Jump to content
Fiskersiden

fileteringskniv


karmøyfisk
 Share

Recommended Posts

Har hatt endel forskjellige kniver til filletering av fisk. noen bra noen dårlige. er nå på jakt etter den ultimate kniv som bøyer seg passe og som ikke minst holder seg skarp mer enn en fisk og tre. noen tips?

Link to comment
Share on other sites

Denne er ganske knall og jeg har hatt MANGE kniver.

https://www.google.com/search?q=rapala+filetkniv&hl=no&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=Eg0aUYXGI6_Z0QW9l4CgAg&ved=0CFkQsAQ&biw=1600&bih=1105#imgrc=NI30KJar9rqhtM%3A%3BklwWx8ejK9Rp7M%3Bhttp%253A%252F%252Fmmfiske.no%252Fadmin%252Fcommon%252FGetImg.asp%253FFileID%253D3934%2526xsize%253D200%3Bhttp%253A%252F%252Fmmfiske.no%252F%253FitemID%253D2609%3B200%3B213

Rapala Filetkniv EZ glide 7

Lang , veldig skarp , passe stiv , dvs mye stivere enn likedann kniv så tynn

http://mmfiske.no/?itemID=2609

Men sant som Hegga sier , det er mye mannen bak kniven.

Husk bare at til og med kutting i fiskebein sløver kniven , for ikke å si stein og gelcoat.

Men denne har jeg hatt nå aktivt ( les brukt) et år og er forstsatt knall go

Link to comment
Share on other sites

Victorinox er vel noe av det bedre ,jeg for min del bruker 2-3 forskjellige kniver når jeg fileterer fisk.

Det er helt håpløst hvis du skal skjære ut fileten på en stor fisk og bruke en tynn og myk fileteringskniv,for da bruker jeg en stivere kniv.

http://www.ebay.com/itm/Victorinox-Fibrox-6-Inch-Flexible-Boning-Fillet-Roast-Fish-Knife-40517-/360588015018?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53f4b875aa

Edited by cesar
Link to comment
Share on other sites

Har hatt en filetkniv fra Helle i en årekke. Lurer på om den heter Steinbit. Den blir kvass som f#¥%, men må settes opp ofte. I tilegg har jeg som regel med Hunter fra Brusletto, den tar seg av tjukke nakker eller ekstra tjukke ribbein o.l

Hunteren er hardere i stålet og holder seg lenge rimelig skarp, men er et slit å sette opp skikkelig.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

http://www.jula.no/filetkniv-fillet-knife-770075

Kjøp denne du, nest beste jeg har :) Enkel å slipe og sylskarp.

Denne kniven kjøpte jeg for noen år tilbake,Men dette er den mest ubrukelige filletkniven jeg har hatt.

Her finner du også noen kniver.

http://www.grejonline.dk/default.php?vis=kat&kat_id=15&l1=15&l2=&l3=&pg=4

Link to comment
Share on other sites

Seriøst, husket du å ta av slira før du prøvde den?

:)

Lurer litt på å kjøpe Victorinox eller Rapala Filetkniv EZ glide 7

Finnes det andre gode alternativ på filetkniv med litt bøyelig blad?

Buck har to fine fiskekniver til salgs hos xxl. Skarpe og gode med bøyelig blad!

Eneste minus er at de knekker hvis en bøyer dem for mye.

http://www.xxl.no/Root/Jakt/Kniver-og-økser/Kniver/buck-221-Silver-Creek-Fiskekniv/p/1050327_1_Style

Denne er nok den beste hva angår generelt bruk.

http://www.xxl.no/Root/Jakt/Kniver-og-økser/Kniver/buck-223-Silver-Creek-Fiskekniv/p/1050326_1_Style

Mens denne er mer konkret filetkniv. Bruker denne nå, og har hatt den i vel 2år! Holder god egg, og lar seg greit slipes opp igjen!

Link to comment
Share on other sites

:)

Buck har to fine fiskekniver til salgs hos xxl. Skarpe og gode med bøyelig blad!

Eneste minus er at de knekker hvis en bøyer dem for mye.

http://www.xxl.no/Root/Jakt/Kniver-og-økser/Kniver/buck-221-Silver-Creek-Fiskekniv/p/1050327_1_Style

Denne er nok den beste hva angår generelt bruk.

http://www.xxl.no/Root/Jakt/Kniver-og-økser/Kniver/buck-223-Silver-Creek-Fiskekniv/p/1050326_1_Style

Mens denne er mer konkret filetkniv. Bruker denne nå, og har hatt den i vel 2år! Holder god egg, og lar seg greit slipes opp igjen!

Buck har brukbare kniver,har selv 3 stk av denne sammenleggbare Buck 220 silver creek kniven.

Den er grei å ha med seg på turer.

http://www.ebay.com/itm/Buck-220-Silver-Creek-Folding-Fillet-Knife-220BLS-B-/400351494408?pt=Collectible_Knives&hash=item5d36cf0108

Faktisk så er denne av de bedre filletknivene jeg har, kjøpt på Ikea.

http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/70134949/

Edited by cesar
Link to comment
Share on other sites

Buck har brukbare kniver,har selv 3 stk av denne sammenleggbare Buck 220 silver creek kniven.

Den er grei å ha med seg på turer.

http://www.ebay.com/itm/Buck-220-Silver-Creek-Folding-Fillet-Knife-220BLS-B-/400351494408?pt=Collectible_Knives&hash=item5d36cf0108

Faktisk så er denne av de bedre filletknivene jeg har, kjøpt på Ikea.

http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/70134949/

Jøss, har ikke sett foldekniv løsningen før! Den skal innvesteres i når lønna kommer;)

Link to comment
Share on other sites

Jøss, har ikke sett foldekniv løsningen før! Den skal innvesteres i når lønna kommer;)

Du får den billigere hvis du bestiller fra Aliexpress, jeg har bestilt flere kniver der.

http://www.aliexpress.com/item/FREE-SHIPPING-NEW-BUCK-220-Folding-fillet-knife-anti-slip-grip-with-lanyard-Utility-knife-Fish/866402591.html

Link to comment
Share on other sites

Takk. Er denne myk i bladet? (uten å lett knekke)

Den er passe myk ,sterk og solid, jeg har filetert flere hundre Storsei og mange Lakser med den uten at den har tatt preg av det.

Ikeaknivene pleier (uten at jeg har testet denne) å være veldig fleksible i bladet. Men vil tro at du må gjøre opp kniven ofte( slipe den )

Denne Ikea kniven holder bra på eggen og er enkel å sette opp.

Edited by cesar
Link to comment
Share on other sites

Den er passe myk ,sterk og solid, jeg har filetert flere hundre Storsei og mange Lakser med den uten at den har tatt preg av det.

Denne Ikea kniven holder bra på eggen og er enkel å sette opp.

I sådann tilfelle kan jeg ikke si annet enn løp og kjøp;)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Jeg leste i ett av innleggene her, at en innsender brukte 2 forskjellige kniver for filetering av fisk. En kniv med stivt blad - og en annen med mykt blad. Dette er vel en sammenblanding av rollene til disse forskjellige knivene - hensett mot filetering. Når man er på havfiske, bruker man en kniv med stivt blad for å bløgge og gjøre opp fisken (ta ut innmat). De fleste yrkesfiskerne, bruker her en enkel og rimelig Mora kniv med bred knivegg - eller tilsvarende. Den er lett å holde skarp, og lett å sette opp med en god og rimelig hein. Godt stål ruster - uten at knivens funksjonalitet tar skade av det. Når man senere skal filetere fisken (beine ut kjøttet), er det å anbefale en kniv med mykt blad som lar seg bøye og flate ut under fileteringen. Det finnes en hel masse av gode filetering kniver i alle prisklasser - helt fra de dyre og jålete til de rimelige og praktiske yrkes knivene. Pris garanterer ikke for stålkvalitet. Mykt stål er lett å sette opp, men holder ikke eggen så godt som en kniv med hardere stål - som feks en Victorinox kniv (som krever god kyndig sliping for å få skarp). Jeg har hatt en del fileterings kniver, hvorav den ene ble arvet etter en yrkesarbeider ved en filetfabrikk i Båtsfjord. Det var en tradisjonell Frosts Morakniv. Godt stål, lett å sette opp - og mye brukt av profesjonelle filetering arbeidere ved fabrikker. Min favoritt i dag er imidlertid en kniv fra Geilo verktøyfabrikk - Brødrene Øyo A/S. Jeg tror det er vanskelig å finne noe bedre verktøy for filetering. Den har bredt nok blad til å la seg styre under fileteringen, et tilstrekkelig mykt blad til til å forme seg etter oppgaven - og et godt stål som er lett å bryne skarpt. Også kokkelandslaget bruker kniver fra Øyo. De markedsfører 2 typer filetkniver med tre-håndtak, henholdsvis med 18 og 19 cm blad. Jeg ser nå at de har tilbud på den minste kniven (som er mere enn stor nok - for 95 NOK) - ordinærpris ca 250 NOK. www.oeyo.no/default.aspx?pageId=28

Link to comment
Share on other sites

Om det var mitt inlegg du siktet til og syntes var sammenblanding ?!

Så kan jeg forklare hvorfor jeg gjør som jeg gjør.

Når jeg er på tur har jeg med meg en allroundkniv (Brusletto Hunter) og en filetkniv (Helle filetkniv)

Bruslettoen er hard og filetkniven myk.

Når jeg fileterer fisk bruker jeg den myke filetkniven. For å skåne den mest mulig (har ikke optimalt slipeutsyr med på alle turer) bruker jeg den harde bruslettokniven på de tøffeste jobbene, som f.eks. På kappe nakkehvirvler, spord eller tykke ribbein.

På den måten holder egga seg på den myke kniven lengre i felt.

Om du synes det er sammenblanding av knivroller ( jeg må le :) ) so be it. Det funker i praksis.

Edit: er ikke slik at jeg har med to kniver på tur for filetering, Hunteren er kniven jeg bruker til allt utenom. Men når jeg først har den med er det jo idiotisk å ikke bruke den på de jobbene som raskt ødelegger egga på filetkniven...

Edited by Maritim
Link to comment
Share on other sites

Et annet forhold, er at en god fileterings kniv skal være skarp - men dog ikke "sylskarp" langs midjen - slik man ønsker ved beskjæring av animalsk kjøtt. Fiskekjøtt er mykt og lett beskjærbart ("smør-myk)", og hvis kniven er "barber-skarp" i midjen, vil den lett skjære seg inn i fiskeskinnet. Tupp-delen av kniven bør imidlertid være skarpest mulig.


Hvis du synes det funker best i praksis, så gjør du det, Maritim. Det er mange måter å gjøre "saker og ting" på, og hvis du føler at dette er en ok måte å filetere fisken på for deg, er det ingen som kan arrestere deg på det. Hovedsaken er at man liker og er fornøyd med det man gjør.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.