Jump to content
Fiskersiden

villaksen rødlistet


piscator
 Share

Recommended Posts

Villaks er rødlista – samtidig mener Sjømat Norge at det er mer villaks i flere elver – NRK Nordland

er de frekke eller dumme? Sjømat Norge driver faktafornektelse på et nivå som selv Donald Trump ville vært stolt av. Og med den totale mangelen på selvinnsikt og ydmykhet som denne næringen har vist i all tid er det helt utrolig at omdømmet deres ikke er dårligere hos folk flest enn det er. Kanskje det er derfor de er så høye på seg selv?

Link to comment
Share on other sites

Sjømat Norge har ett oppdrag, maksimere profitten i o-næringen. Her fra deres egen nettside:

  • Ivareta medlemmenes felles interesser overfor nasjonale og internasjonale myndigheter, institusjoner og samfunnet for øvrig.
  • Arbeide for gode rammebetingelser som styrker konkurransekraft og lønnsomt, og dermed gir gode og sikre arbeidsplasser, for bedriftene.
  • Arbeide for å styrke næringens kompetanseutvikling, samt sikre gode og stabile forhold mellom medlemsbedriftene, de ansatte og deres organisasjoner.
  • Bidra til at fiskeri- og havbruksnæringen blir hørt gjennom deltakelse på arrangementer, i råd og utvalg.
  • Representere næringen i forhandlinger, og bidra til å ivareta medlemmenes felles interesser overfor myndigheter og institusjoner, både nasjonale og internasjonale.

Kilde: https://sjomatnorge.no/dette-er-sjomatnorge/

De gjør bare det de er satt til å gjøre, og det med imponerende effektivitet og gjennomslagskraft. Hadde feks NJFF vært i nærheten av det SN oppnår så hadde vi sportsfiskere jublet for det. 

Ergo ser jeg ingen grunn til å kritisere SN. Derimot ser jeg all grunn til å kritisere alle de som gidder å høre på de....

Edited by erik
Link to comment
Share on other sites

Joda, men de er en representant og et talerør for industrien. Derfor må man vel formode at det de sier er det industrien står for. Og det som er pussig er at disse aktørene så ensidig hopper i skyttergrava hver gang industrien blir kritisert, direkte eller indirekte. En slik ensidighet er ikke bare lite troverdig, og i strid med fakta, det bryter jo med all kjent omdømmeteori, noe også Simon Sætre og Kjetil Østli var inne på i boka si "Den nye fisken". Derfor er det merkelig at næringen ikke har blitt mer straffet av markedet enn de har.

Link to comment
Share on other sites

Fornektelse og tåkelegging fungerer det. Bare spør en hvilken som helst amerikansk president. :)
 

Hvis man skal selge noe man vet er farlig/ skadelig/ moralskt forkastelig, så nytter det ikke å innrømme noe av det. Man må bare kjøre på med alt man klarer å få tak i som forvirrer opinionen. Se på tobakk, våpen, porno etc - o-næringen har lært av de beste.

Hilsen en som av alle ting er utdannet innen markedsføring. 

Edited by erik
Link to comment
Share on other sites

for all del, det har vært nok av "doubtmongers" (Som Naomi Oreskes og Eric Conway døpte dem i sin berømte bok "Merchants of Doubt" fra 2010), folk fra den ekstreme høyresiden i USA som drev lobby for tobakksindustrien, og annen industri, der de systematisk fornektet farene ved tobakk, benektet at DDT var farlig og dumt å bruke, benektet at nedbøren var sur og skadet fiskebestandene, benektet at KFK-gasser skadet ozon-laget osv... og etter flere tiår med støy tapte de til slutt hver eneste sak. Ting virker helt til det ikke virker lenger. Det de oppnådde var naturligvis å tjene masse penger underveis, på fellesskapets regning, og trenere sakene slik at de skadet samfunnet og naturen unødvendig mye. 

Oppdrettsnæringen driver med akkurat det samme. I den grad laks er et bra produkt som Norge skal basere mye av sin fremtid på, bør de heller innse problemene så raskt som mulig, ta tyren ved hornene som det heter, og heller gjøre de investeringer som trengs for å gjøre næringen helt stueren, dvs slik at den ikke skader økosystemene generelt, og villaksen spesielt. I klartekst betyr det lukkede merder. Ja, det betyr store investeringer, i flere hundre milliarder kronersklassen totalt sett, men dette er den eneste veien å gå dersom næringen skal ha noen fremtid, på lengre sikt. Hvis ikke vil de ende på samme måte som kjøleskap basert på KFK-gasser, på skraphaugen.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja, alle vet at næringen må over i lukkede merder om man skal redusere miljøkonsekvensene,  inkludert hver eneste person i bransjen. Akkurat som tobakkselskapene sannsynligvis visste at de drepte kundene sine på et ganske tidlig tidspunkt. Men for hvert år de klarer å slippe unna endringer, blir de rikere. Ergo har de en interesse av å utsette dette så lenge som mulig. Som du sier vil kostnaden være enorm, og da er noen milliarder brukt på fornektelse verden over å regne som lommerusk kontra tapte utbytter. Milliardene som brukes på fornektelsen gir til og med fult skattefradrag, mens investeringer i anlegg fort kan gi lavere fradrag pga avskrivingstiden….

Jeg vet jeg må bytte bil for å bli kvitt problemene jeg har med bilen min. Men jeg betaler heller et par tusen i dag for å skyve den kostnaden frem i tid, enn å punge ut med flere hundre ganger mer nå. Ergo har jeg stor forståelse for at bransjen gjør som den gjør. Det jeg ikke har forståelse for, er at vi rundt de tillater det. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.