Gabrielsen Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 Det å avlive ål er nesten umulig. Har hørt triks om å legge de i pose med salt, eller holde de oppned (hvordan man nå skal klare det). Det å dunke hodet dens, eller prøve å knekke nakken hjelper ikke i hvertfall. Beste måten er vel bare å hive fisken i en pose, knyte igjen også legge posen i fryseren når man kommer hjem. Etter et par uker er det mulig at ålen er død. Men her om dagen hørte jeg om en temmelig spesiell måte å drepe ålen på, som visstnok yrkesfiskrne brukte[:0] Den gikk ut på at man hadde ålen i en tønne, helte litt salmiakk oppi, la på lokket og ventet litt. Da skulle det bli et vanvittig rabalder oppi tønna en liten stund - også var all ålen død. Og ikke nok med det: Den hadde gått av seg slimet også! Da var det bare å ta et hånkle og dra ålen gjennom når du tok de opp fra tønna, også var de klare for tilberedning. Stiller meg ganske kritisk til denne måten å avlive ål på, dersom det virkelig stemmer at foregår slik. En ting er at det høres ut som en svært pinefull måte for ålen å dø på. Men det høres jo også ut som om fisken blir hyper-stressa og det er vel ikke bra for kjøttet som skal spises - stressa dyr er jo dårlig mat. Og vil salmiakken, selv om det blir i ørsmå mengder pr ål, sette smak og evt forgifte kjøttet? Noen andre som har hørt om denne måten å drepe ål på, eller har tanken om matverdien av ål som er avlivet slik? Og er det noen som vet om andre avlivingsmåter som fungerer? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crazycarper71 Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 Hvis du absolutt må avlive den, så skjær et snitt rett bak hodet på ålen. Men pass på å skjære dypt nok. Da henger ålen som et slips med en gang... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabrielsen Posted May 15, 2005 Author Report Share Posted May 15, 2005 Takk for tipset. Driver ikke masse-drap på ål, men det hender at jeg tar noen for å spise eller røyke. Røkt ål er veldig godt, og jeg hører også med til de som like stekt ål (har skjønt at ikke alle gjør det - litt for fett kanskje?) Skal jeg steke ålen flår jeg den først - men det snittet rett bak hodet trenger vel forhåpentligvis ikke være så dypt at hodet detter av. (greit å holde i når man skal flå ålen.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karleif Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 I barndommen spiste eg en del ål[:0] Da kutta eg hodet av ålen, og det gjekk ikke lenge før den slutta å sprelle. Edit: Hvis du vil ha hodet på når den skal flås, så kan du knuse skallen med en stor stein. Noe brutalt, men funker også. Min gamle farmor tilberedet ålen til meg. Eg trur hu kokte den først, for så å steike den. Det var faktisk veldig godt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aalerud Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 Eller bare stikke en kniv i hodet på den. Jeg synes det fungerer greit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crazycarper71 Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 sitat:Opprinnelig postet av Gabrielsen Skal jeg steke ålen flår jeg den først - men det snittet rett bak hodet trenger vel forhåpentligvis ikke være så dypt at hodet detter av. (greit å holde i når man skal flå ålen.) Du bør nok skjære litt over halvparten. Det å stikke en kniv i hodet/rett bak hodet fungerer sikkert fint det også, bare man treffer på rett plass. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
avkroken Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 Jeg stakk også en kniv gennom hode på ålen, den ene gangen spiste dette dyret. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flemms Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 Ja, ål er ikke bare en flott sportsfisk/meitefisk, men også en fantastisk god mat fisk. Varmrøkt ål = delikatesse. Har røyka ål selv noen ganger, legger da fisken i litt eddikkvan med skinnet på, dette for å fjerne slimet. Skal den flås før tilberedning så kan det være lurt å spikre den opp i hodet på en planke. Gjøre et snitt rundt fisken i bakkant av hodet for så å dra av skinnet med tang. Forutsatt at ålen er avlivet! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Richard Kolbeinsen Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 Til røyking bør en fjerne slimet som du beskriver med enten salt eller det beste salmiakk det er svært brutalt og er ikke og anbefale for sarte skjeler.men slimet blir borte og ålen dau.setter ikke smak men må skylles før ålen entrer røyke ovnen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gismervik Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 Hei Richard, lite å se til deg på sidene for tida ???? Men rett skal være rett, salmiakk er vel egentlig gift, spør du meg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Richard Kolbeinsen Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 jupp!! men ålen må jo ikke ligge lenge i salmiakk.når den er dau tas den opp straks og skylles godt.. er ikke slimet vekke er det ikke lett og få bra røyke resultat. så er det bare med denn saken.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gismervik Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Ok, siden du har danske aner vet du vel litt om Ål tenker jeg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidar myhrvold Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Det går ann å legge den i fin sand elller sagfli før en flår den , da blir den ikke glatt å slimete. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
svenna Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Legg del levende i mettet saltlake. Den dør fort. Lar man den ligge natta over er slimet bare å dra av med papir og fisken klar til tilbreding. Kokt stekt eller røket, snaker den aller best etter en slik behandling, synes jeg da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Richard Kolbeinsen Posted May 19, 2005 Report Share Posted May 19, 2005 ""Det går ann å legge den i fin sand elller sagfli før en flår den , da blir den ikke glatt å slimete."" det er ikke slimet uten på men inne i skinnet som er problemet... you see!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jonatureman Posted February 12, 2018 Report Share Posted February 12, 2018 Den 15.5.2005 at 10.51, Gabrielsen skrev: Takk for tipset. Driver ikke masse-drap på ål, men det hender at jeg tar noen for å spise eller røyke. Røkt ål er veldig godt, og jeg hører også med til de som like stekt ål (har skjønt at ikke alle gjør det - litt for fett kanskje?) Skal jeg steke ålen flår jeg den først - men det snittet rett bak hodet trenger vel forhåpentligvis ikke være så dypt at hodet detter av. (greit å holde i når man skal flå ålen.) Ål er fredet i Norge Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TT Posted February 12, 2018 Report Share Posted February 12, 2018 43 minutter siden, Jonatureman skrev: Ål er fredet i Norge Jepp, men den var ikke det i 2005 ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celine Posted July 22 Report Share Posted July 22 Enkelt å avlive ål! Sitt og lek med den. Finn en planke og litt vann og lag vannsklie til den og lek med den i ett par timer så er den død. Klarte jeg og brosjan lett når vi var små! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjøsprøyt Posted August 22 Report Share Posted August 22 (edited) Jeg vet ikke hvor gammel jeg var, tidlig tenårene tenker jeg. Jeg var på brygga å hektet ål, de beiter på moringtauene sånn at du kan se dem. Veldig spennende, jeg likte å fiske når du kan se hva som skjer der nede på 3-5meters dyp. De beit aldrig men jeg kunne hekte dem. Så en dag fikk jeg en stor en og de er jo nærmest umulig å få tak på så jeg tenkte raskt på hva som var den beste måten å avlive den på. Jeg kom til at å stabbe kniven igjennom nakken på den og ned i brygga burde både avslutte og holde den fast, en konklusjon gjort egenhendig av hjernen min på et tiendedels sekund.. Jeg tok et godt tak rundt jaktkniven og siktet meg inn på det høyst bevegelige målet og hogget til så hardt jeg klarte. Jeg traff, jeg var ung, kjapp og fokusert den gangen og ålen ble penetrert og satt godt fast i brygga. Men da kniven stoppet i brygga mens jeg tviholdt rundt den så hardt jeg kunne så skled hånden min nedover bladet. Sånn ser lillefingeren ut i dag 35 år etter... den kan ikke strekkes ut - de kaller meg bare for kaptein krok Et minne for livet... Edited August 22 by sjøsprøyt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjøsprøyt Posted August 26 Report Share Posted August 26 Den 22.7.2023 at 19.58, Celine skrev: Enkelt å avlive ål! Sitt og lek med den. Finn en planke og litt vann og lag vannsklie til den og lek med den i ett par timer så er den død. Klarte jeg og brosjan lett når vi var små! Hvis du vil drepe noe ved å leke med det så syns jeg du bør starte med deg selv. Mvh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ølgylt Posted August 26 Report Share Posted August 26 1 time siden, sjøsprøyt skrev: Hvis du vil drepe noe ved å leke med det så syns jeg du bør starte med deg selv. Mvh tatt en pils for mye? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjøsprøyt Posted August 26 Report Share Posted August 26 Jeg synes på ingen måte den kommentaren var utilpass. Jeg er på halvliter nummer to, men da har jeg tjuvstartet med to flasker rødvin... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjøsprøyt Posted August 26 Report Share Posted August 26 14 minutter siden, Ølgylt skrev: tatt en pils for mye? Du syns det er greit å leke med liv til det dør eller? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjøsprøyt Posted August 26 Report Share Posted August 26 Pusen gjør det, men jeg forventer mer av et menneske. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjøsprøyt Posted August 31 Report Share Posted August 31 (edited) Jeg ber herved uforbeholdent om unnskyldning for eventuelle fornærmelser. Jeg må åpne overtrykksventilen i toppen med jevne mellomrom, dette gjøres med to flasker rødvin og da blir det sagt mye dumme og fornermende kommentarer. Jeg beklager på det sterkeste, Mvh. Det vil gjenta seg... med gjevne mellomrom. Men hvis du hadde møtt meg ansikt til ansikt så ville du visst - at jeg ikke mener noe vondt med det. Sånn er det bare... Edited August 31 by sjøsprøyt 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.