Gå til innhold
Fiskersiden

maskinistens bilde / fisketråd


maskinisten
 Share

Recommended Posts

Har sett og på det TrollPro huset for GoPro kameraene, men synes det hele blir litt vel stort og klumpete, sånn sett liker jeg Contour kameraene bedre, da de er litt mere strømlinjeformet.

Jeg har i hvert fall nå vært ute i garasjen og sveiset sammen delene, og som jeg antok var det ikke helt problemfritt å sveise såpass tynne materialer.

Uansett det gikk seg til på et vis, og det ser faktisk så langt ut til at det blir brukbart, hadde noe 'styrefinne' materiale liggende så jeg fikk prøvd festet, det var enkelt å sette fast og satt godt og stabilt.

I morgen blir det ut i båten med praktisk test, får da se om det virkelig blir brukbart.

21092014491_zps19fc245f.jpg

Prøvemontering på 'styrefinne' materiale..

21092014492_zps10826d48.jpg

Fortsettelse følger.. I morgon, i morgon, men ikkje i dag..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg vært utpå og testet litt, festet i seg selv fungerer helt supert, men det må nok noen justeringer til for å få det helt perfekt.

Filmet først med bare kameraet, som dere ser av bildet ble loddet noe baktungt med kameraet montert, det rettet seg imidlertid noe opp igjen når det ble senket i sjøen, det er også lett å justere bare ved å vri litt på feste-klammeret.

Prøvde etterpå å trolle litt med flasher og apex, men fikk ikke bilde av utstyret som jeg ønsket, muligens for dårlig sikt i vannet i tillegg til at kameravinkelen var feil.

Prøvde med forskjellig lengde bak klypa, først 5-6 meter, så 12-13 meter, må nok justere noe mere opp på kameraet her.

Fikk to små torsker, men ingen av de ble fanget av kameraet da de tok apexen, men fikk foreviget et par-tre torsker som tydelig viste interesse for loddet og kameraet.

Første prøvetur med Contour +2

22092014493_zpscd70be81.jpg

Kameraet rettet seg noe opp når loddet ble senket ned i sjøen.

22092014494_zps56fa4373.jpg

En annen grunn til prøveturen var at jeg har byttet ut wiren med 200lb braid på den ene riggen, og ville derfor også teste det litt.

Jeg har alltid brukt de store Scotty klypene med wirehake, disse kan i utgangspunktet ikke brukes på braid.

Man kan selvsagt bruke den typen med klype i begge endene og hempe som man hekter under den klypa man fester på loddlina, men det synes jeg blir alt for mye 'ræl', og ettersom jeg liker de klypene med wirehake fant jeg ut at jeg bare måtte prøve å få til å bruke de på braid også.

Løsningen ble at jeg avisolerte 10 cm 1,5 kvadrat lampettledning, isolajonen tredde jeg over braiden, og satte en liten svivel som stopper på braiden i overkant av isolasjonen.

Dette fungerte helt utmerket, wirehaken satt som et skudd og beveget seg ikke i det hele tatt.

Oppsett for bruk av Scotty wirehake på braid, legg merke til svivelen som fungerer som stopper over isolasjonen.

22092014496_zps12dc6c79.jpg

20,3 meter ute, var også nede på vel 30 meter uten at wirehaken flyttet på seg.. Supert!

22092014495_zpsc7f0b086.jpg

Blir nok noe mere testing etter hvert, men så langt virker det lovende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter å ha filmet en del under vann i sommer har et par ting slått meg:

- Sterkt sollys med solen høyt på himmel reduserer sikten da det lyser opp alt av partikler, luftbobler osv.

- De beste bildene ( i hvert fall på grunt vann får vi med moderat overskyet vær som gir godt og jevnt lys

- Jeg tror du skal ha ekstremt klart vann før du får bra bilder på 10-12 meters avstand

- Jeg tipper 3-5 meter avstand skal være kurant også for å å få fisk til å ta agnet.



Endret av Espen Ørud
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk Espen for tilbakemelding og gode råd, jeg er jo selv helt uerfaren med både foto og filming så sånne tips og råd er veldig verdifulle for meg! :thumbsup:

Jeg så faktisk for meg at skarpt solskinn var de beste forutsetningene, men når jeg tenker meg om så er det jo veldig mye i det du sier ang. at partikler osv. blir opplyst.

Jeg skal ut igjen litt senere i dag for å teste litt mere, prøve å se hvordan det blir når sola kommer lengre ned på himmelen, skal først og fremst prøve meg litt fram for å finne ut hvor langt fra loddet jeg kan ha agnet.

Var ute og testet litt tidligere i dag, var meningen at jeg skulle prøve mere undervannsfilm, men plutselig så jeg en brukbar stor laks som hoppet, og da fikk jeg det alt for travelt med å få ut bruket.. :innocent:

Laksen svømmer i beste velgående ennå..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk i ettermiddag film med flasheren nesten midt i bildet, men det er akkurat så vidt at jeg kan skimte den, avstanden er 6-7 meter.

Det betyr at jeg, som Espen antydet må korte mere inn på slepet.

Nå skal det sies at flasheren jeg brukte i dag var en såkalt 'agiator', disse roterer kun om sin egen akse som en propell.

Det kan godt tenkes at en vanlig 'hot spot' eller kanskje en 'VK flasher' hadde vistes bedre da disse roterer i sirkler på rundt en meter i diameter, jeg får prøve det i morgen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Veldig spennende! Du er jo kjempeflink å lage ting selv.
Har sjøl filmet endel under vann - noe som kan være veldig utfordrende.

http://www.trollinginord.no/film/ , her har jeg lagt ut en film hvor en sjøørret hugger agnet.
Veldig spennende, selv om jeg fisker dybdt her så ser du att fisken kommer i full fart oppover og tar agnet.
Er også en annen fisk som følger agnet fra den andre stangen.. Den hugger ikke!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir vel neppe noen flere oppdateringer her på en stund, nå er jeg på makrellfiske i Nordsjøen, og tar vel opp båten når jeg kommer hjem i slutten av oktober.

Hvis været blir brukbart blir det muligens en tur eller to etter kveita før jeg tar opp båten, i løpet av vinteren blir det vel montering av svinger til dypriggene og sikkert noen flere oppgraderinger/utbedringer før båten skal ut på vannet igjen.

Bunnsmøring må vel også til, det har blitt merkbart høyere drivstoff forbruk de siste turene, mye av det kommer nok av at jeg ikke har fått brukt båten like ofte som forrige sesong.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for det :)

Svinger som i 'ekkoloddsvinger' for å få brukt 'bottom track' funksjonen på dypriggen 'Cannon Digitroll 10TS'

Endret av maskinisten
Lenke til kommentar
Del på andre sider

å fan... så det sitter en svinger i selve rigg-loddet? Tøøft .... Jeg trodde Link-systemet brukte en sensor som bare målte hvor mye vaier som var ute... Jaja sånn går det når man bare antar og ikke vet....lol

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker Kim.

Skifta ut den ene i vår, den andre blir muligens også byttet ut før neste sesong.

Får se hvor godt ting virker, det ble lite utprøving med 'jigg/syklus' funksjonen da jeg hadde wire på riggen denne sesongen, syntes det ble litt vel mye 'smell' og rykk ettersom wiren hadde en tendens til å 'klatre' til ene siden på spolen, med braid på riggen ble det tyst og mindre rykk og napp.

Likte også bedre den myke start og stoppen på Digitroll riggen, litt forsinkelse er det jo fra man trykker på start knappen men det ser jeg ikke på som noe problem eller ulempe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja godt fornøyd med mine jeg også. har testet litt syklus og bottom tracking. fungerer det. men har ikke fått prøvet det sikkelig ennå. Har litt lyst å teste bottom tracking etter kveite, får se i januar februar om det blir fint vær. Ikke så mye kveite å få her nede nå. Jeg kjører fortsatt med wire på mine. Jeg bruker også bare de store scotty klemmene og tror derfor at jeg ikke gidder å bytte til braid ennå. Så på en blogg for en stund siden om en som lakket kypene med en gummi lakk for å få bruke dem på braid. Kanskje ikke en dum ide.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det fungerer veldig bra å tre 10 cm kabelisolasjon eller tynn gummi/silikon slange på braiden, jeg har investert i noen meter 0,8mm silikonslange for å teste ut også, jeg tror det vil fungere veldig bra.

Skal legge ut noen bilder med framgangsmåten jeg brukte for å få tredd gummislangen på braiden, men det får bli når jeg kommer hjem.

Å lakke wirehakene med for eksempel Plastidip går sikkert det også, men tenker at holdbarheten neppe blir så stor?

Bottom tracking fungerer visstnok veldig bra etter kveita, snakket med noen drammensere som pleier å være på kveite/sjøørretkonkurransen i skjerstadfjorden.

De hadde egen båt med seg i år, samt at de leide en ekstra båt der oppe, den de hadde med seg var utstyrt med rigger med bottom track, tilbakemeldingene var at de fikk mye mere kveite enn den andre båten som bare hadde manuelle rigger.

Vet ikke om noen av disse folka frekventerer forumet her, men hadde vært artig om de kunne kommentert litt rundt deres erfaringer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det woblere de bruker da. Å bruke hel sild blir vel litt for stort regner jeg med. Sikker ikke dumå å bruke silikon slange men om man skal bruke to stenger på en rigg så må vel man bruke en annen klype lenger oppe da. Er vel ikke så enkelt å feste denne midt på braiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei det er klart, da blir det noe annet, men jeg ser ikke for meg at jeg noen gang kommer til å bruke to stenger på samme riggen etter kveita, og etter sjøørret og laks her i Norge trenger man jo ikke tenke på det om man har to rigger.

Hel sild, makrell eller sei skal det gå bare godt å bruke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...
  • 2 months later...

I dag ble det sol og flott vær, da passet det bra å ta litt service og klargjøring for sesongen.

Det første på programmet var sjekk av tærepluggene på motorblokka, på denne motoren er det totalt 5 stk. på blokk/topp

6bb12081-ad4a-498a-a1ec-b077e2fb29b3_zps

Alle tærepluggene ble skiftet i løpet av sesongen i fjor, og som forventet så de derfor fortsatt bra ut og ble derfor ikke skiftet nå, blir å kjøre et par hundre timer og så ta en ny kontroll.

25032015070_zpsb4xrrbjo.jpg

Jeg valgte å skifte anoden på motor/trimbrakett, denne har ikke vært skiftet før, ved første øyekast ser det ut som det er mye igjen, men den er full av porer, ingen ting å spare på!

25032015063_zps3nr0ggzq.jpg

Neste på programmet var oljeskift på gear/undervannshus, det var tross solskinnet ganske kaldt så jeg hadde på forhånd rigget opp en varmluftspistol for å få varmet opp oljen sånn at den ble lettere å tappe av.

25032015055_zps2uj9zxzd.jpg

Etter et kvarters tid var det bra lunk og klart for avtapping.

Først en oljeprøve i en liten klar plastboks, hvis det er vann i oljen vil det komme først ut, såfremt ikke oljen har emulgert i seg vannet, i så tilfelle vil oljen bli grå/hvit.

Denne ser av utseende meget bra ut!

25032015058_zps9qkcdjdl.jpg

Resten gikk i bøtta.

25032015057_zpsjoajf6pz.jpg

Inn med ny olje, ikke le av de flotte sandalene, de er til helårsbruk og eneste stedet de ikke har vært i bruk er på fjellet, husker forresten en gang jeg dro en sjøørret på nesten 7kg med disse på.. :dribble:

25032015065_zpswzg8llk5.jpg

Fullt, da er det å ta en kopp kaffe og vente i ti minutt, sånn at evt. luft i oljen stiger opp sånn at vi får riktig oljenivå.

25032015066_zpsrkpjvall.jpg

Bruker alltid dette tettningsstoffet på gjengene til oljepluggene, da skal det godt gjøres at det blir lekkasje, dette pakningstoffet blir aldri hardt og gjør også at pluggene blir lettere å løsne, pakningene er billige og skiftes minst en gang pr. sesong.

25032015059_zpseg9la46j.jpg

Neste på programmet, skifte av motorolje og filter.

Det er en ting jeg ikke liker med denne motoren, hvorfor i herrens navn går det ikke an å konstruere ting på en sånn måte at oljefilter blir lett tilgjengelig og mulig å skifte uten søl?

25032015075_zpsh6vsdhel.jpg

Av med sidedeksel for å komme til, filteret står selvsagt vannrett sånn at olje som står i blokka og filter skal renne fritt nedover og grise til.

25032015076_zpsklwf43bu.jpg

Greit nok når båten står på land, men desto mere knot når olje/filter skal skiftes mens båten ligger på sjøen.

25032015078_zpstnxkigzo.jpg

Den observange ser at oljen er mørk brun og ikke svart, veldig bra, men skulle vel bare mangle når det går 8 liter olje på denne, jeg kjører 150 - 200 timer mellom hvert oljeskift, driftsmønsteret er vel 90% trolling på lavt turtall og resten transport skjelden over 4400 rpm.

25032015079_zpsc2elfizt.jpg

Nytt filter, ikke glem å smøre o-ringen før man skrur det fast.

25032015080_zps4syonoo7.jpg

Avtapping av olje gjør jeg gjennom peilerøret med en oljesuger, det etter at motoren har kjørt seg varm i 10-15 min.

25032015074_zpsjft8nwab.jpg

Ferdig med dagens gjøremål, senere blir det montering av svinger til dypriggen, vurderte å montere/lime den ved kjølen inni båten, men har bestemt meg for å heller montere den på hekken sånn som den er ment å monteres.

Jeg har i den forbindelse bestillt et regulerbart feste sånn at jeg kan dra opp svingeren ved behov, sånn ser dette festet ut.

svingerfeste_zpskxlh35pi.jpg

Det gjenstår en runde med saltsyre for å fjerne restene av rur som ble sittende igjen etter spylingen da båten ble tatt opp i fjor høst.

Det blir også vask, polering og litt flikking her og der før båten sjøsettes, men det blir nok ikke før ut i mai såfremt at abstinensene ikke får overtaket. :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@matsb. Vil ikke si at det totalt sett er så mye jobb, litt mer blir det jo, men en litt større båt gir jo også som du er inne på mulighet til å fiske oftere og komfortabelt i dårligere vær enn i en åpen båt, angrer definitivt ikke på denne investeringen i hvert fall. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.