Sign in to follow this  
faust

Den første fisken i evolusjon for "landgang" forlot aldri havet

Recommended Posts

(Relativt fersk på posting, så noe Google Translate ble brukt. Sikkert noen skriveleifer.). Uansett, dette er absolutt forskning av interesse. Og vi har flere arter som "går" på havbunnen.

Noen av de første sjødyrene som kunne gå, utnyttet ikke sin evolusjonære fordel og holdt seg i havet, ifølge ny forskning.

Forskningen er basert på en genetisk analyse av hjerneceller fra den lille skatefisken (Leucoraja erinacea), en av de mest primitive dyrene med ryggrad. Det viser seg at hjernens systemer som styrer bevegelsen, er svært lik de som finnes i pattedyr. Det antyder at disse sjødyrene var de første som lærte en slags vandrende oppførsel.

Vitenskapsteamet registrerte også opptak av små skateembryoer som gjorde ganglignende bevegelser langs bunnen av en fisketank, bevegelser som har blitt sett i tidligere observasjoner: Så de løpende bevegelsene vi ser i den lille skøyten i dag, kan strekke seg tilbake mer enn 400 millioner år.

RNA-sekvensering viste også at disse genetiske blueprints - for å kontrollere lemmer, muskler og bøyning og retting av lemmer - kunne knyttes mellom den lille skøyten og pattedyrene.

Det skaper den estimerte tiden til de første landvandrere med ca 50 millioner år - ikke en ubetydelig periode.

Den lille skøyten har ikke ben, men den har to sett med finner. De store pectoral finner brukes til svømming, men de mindre bekkenfinner gjør det mulig å gå langs bunnen av havet, med alternerende venstre og høyre bevegelser. De store pectoral finner brukes til svømming, men de mindre bekkenfinner gjør det mulig å gå langs bunnen av havet, med alternerende venstre og høyre bevegelser.

Disse typer bevegelser, kjent som ambulatory locomotion, gjør fisken til et meget egnet emne for å studere opprinnelsen til å gå.

Det er i fremtiden, men for nå ser det ut til at evnen til å gå ble oppdaget dypt i havet i stedet for på land.

Hva studien ikke spør, er hvorfor disse små skøytene ikke brukte sine nyoppdagede talenter til å gjøre noen undersøkelser - enkel dovenskap, eller kanskje en kjærlighet til deres undervannshjem?

"Denne undersøkelsen er veldig viktig da den lille skaten kan bli en veldig god modell for å forstå utviklingen av nerveverk som styrer lemmer og også avsløre ytterligere informasjon om sykdommene forbundet med dem," sier Boisvert.

Opphavsartikkel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selv etter at lemmer ble utviklet var de nok mer til bruk i gruntvannsområder en til å gå med på land. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 time siden, BAN skrev:

Selv etter at lemmer ble utviklet var de nok mer til bruk i gruntvannsområder en til å gå med på land. 

Små fordeler er det som har bragt, OG fremdeles bringer oss fremover. Plutselig var fordelene med egenskaper i gruntvannsområdene så store at en slimete skate tok seg en løpetur på land.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

De oppdager vel også fort at beina ikke er sterke nok til å supportere vekten over vann. Men interessant forskning som forhåpentligvis kan hjelpe med nerverelaterte problemer. Det er også flere fisk, bl.a. rødknurr som kan gå. Snorklet med noen slike i Kroatia, de er så kule :) : 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

rødknurr er en tøff fisk ja. Gjesper gjør den også, som mange andre fisk! ;) Man vet vel ikke helt hvorfor fisk gjesper, men det gjør vi kanskje ikke når det gjelder mennesker heller, bortsett fra at det er et tegn på trøtthet? "beina" eller de "frie finnestrålene" brukes som videoen viser til å spasere på bunnen, men de inneholder vel også sanseceller, sånn at de også brukes til å lete etter mat? alltid spennende med arter som har anatomiske særtrekk som på sett og vis representerer overgangsformer. Dette er ekstra fine bevis  på hvordan evolusjonen fungerer; den "bruker" det som er der i utgangspunktet, og "justerer" disse etter endringer i levemiljøet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er lett å tenke seg at de første som kravlet seg opp på land ikke hadde noe ønske om å være der men heller var på matsøk i dammer som var utilgjenngelig for andre. Etterhvert ville det være naturlig å legge egg å fostre opp avkommet i slike dammer.

Da er veien til å bli et amfibie kort.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this