Gabrielsen

Avliving av ål

Recommended Posts

Det å avlive ål er nesten umulig. Har hørt triks om å legge de i pose med salt, eller holde de oppned (hvordan man nå skal klare det). Det å dunke hodet dens, eller prøve å knekke nakken hjelper ikke i hvertfall. Beste måten er vel bare å hive fisken i en pose, knyte igjen også legge posen i fryseren når man kommer hjem. Etter et par uker er det mulig at ålen er død.

Men her om dagen hørte jeg om en temmelig spesiell måte å drepe ålen på, som visstnok yrkesfiskrne brukte[:0]

Den gikk ut på at man hadde ålen i en tønne, helte litt salmiakk oppi, la på lokket og ventet litt. Da skulle det bli et vanvittig rabalder oppi tønna en liten stund - også var all ålen død. Og ikke nok med det: Den hadde gått av seg slimet også! Da var det bare å ta et hånkle og dra ålen gjennom når du tok de opp fra tønna, også var de klare for tilberedning.

Stiller meg ganske kritisk til denne måten å avlive ål på, dersom det virkelig stemmer at foregår slik. En ting er at det høres ut som en svært pinefull måte for ålen å dø på. Men det høres jo også ut som om fisken blir hyper-stressa og det er vel ikke bra for kjøttet som skal spises - stressa dyr er jo dårlig mat. Og vil salmiakken, selv om det blir i ørsmå mengder pr ål, sette smak og evt forgifte kjøttet?

Noen andre som har hørt om denne måten å drepe ål på, eller har tanken om matverdien av ål som er avlivet slik?

Og er det noen som vet om andre avlivingsmåter som fungerer?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis du absolutt må avlive den, så skjær et snitt rett bak hodet på ålen. Men pass på å skjære dypt nok. Da henger ålen som et slips med en gang...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for tipset. Driver ikke masse-drap på ål, men det hender at jeg tar noen for å spise eller røyke. Røkt ål er veldig godt, og jeg hører også med til de som like stekt ål (har skjønt at ikke alle gjør det - litt for fett kanskje?)

Skal jeg steke ålen flår jeg den først - men det snittet rett bak hodet trenger vel forhåpentligvis ikke være så dypt at hodet detter av. (greit å holde i når man skal flå ålen.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

I barndommen spiste eg en del ål[:0] Da kutta eg hodet av ålen, og det gjekk ikke lenge før den slutta å sprelle.

Edit: Hvis du vil ha hodet på når den skal flås, så kan du knuse skallen med en stor stein. Noe brutalt, men funker også.

Min gamle farmor tilberedet ålen til meg. Eg trur hu kokte den først, for så å steike den. Det var faktisk veldig godt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av Gabrielsen

Skal jeg steke ålen flår jeg den først - men det snittet rett bak hodet trenger vel forhåpentligvis ikke være så dypt at hodet detter av. (greit å holde i når man skal flå ålen.)

Du bør nok skjære litt over halvparten. Det å stikke en kniv i hodet/rett bak hodet fungerer sikkert fint det også, bare man treffer på rett plass.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, ål er ikke bare en flott sportsfisk/meitefisk, men også en fantastisk god mat fisk. Varmrøkt ål = delikatesse.

Har røyka ål selv noen ganger, legger da fisken i litt eddikkvan med skinnet på, dette for å fjerne slimet.

Skal den flås før tilberedning så kan det være lurt å spikre den opp i hodet på en planke. Gjøre et snitt rundt fisken i bakkant av hodet for så å dra av skinnet med tang. Forutsatt at ålen er avlivet!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Til røyking bør en fjerne slimet som du beskriver med enten salt eller det beste salmiakk det er svært brutalt og er ikke og anbefale for sarte skjeler.men slimet blir borte og ålen dau.setter ikke smak men må skylles før ålen entrer røyke ovnen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei Richard, lite å se til deg på sidene for tida ????

Men rett skal være rett, salmiakk er vel egentlig gift, spør du meg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

jupp!! men ålen må jo ikke ligge lenge i salmiakk.når den er dau tas den opp straks og skylles godt.. er ikke slimet vekke er det ikke lett og få bra røyke resultat. så er det bare med denn saken..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Legg del levende i mettet saltlake. Den dør fort. Lar man den ligge natta over er slimet bare å dra av med papir og fisken klar til tilbreding. Kokt stekt eller røket, snaker den aller best etter en slik behandling, synes jeg da.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

""Det går ann å legge den i fin sand elller sagfli før en flår den , da blir den ikke glatt å slimete."" det er ikke slimet uten på men inne i skinnet som er problemet... you see!!!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Den 15.5.2005 at 10.51, Gabrielsen skrev:

Takk for tipset. Driver ikke masse-drap på ål, men det hender at jeg tar noen for å spise eller røyke. Røkt ål er veldig godt, og jeg hører også med til de som like stekt ål (har skjønt at ikke alle gjør det - litt for fett kanskje?)

Skal jeg steke ålen flår jeg den først - men det snittet rett bak hodet trenger vel forhåpentligvis ikke være så dypt at hodet detter av. (greit å holde i når man skal flå ålen.)

Ål er fredet i Norge 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
43 minutter siden, Jonatureman skrev:

Ål er fredet i Norge 

Jepp, men den var ikke det i 2005 ...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå