Jump to content
Fiskersiden

Myten om villaksen


mortwe
 Share

Recommended Posts

Brennpunkt program i kveld:

http://www.nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/1.7039271

Rett og slett sjokkerende saker...

Større gavepakke til FHL og oppdrettsinteressene skal man lete lenge etter.

Enhver som har det minste engasjement i denne saken bør gi programskaperne en tilbakemelding etter dette programmet.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:)

Eller:

Jeg har en bestefar som røkte helt til han døde av alderdom. Røyking er ufarlig!

Vinteren i Norge i år var kald. Avblås klimakrisen!

Link to comment
Share on other sites

Nei det er ikke vanskelig å dokumentere en eventyrlig økning i laksefangster når man tar utgangspunkt i elver som bokstavelig talt var fisketomme som følge av sur nedbør for et par tiår siden.

Skal bli spennende å se programmet. Det kan jo tenkes at det innholder fornuftige refleksjoner også. Skjønt man vet jo aldri - det synes liksom å være nrk-journalisters varemerke å ensidig søke skandale og konfrontasjon der saklig informasjon ville gjort det hele mer interessant. Uten å starte en diskusjon om noe annet på denne tråden, men det går jo en mye omtalt programserie på ruta akkurat nå, der NRK-folkene til de grader klarer å fremstille medieuvante norske forskere som så virklighetsfjerne at det opplagt at programmene er knallhardt redigert og kryssklippet med ett formål for øyet - uthegning og konflikt.

Ellers er det alltid interessant å se uttalelser som i diskusjonen på nrk under det kommende brennpunktprogrammet: "bestefaren min fisket i elver som for 30 år siden var fulle av storlaks. Han kom gjerne hjem etter en helgetur med et tosifret antall storlaks". Kanskje bestefaren har en teori om hvor storlaksen tok veien?

Uavhengig av sårbarheten til enhver art man fisker etter er det påtakelig hvor lite magemål folk klarer å oppvise. Selv i våre dager forsvinner gjerne vettet i takt met bettet.

Dr.Fish

Link to comment
Share on other sites

Espen Farstad kritiserer da også konklusjonene i programmet i morgennytt på NRK. Ca 48-49 min ut i sendingen!

Uavhengig av sårbarheten til enhver art man fisker etter er det påtakelig hvor lite magemål folk klarer å oppvise. Selv i våre dager forsvinner gjerne vettet i takt met bettet.

Dr.Fish

For noe tull!

Innkortinger i sesong, spesielt i første del av sesongen, sparer automatisk mye av storlaksen siden den er mest bitevillig når den går opp i elvene og gjerne bare sturer når den har stilt seg opp. Dessuten har du kvoter i de fleste elver som begrennser uttaket effektivt. I de elver jeg fisker får du en laks - så må du vær så god parkere stanga til neste fiskedøgn!

Hvordan i all verden kom du til konklusjonen om at med bettet forsvinner vettet?

Link to comment
Share on other sites

Debatten i etterkant av slike programmer kan bli vel verdt å få med seg, de sender programmet samtidig som de vet at villaksen sliter. Bevisst?

http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/nyhet?element_id=68065810&displaypage=TRUE

http://www.nordhordland.no/nyhende/article5024518.ece

Link to comment
Share on other sites

Helt utrolig med negative tilbakemeldinger om programmet på nettsiden om kveldens program (keep 'em coming!). Og stort sett så er de alle både velskrevne og saklige også. Det vil nok bli lagt merke til av NRK. Og husk at det også er betimelig å gi en tilbakemelding til Brennpunkts redaktør (og kanskje også kringkastingssjefen?) etter programmet. Jeg, og sikkert mange med meg, har lenge trodd at Brennpunkt var et saklig program med informative og gode vinklinger om viktige samfunnsspørsmål. Nå er den troverdigheten i ferd med å rakne. Man kan lure på om resten av NRK's journalistikk også er så tendensiøs og full av faktafeil..

Link to comment
Share on other sites

Ja godt noen er enige og at jeg ikke erter på meg alle - alltid :-)

Nå var jo også poenget mitt at mangel på magemål langt fra er en laksespesifikk problemstilling (det var derfor jeg skrev "enhver art"). Vi kan jo alle mane frem gamle bilder vi har sett av låvevegger bokstavelig talt fulle med laks. Mange har vel også lest gamle Tuftes beretninger fra Finnmarksvidda, illustrert med avsindige mengder storørret liggende på "lit de parade". Milevis fra allfarvei og skikkelige konserveringsmuligheter.

Litt mer moderne varianter av dette har vi sett bla. fra Vänern for et tiår eller sa tilbake, da fisket var formidabelt og trollere veide inn mange titalls storfisk i løpet av en vintersesong. Tilbake i helt moderne hverdag er det bare å oppdatere seg på de siste års kveitefangster så ser man at det er mange som kan bokføre mer kveite en det er mulig for dem selv, familie, venner og venners venner å spise opp.

Fra feks. Dynovika, som mange her inne kjenner til, er det et gruelig syn som møter en om våren. Gjørs, asp og gjedde ligger jo å råtner i buskene. Fisket av folk helt uten magemål og folkeskikk. Vi hiver opp det vi kan mens vi kan synes å være omkvedet.

Så Per H., en ting er at vi synes å være notorisk uenige i mye, men at akkurat de to setningene du har sitert meg på her skal være så tullete det hadde jeg ikke regnet med at noen skulle mene.

PS innlegget var ment som respons til Gammel-Erik og PerH - kom litt malplassert etter de to siste.

Edited by Dr.Fish
Link to comment
Share on other sites

Temaet i denne tråden er laks og situasjonen per i dag - ikke ørret eller Tuftes gjerninger i forrige århundre.

At noen ikke kan forholde seg til kvoter er så sin sak, poenget er at uttaket begrenses kraftig på de dagene laksen faktisk tar. For det gjør den enkelte dager. Da ender du opp med en i stedet for fem laks. Så får det bare være at laksen går i vranglås og ikke tar redskap de neste dagene, for kvotene er der for å ta høstingen ned de gyldne dagene og øyeblikkene der bettet kommer for fullt. Og det gjør de faktisk, siden brorparten av fiskerne følger bestemmelsene, selv om en og annen tulling lar seg friste til å ta to laks med seg og dermed bryter bestemmelsene.

Link to comment
Share on other sites

Kopierer inn en kommentar til kveldens Brennpunkt-dokumentar fra hjemmesiden til Norske Lakseelver (www.lakseelver.no):

"Kommentar til Brennpunkt-dokumentar:

I kveld 16/3 kl 21.30 sendes det et brennpunktprogram på NRK 1 der påstanden er at villaksen ikke er truet. Det innkjøpte programmet tar utgangspunkt i deler av villaks-bildet, og sår bl.a. tvil om DNs grunnlag for å regulere sjølaksefisket. Det fremhever bl.a. at antall elvefanget laks øker. Dette er bare en liten del av sannheten, i og med at årsaken til denne økningen bl.a. et resultat av kalking av tidligere "døde" lakseelver på sørlandet og andre aktive tiltak i elvene.

NINAs beregninger av lakseinnsig til norskekysten viser en dramatisk nedgang fra ca. 1,2 mill på begynnelsen av 80-tallet til nå ca. 400.000. Videre er laksen utryddet i ca. 50 elver, og truet i 150 av 450 elver.

For å synliggjøre at det gjøres tiltak for å redde laksen i elvene blir sportsfiske etter laks stoppet i ca. 120 elver nå i sommer for en 5 årsperiode. I Hardangerfjorden har laksen vært fredet i elvene i over 15 år, og i Vosso siden 1992 (lenge før det ble innført reguleringer ift. sjølaksefiske). Fredningen har dessverre ikke gitt ønsket effekt pga. videre økning i oppdrettsindustrien i samme område.

Dette programmet setter sjølaksefiske opp mot elvefiske, og er en direkte avsporing av den store utfordringen som er oppdrettsnæringen med lakselus og rømt oppdrettsfisk.

Debatten har allerede startet."

Edited by Glalaksen
Link to comment
Share on other sites

Liten diskusjon om saken på nyhetene på NRK2 nå. Espen Farstad snakket godt for seg, og fikk frem poengene bra.

Det blir litt merkelig å se de bebudete programmet nå, Vøllestad la seg jo helt flat og var enig med Farstad i alt :P

edit:feil navn, forsøkt rettet opp :jig:

Edited by h1rik
Link to comment
Share on other sites

Det blir litt merkelig å se de bebudete programmet nå, Sleire la seg jo helt flat og var enig med Farstad i alt :jig:

Sleire? Var vel ikke ham, var vel Asbjørn Vøllestad? Men så fort de fikk det på det rene at det er toskete å blande laksen som art, og de forskjellige populasjonene var de jo stort sett enig i det meste. Vøllestad turte ikke si det med store ord, men det var jo åpenbart at også han mente at oppdrettsnæringa er det store rasshølet her :P

Link to comment
Share on other sites

Med så mye halleluja fra gamle notfiskere er det vel snart på tide å tillate drivgarnfiske igjen. Vi får be dem lage et program fra noen av de stengte lakseelvene på vestlandet. Er ikke alle rundt Hardangerfjorden stengt? De kan gjerne ta med noen av hallelujaaktørene fra dagens program.

Myten om økt kriminalitet kan sikkert motbevises med en reportasje fra ei bygd i Sogn og Fjordane pluss en i Bibelbelte.

Sportsfiskefjorden!!

Link to comment
Share on other sites

Dette var et bedrøvelig program.

Man gikk elegant utenom problemene, og tok frem de få elvene med positive resultater.

Alle disse ligger uten for oppdretts sonen. Ikke var det nevnt at store deler av faget fisk i elvene faktisk er rømt oppdrettsfisk. Men det passet vel ikke inn i programmet.

Anbefaler alle å sende formell klage på programmets skjevhet til NRK.

Link to comment
Share on other sites

I starten av programmet sa dei at dei skulle ta oss med rundt heile landet men det var ingenting fra Hordaland eller Sogn og Fjordane. I staden viste dei fra Spinnerihølen i Tengselva som er ein oppgangshindrande høl og laksen står som sild i tønne heile sesongen. Klart dei lokale som fiskar der skryt over fisket, dei tar jo halvparten av totalfangsten for heile vassdraget der og er livredde for strengare restriksjonar.

Og så vart det sagt at i Tanaelva som kanskje verdens beste lakseelv leverte fangstar på oppmot 250 tusen tonn dei beste åra. Det er jaggu godt gjort. :rofl:

Link to comment
Share on other sites

Beklager, men nå klarer jeg ikke å holde meg lengre. Jeg er ikke forbannet lengre, jeg er rasende. Jeg har fisket laks - jeg PRESISERER i Troms og Finnmark - i 25 år og mine erfaringer stemmer 100% prosent med den statistikken og de påstandene som framkommer i programmet. DET HAR BLITT MER LAKS I ELVENE!!

I den grad laksebestanden er truet er det oppdrettsnæringa som utgjør trusselen. Dette kom klart fram i programmet ettersom svikten oppstår der oppdrettsanlegga ligger tettest - på Vestlandet.

Og det er svært frustrerende og ikke få lov å fiske på grunn av ei kapitalsterk næring og inkompetente/korrupte byråkrater.

Jeg har ingen problemer med å begrense meg sålenge det er grunnlag for det, men dette programmet bekreftet alle mistankene mine om at hele "krisa" er oppkonstruert. Spørsmålet man bør stille seg er hvilken politisk agenda som ligger bak.

Og jeg jeg er rystet over trønderne på forumet som angriper journalistikken. Såvidt jeg vet var den normale årsfangsten i Gaula på 90-tallet rundt 20 tonn. Så gikk det opp til 60 i noen toppår å når det da går ned til 30 tonn - som fortsatt er høyere enn normalen er det krise?

Her i nord-norge har det de siste årene vært tørkesomre med lite vann i elvene. Til tross for dette har innsiget og fisket vært bra, men det jeg og flere har merket meg er at det kommer enorme mengder laks på elva lenge etter fiskesesongen. Dette er fisk som har stått lenge i sjøen i påvente av bedre vannføring.

Folk som har genuine interesser for laksefiske følger gjerne me på hva som foregår i favorittelva si utenom fiskesesong også.

Link to comment
Share on other sites

Og så vart det sagt at i Tanaelva som kanskje verdens beste lakseelv leverte fangstar på oppmot 250 tusen tonn dei beste åra. Det er jaggu godt gjort. :)

Nei her vil jeg frikjenne Brennpunkt. I vår dagligtale er det lett å gå i surr med tusentalls tonn her og tusentalls tonn der. 250.000 tonn reprsenterer jo dòg ikke mer enn det årlige svinnet i oppdreetsbransjen. 22% svinn og 1 mill tonn årlig produsert supereffektiv proteinutnytter.....blir ikke det sånn ca 250.000 tonn. Nei gi nå disse seriøse gutta litt "slakk". Industrien får jo "slakk" så hvorfor ikke Brennpunkt også. ;-)

Beklager, men nå klarer jeg ikke å holde meg lengre. Jeg er ikke forbannet lengre, jeg er rasende. Jeg har fisket laks - jeg PRESISERER i Troms og Finnmark - i 25 år og mine erfaringer stemmer 100% prosent med den statistikken og de påstandene som framkommer i programmet. DET HAR BLITT MER LAKS I ELVENE!!

I den grad laksebestanden er truet er det oppdrettsnæringa som utgjør trusselen. Dette kom klart fram i programmet ettersom svikten oppstår der oppdrettsanlegga ligger tettest - på Vestlandet.

Og det er svært frustrerende og ikke få lov å fiske på grunn av ei kapitalsterk næring og inkompetente/korrupte byråkrater.

Jeg har ingen problemer med å begrense meg sålenge det er grunnlag for det, men dette programmet bekreftet alle mistankene mine om at hele "krisa" er oppkonstruert. Spørsmålet man bør stille seg er hvilken politisk agenda som ligger bak.

Og jeg jeg er rystet over trønderne på forumet som angriper journalistikken. Såvidt jeg vet var den normale årsfangsten i Gaula på 90-tallet rundt 20 tonn. Så gikk det opp til 60 i noen toppår å når det da går ned til 30 tonn - som fortsatt er høyere enn normalen er det krise?

Her i nord-norge har det de siste årene vært tørkesomre med lite vann i elvene. Til tross for dette har innsiget og fisket vært bra, men det jeg og flere har merket meg er at det kommer enorme mengder laks på elva lenge etter fiskesesongen. Dette er fisk som har stått lenge i sjøen i påvente av bedre vannføring.

Folk som har genuine interesser for laksefiske følger gjerne me på hva som foregår i favorittelva si utenom fiskesesong også.

Har du fått med deg at man har redusert fisketrykket fra notfiskere i Trondheimsfjorden med over 80% hvert år de siste 5 åra. Kan dette ha noe med forklaringen å gjøre??????????

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.