagte hus, veltede trær, strømbrudd og materielle skader. Hun har og gjort en skade på Vestlandet som ikke er like lett for forsikringsselskap å betale ut og ordne opp i.

Første melding kom fra avisen Strilen sent lørdag kveld, et oppdrettsanlegg hadde slitt seg løs fra forankringen og ble ført med vinden langs Austfjorden i Lindås. Deretter kom meldingen om nok en stor rømning, denne gangen av regnbueørret i Osterfjorden. Søndag kom det enda to meldinger om anlegg som ikke hadde Ninas gunst. Det første i Masfjorden og det siste i Hardanger.

Dagen før Nina traff kysten og flere oppdrettsanlegg viste sin svakhet i røft vær, uttalte Henrik Hareide fra Fiskeridirektoratet til Kyst.no: «Oppdrettsanleggene skal tåle orkan styrke. De skal tåle de kreftene som er på lokalitetene. Det beregnes ut fra lokalitetsundersøkelser som gjennomføres i forbindelse med anleggssertifikatet. «

Enkelte ble gjerne betrygget av denne uttalelsen, men ikke vi som har sett hvordan dette skjer gang på gang. Vi skal ikke lenger tilbake enn til sensommeren 2014, da stormen Hilde traff Vestlandet. Også den gangen viste det seg at disse anleggene, som skulle tåle 50-årsstormer, ikke var gode nok.

Naturkrefter kan vi gjøre lite med, og det er selvfølgelig tragisk at dette skjer. Oppdretterne taper penger på tapt fisk og ødelagte merder. Men det bør innføres større sikkerhetstiltak når vi vet konsekvensene av uhellene.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) har gjennom sitt miljøløfte en nullvisjon for rømming. Det løftet ser jeg dessverre som brutt. Tiltakene fungerer ikke, eller blir ikke tatt i bruk. Hvordan kan det være mulig at kanskje så mye som 200.000 fisk rømmer i løpet av årets første 12 dager når man har en nullvisjon?

Det eneste strakstiltaket jeg ser er at oppdrettere, sportsfiskere, fiskere og lokalbefolkning tar ansvar og fisker opp den rømte fisken så langt det lar seg gjøre. Lite blir gjort av myndighetene. Er det ikke flere som burde kjenne på ansvaret for rømt oppdrettsfisk? Burde ikke et større apparat enn dette settes i gang? Burde ikke staten ta et større ansvar?

Vi har en fiskeriminister som kun snakker om vekst i næringen, og at «verktøykassen er full». Å påstå at oppdrettsnæringen ikke er en fare for naturen og villfisken, er å stikke hodet i sanden. I 2014 var det mer lakselus i norske fjorder enn noensinne. 2015 fortsetter der fjoråret sluttet, men i tillegg opplever vi rømninger av nye dimensjoner. Er dette en næring vi ønsker å se mer ukontrollert vekst hos? Hvorfor legges ikke driften over i lukkede anlegg? Hvorfor setter vi noe av det største vi har av merkevare på spill, den rene norske naturen?

Regnbueørret er en svartelistet dyreart i Norge, den finnes ikke naturlig i vårt økosystem, den er innført av oppdretterne for matproduksjon. Regnbueørreten er også en såkalt vintergyter, den trekker mot elvene fra februar til mai for å forplante seg. Noen år tilbake ble det observert regnbueørret som gravde opp gytegropene til vill laks og sjøaure i Arnaelven. Jeg frykter at dette også kan skje denne gangen. Med så mange fisk på rømmen, vil det uten tvil gå utover villfisken.

Den første rømingen besto av fisk som er triploid, det vil si at den ikke kan formere seg, men betyr det at den ikke vil forsøke å gyte likevel?

De siste to rømningene besto dessverre av oppdrettslaks som ikke var sterile. Vil de være med og viske ut genene til villfisken mer enn tidligere oppdrettsfisk allerede har gjort i mange år?

Noen må stilles til ansvar. Skal dette være oppdretterne? Eller skal det være myndighetene? Juridisk sett er det forurenser som sitter med ansvaret og myndighetene som skal følge opp saken. Men myndighetene svikter når det kommer til villfisken, vårt varemerke, vår natur og vårt biologiske mangfold. Mens myndighetene og oppdretterne teller kroner og nyter nok et år med velfylt pengepung, forsvinner biter av vårt økosystem, av vår natur.

Fiskeridirektoratet advarte mandag folk mot å spise den rømte ørreten, mens Mattilsynet uttalte at den kunne spises. Det siste stiller jeg spørsmål ved. Ørreten er behandlet med Slice, et middel mot lakselus. Normalt ville de gitt fisken Slice, og så latt den svømme rundt i 50 dager til giften var ute av fisken, den såkalte halveringstiden.

Så mange som 94.000 giftige fisk har trolig rømt, ifølge anslagene. Oppdretterne har utlovet en dusør på hele 50 kr pr. fanget fisk. Nå kan vi plukke giftig og helsefarlig avfall fra naturen vår.

Jeg dro selv til Osterfjorden for å fiske opp regnbueørret. Vi observerte store mengder rømt fisk. Den blir merket som «fjordørret» , «rein» og «naturlig» når den er plassert i butikkhyllene. I realiteten er den tykk, slapp, deformert og tydelig preget av å ha vært i fangenskap hele livet. Den «sunne» fisken som etter planen skulle ende opp på familiens matfat, er i virkeligheten ødelagt, og i tillegg ødelegger den for den naturlige bestanden i fjordene. Er dette noe vi vil skal forbindes med ren norsk natur?

Så jeg har en oppfordring! Ta litt av makten tilbake, ta stangen fatt og reis på dugnad. Denne fisken må opp!

– Reidar Staalesen, Bergen sportsfiskere

The post Rømningene som ikke skulle skje appeared first on Hooked.

Denne artikkelen er autopostet med RSS - Vis hele artikkelen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Lite blir gjort av myndighetene. Er det ikke flere som burde kjenne på ansvaret for rømt oppdrettsfisk? Burde ikke et større apparat enn dette settes i gang? Burde ikke staten ta et større ansvar?

– Reidar Staalesen, Bergen sportsfiskere

The post Rømningene som ikke skulle skje appeared first on Hooked.

Denne artikkelen er autopostet med RSS - Vis hele artikkelen

Helt enig med er her. men, om staten skall inn og hjelpe til vedr denne miljøskandalen blir det ikke med våres surt forvervede skattepenger, her krevjer, i vert fall jeg at det er oppdrettarane som får stå for heile kaken. Staten må nå gå inn og krevje, eller gi forbud mot oppdrett i slike anlegg, med nøter. Min syn på saken dog.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og i dag kom meldingen om at ytterligere 2 anlegg har hatt rømming. Ganske så fantastisk. Dette vill da bli 8 offisielle rømminger bare i januari...Trur dette vill få følger nå for dette er da for hinsides allt..............

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er rett og slett latterlig at ikke det gjøres mer av oppdrettselskapene for å få opp faenskapet!

Samtidig må man bare berømme alle sportsfiskerne som står på for en lusebetaling som minner mest om dugnad!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjøtroll direktøren skjønner ikke hvorfor fiskerene er sinte:

http://www.vest24.no/Sj_troll_direkt_r_forst_r_ikke_hvorfor_fiskerne_er_sinte-5-82-2050.html

Det er neppe det eneste han ikke skjønner...

''så langt er 15000 tatt opp, målet er å få opp 20-30000 til''

Ja det er vel helt greit at så mye som 18 - 28000 fisk ikke blir tatt opp, du snakker om å stille med hodet i rullestol!!

Endret av maskinisten
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er nok en god grunn til dette, den norske stat så tidlig at dette var en næring som kunne tilføre store verdier til statskassa.

Næringen fikk dermed nærmest fritt spillerom, bla. i forhold til egenkontroll og undersøkelser både i forkant, under og i ettertid av oppdrettsvirksomhet.
Etter hvert har vi blitt såpass 'avhengige' av disse inntektene at man har sett mellom fingrene mesteparten, nå er det bare å ta på seg skyggelappene og aktivere autopiloten og sette full fart, uten tanke på belastningen det påfører på både miljø og artsrikdommen vi har (hatt)

Endret av maskinisten
Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.vestnytt.no/aktuelt/Oppdrettsfisk-fra-Osteroy-Adukka-opp-i-Fjellvassdraget-267004.html?xtor=RSS-2

Bedriten bransje :( Neida Ikke er fiske syk, ikke vandrer den opp i elvene og nå er det : den er jo veldig stasjonær da !!!!!!!!!!!!!! Banditter

https://www.facebook.com/video.php?v=496074043866720&fref=nf

Ekkelt? Dyremishandling? Ingen straffet etter denne og de andre rømmingene.!!!!!!

http://www.namdalsavisa.no/Flytter_to_million_fisk-5-31-19166.html

Noen som vet om det er lurt å flytte på syk fisk?

http://m.nettavisen.no/nyheter/mattilsynet-kan-ha-blitt-matforgiftet/8538487.html

Ler meg fillete om det var laksen. :)

www.youtube.com/watch?v=ssdHc4-mZuU&feature=youtu.be

http://www.nrk.no/ytring/syk-fisk-pa-frifot-1.12177273

Endret av villlax
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.