Jump to content
Fiskersiden

Dybdekart.no er live


erik
 Share

Recommended Posts

I dag var det åpning på en nettside som har vært en aldri så liten drøm for undertegnede i noen år. Med god hjelp av Dan er www.dybdekart.no klar for å møte verden!

Jeg har lenge kjedet min omverden med mitt eget kartprosjekt, men nå er altså "mitt" blitt "vårt". Nettsiden oppdateres med stadig flere og stadig bedre dybdekart etterhvert som vi får inn data eller får tips om dybdekart på nett som vi kan linke til. Det ligger også en liten beskrivelse av de vannene vi har egenproduserte kart til, så siden ender etterhvert opp som en slags innsjødatsbase for sportsfiskere.

Både Dan og jeg er ivrige sportsfiskere, med base på hver vår kant av landet. Nedslagsfeltet for www.dybdekart.no er tilsvarende stort, grensen i vest er Norges kystlinje og grensen i øst er Riksgrensen. Der i mellom er det mange vann og vassdrag å dekke, og vi trenger din hjelp for å få det til. Så har du mulighet, registrer deg som bruker og lever data til oss så får vi alle bedre kart.

Siden finnes selvfølgelig på nett og på Facebook. Søk den gjerne opp begge steder, dette er verdt en nærmere kikk for alle med interesse for sportsfiske og/ eller båtliv.

Dybdekart+logo.png

Det gjenstår fortsatt litt flikking her og der, men det meste er på plass. Siden har noen brukernivåer, og de er kort forklart slik:

Ikke registrert bruker

Tilgang på all data fra NVE, inkludert dybdekart I PDF-format

Registrert bruker

som over, men får informasjon om hvordan sender inn data. (Sonarlogger fra ekkolodd/ kartplotter)

Premium

Gis til registrerte brukere som har levert data til prosjektet. Gir full tilgang til alt, inkludert 3D-bilder av innsjøer, Dybdekart.nos egne dybdekart for print, fil for bruk I Google Earth eller andre PC-verktøy og fil for bruk I kartplotter. (Ta en kikk på demovannene Steinsfjorden og Haukelandsvannet for å se hva som venter.)

Edited by erik
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jeg ser at mange av forumets brukere allerede har fått det med seg via fjesboka, men for de som ikke holder på med den "fjortissiden" kommer det litt info her: biggrin.png

Informasjonen som ligger tilgjengelig for hvert vann er MEGET variabel, men per akkurat nå har vi informasjon der for 663 vann i Norge og antallet vokser jevnlig. Bak www.dybdekart.no og tilsvarende side på Facebook sitter altså Dan og jeg. I tillegg til dybdekart fra kilder som NVE og diverse andre kilder, har vi noen sjøer som vi kaller for "prosjektsjøer". Dette er sjøer hvor vi har dybdedata samlet inn via brukernes kombienheter (ekkolodd og kartplotter i en enhet) og bruker dette til å lage våre egne dybdekart. Du finner en oversikt over disse sjøene her: http://dybdekart.no/Map/Featured

Disse sjøene lager vi kart for i følgende formater:

- Bildeformat, for print og visning på skjerm ala PC og nettbrett

- KMZ, for bruk i Google Earth eller andre tilsvarende kartprogrammer for PC og Nettbrett. Google Earth er gratis og kan lastes ned til PC HER.

- at5, for bruk i Navicos kartplottere slik som Lowrance HDS, Lowrance Elite HDI, Simrad NSS etc.

Foreløpig har vi bare lagt ut filer til kartplottere fra Navico, men vi kan lage filer for det meste av merker der ute. Årsaken til at det foreløpig ikke ligger filer ute for andre produsenters kartplottere er at vi ikke har noen brukere med andre varianter for øyeblikket. Hvis DU vil være med, men har et annet merke som Humminbird eller Garmin, så ta kontakt så skal vi se hva vi kan få til.

Prosjektsjøene og kartene vi lager er kun tilgjengelig for registerte brukere som selv leverer data til www.dybdekart.no. For å levere data må du ha en kombienhet som kan ta opp og lagre dybde og posisjon fortløpende på et minnekort. For tiden har Lowrance, Eagle, Simrad, Humminbird og Garmin modeller som kan gjøre dette, den rimeligste modellen på markedet som kan brukes er Lowrance Elite 4 HDI som koster ca 3.500,- Man behøver altså ikke nødvendigvis å ha utstyr for titusenvis av kroner for å delta. Er du i tvil om din enhet kan brukes, så still spørsmålet i denne tråden så skal jeg forsøke å svare. smile.png

Hvis du lurer på hva fordelene med å levere data betyr for deg rent praktisk, er det altså at du får tilgang til dybdekart som du kan bruke på din kartplotter. Ta en kikk på prosjektsjøene Steinsfjorden eller Haukelandsvannet, disse vannene er åpne for alle så du kan se hva du får tilgang til for resten av prosjektsjøene dersom du blir med.

Dybdekart+logo.png

Du finner en forklaring på hvordan du kan levere data til oss her: http://dybdekart.no/Article/View/10

Oppdateringer av siden, som nye kart og annen informasjon, kommer via Facebooksiden men jeg skal prøve å holde denne tråden oppdatert også.

Vi kan kjapt ta noen av spørsmålene vi har fått de siste dagene:

Hva koster det å være med?

- Ingenting, bortsett fra at du må ha en kombienhet i båten din som kan ta opp de nødvendige dataene dersom du vil bruke kart fra "Prosjektsjøene". Øvrige kart på siden er tilgjengelig for alle.

Har dette noe med Navionics eller Insight Genesis å gjøre?

- Nei.

Kan jeg bruke dybdekartene i kartplotteren i båten min?

- Med 99% sannsynlighet er svaret ja. Vi har naturligvis ikke testet kartene på alt av kartplottere på markedet, men er du i tvil så ta kontakt.

Hvordan kommer jeg i kontakt med dere?

- Via Facebooksiden, denne tråden eller mail til teamcolibrino@gmail.com

Hva blir mine data brukt til?

- De blir brukt til å lage dybdekart som publiseres for deg og andre via www.dybdekart.no. Ved å sende inn dine data gir du oss rettigheter til å bruke dataene. Dine data vil ikke være sporbare tilbake til deg for andre enn admin hos www.dybdekart.no, annet enn at du vil bli oppført som bidragsyter på det enkelte kart. Hvis du ikke ønsker å stå som bidragsyter, vil du selvfølgelig kunne slippe det.

Hva om min favorittsjø ikke er en prosjektsjø?

- Prosjektsjøene er sjøer vi har data til allerede i større eller mindre grad. Får vi inn data fra andre sjøer, vil den sjøen også bli en prosjektsjø. Med andre ord er det bare for deg å ta opp data, sende til oss og vips er din sjø en prosjektsjø.

Gjør dette at andre kan se hvor jeg fisker?

- Hvis du er den eneste bidragsyteren til "din sjø", og kun logger data akkurat der du fisker, så vil nødvendigvis andre kunne se hvor du fisker. Hvis dette er tilfellet og det er problematisk for deg, så kan vi holde igjen publisering av "din sjø" som prosjektsjø inntil du har logget mer enn bare dine favorittplasser, feks i forbindelse med transport frem og tilbake eller en kosetur hvor du har kjørt andre steder enn der du pleier å fiske.

Hvor mye data må jeg levere for å få tilgang til alle kart?

- Dette har vi ikke noe absolutt svar på for øyeblikket dessverre. Frem til nå har antallet brukere vært lavt (10-12), men de brukerne har vært ivrige så det har ikke vært en aktuell problemstilling. Skulle vi sette en grense akkurat nå, ville den ligget på 15 timer med data før man får tilgang utover det vannet man selv har levert data til. For en troller går timene fort, og man logger store områder. For en spinnfisker går timene like fort, men man logger mindre areal siden man ligger mer i ro. Det er derfor vi ikke har satt en bestemt grense enda, men dette vil komme så fort vi får litt mer føling med tematikken.

Det ble en lang post. smile.png Har du spørsmål så fyr løs her.

Link to comment
Share on other sites

har en garmin 720 som får dybde fra et raymarine lodd. kan jeg ta opp data med det?

Manual:

http://static.garmincdn.com/pumac/GPSMAP_700_Series_OM_NO.pdf

Ut i fra hva jeg ser i manualen på side 57, kan denne enheten lagre spor til minnekort. Spørsmålet er om det sporet også inneholder dybdeinformasjon, og jeg er redd for at svaret er nei, selv om enheten får dybde fra et ekkolodd via NMEA.

Av Garmins enheter ser disse ut til å kunne lagre denne typen data, altså posisjon og dybde i en fil:

GPSMAP527xs

GPSMAP727xs

GPSMAP820xs

GPSMAP1020xs

echoMAP50s og 50dv

echoMAP70s og 70dv

Edited by erik
Link to comment
Share on other sites

men går vel å prøve og se? har så tregt nett at får ikke opp manualen.

Ja det er bare å prøve. Sett på sprloggen neste gang du er ute, med feks 3 sekunders intervall og lagre den til et minnekort når du er ferdig. Du får da en fil som slutter med .adm eller .gpx. Send den til meg så skal jeg ta en kikk på hva som ligger i den av data. (Men jeg tviler som sagt på at den inneholder dybde.)

Link to comment
Share on other sites

kan man bruke det kortet kartet ligger på?

Nja....

Den offisielle versjonen er at du ikke bør gjøre dette da du bryter garantibestemmelser, kan slette feil data, overskrive data etc.

Rent teknisk har jeg aldri hatt problemer med det selv, men jeg vet hva som er hva av filer på minnekortene jeg bruker.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

En liten oppdatering her.

Raymarine har sluppet ny software til svært mange av sine enheter, blant annet Dragonfly. Med oppdateringen kan nå flere av deres kombienheter brukes til å logge data. Vi har per nå ikke mulighet for å lage kart som kan brukes tilbake i Raymarines enheter, men dette regner jeg med at vil komme på plass i løpet av noen uker.

Kartet for Tyrifjorden er oppdatert med mer nøyaktig strandlinje og mer dybdedata. Endringene gjelder spesielt Nordfjorden og området rundt Geitøya og bør være interessant for både trollere og spinnfiskere.

Kartet for Øyeren er oppdatert med mer dybdedata og mer nøyaktig strandlinje. Vær litt obs på at det fortsatt gjenstår endel med dette kartet, vi trenger mer data og strandlinjen er heller ikke helt riktig i nordøst. Strandlinjen korrigerer vi etterhvert som vi får inn mer data.

Vi har fått inn litt data for Skogseid (takk til Cral). Det er ikke nok til å legge ut kart for sjøen enda, men det er en fin start. Hvis du har tenkt deg dit, så logg gjerne data og send til oss så vi får opp et kartprosjekt på denne sjøen også.

Vi vet det logges data for både Vansjø og Lyseren om dagen, men vi har foreløpig ikke fått noe for disse sjøene. Hvis du fisker her, og kan logge data, ta kontakt.

Vi er interessert i data fra ALLE innsjøer i Norge, så selv om du ikke ser "din" sjø på www.dybdekart.no så ikke nøl med å ta kontakt.

Hvis det er noe du lurer på, kontakt oss på facebook, via mail til teamcolibrino@gmail.com eller skriv det her eller send meg en PM.

Edited by erik
Link to comment
Share on other sites

Hei.

Har kjøpt hds5 med p66 giver, denne har som du vet plass til et sd kort. Det jeg lurer på er om hvis jeg skal logge og vil markere waypoints underveis hvor blir disse lagret, på kortet eller på internminnet?

Hilsen

Raymond.

Waypoints blir lagret i internminnet, og må flyttes derfra og til et minnekort hvis du vil ha de overført et sted.

Når du slår på sonarlogging, har du valget mellom å lagre loggen på det interne minnet, eller rett på minnekort.

Først:

5_3.png

Så:

5_4.png

På skjermbildet over har jeg valgt å lagre rett til minnekortet. Det interne minnet i en HDS fylles opp etter 20-40 minutter med logging, så det er lurt å logge rett på minnekortet. Du kan fint logge rett på et minnekort som allerede har kart på fra dybdekart.no eller fra Insight Genesis. Navionics anbefaler at man ikke logger på deres minnekort med kart. (Jeg har gjort dette selv på Navionicskort uten problemer, men jeg vet veldig godt hvilke filer jeg skal la være i fred og hvilke man skal fjerne på et Navionicskort.)

Komplett beskrivelse av hva du skal trykke på på en HDS for å logge:

http://dybdekart.no/Article/View/5

I den artikkelen forklarer jeg logging både med HDS Gen 2 og HDS Gen 1. HDS Gen 1 er den forrige generasjonen av HDS.

Hvis du skal flytte noe fra internminnet og til et minnekort, gjør du dette via "Pages" og så "Filer". Der kan du kopier stort sett hva som helst fra internminnet og over på et minnekort.

Siste ting: Din HDS godtar minnekort opp til 32GB. Et 8 GB-kort har plass til ca 4 døgn med sammenhengende sonarlogging vis du ikke har StructureScan, og halvparten hvis du logger med StructureScan.

Link to comment
Share on other sites

www.hooked.no har gitt oss litt hjelp med å spre det glade budskap:

http://www.hooked.no/artikler/gratis-dybdekart-sportsfiskere

(Takk til Endre og Bernt for den)

Kartet for Tyrifjorden er oppdatert med nye data. Dette kartet er kun tilgjengelig for Premium-brukere:

http://dybdekart.no/Map/View/9

Vi har fått inn litt data fra Cral og hans Raymarine Dragonfly for Skogseid. Det er litt for tynt til å lage kart for Skogseid, men så fort vi får inn litt mer data kan vi legge ut et foreløpig kart.

Vi er i kontakt med Raymarine Norge for å se på en løsning så vi kan få laget kartfiler for bruk i kartplottere fra Raymarine også.

På bloggen ligger det en foreløpig liste over enheter vi vet kan brukes til å logge data med:

http://www.teamcolibri.blogspot.no/2014/03/hvilke-enheter-kan-brukes-til-samle.html

Listen oppdateres etterhvert som jeg får info om suksessfull logging med "nye" enheter.

ProNav (importør av bland annet Lowrance) tar inn Lowrance Mark 4 HDI, som er den billigste enheten på markedet som kan brukes til å logge data med. Den ligger på ca 2.600,- veil pris. Ikke dårlig med tanke på at du for bare 3 år siden så på en inngangspris på 7-8.000,- for å kunne logge data. :)

Link to comment
Share on other sites

Det kom inn mer data fra Skogseid i går, så nå er Skogseid oppgradert til "prosjektsjø" som vi har egenprodusert dybdekart for på siden. Kartet trenger fortsatt mer data, særlig fra midtpartiet av sjøen, men vi tar gjerne i mot data fra alle deler av sjøen. Så skal du til Skogseid og har med en kombienhet (ekkolodd og GPS i en enhet), husk å slå på logging når du legger ut. :)

Kart for Skogseid ligger her:

http://dybdekart.no/Map/View/2

Etter samråd med brukerne som har levert data for dette vannet, har vi valgt å legge kart for visning på PC og print åpent for alle. Du trenger ikke engang å ha en registrert bruker. Kartfiler for Google Earth og kartplottere er tilgjengelig for Premium-brukere.

Link to comment
Share on other sites

De siste dagene med dybdekart.no har stått i Østfoldingenes tegn, her er en liten update:

Femsjøen i Haldenvassdraget er oppdatert med data fra Aremark Gjeddeklubb. Kartene er tilgjengelig for Premium-brukere.:

http://dybdekart.no/Map/View/8

Et 3D bilde fra Femsjøen:

Femsj%C3%B8en.jpg

Vansjø er ikke en av våre prosjektsjøer foreløpig, men ser ut til å bli det. Vi er i kontakt med tre personer med båt i Vansjø, så vi håper å få inn data derfra så vi kan begynne å lage kart. Foreløig ligger det kun et tradisjonelt dybdekart i PDF-format fra NVE på siden:

http://dybdekart.no/Map/View/86

Vi oppdaterer facebooksiden så fort det er nye kart ute, så følg oss gjerne der:

https://www.facebook.com/#!/dybdekart.no

Link to comment
Share on other sites

I väntan på at doregesesongen skall komme i gang på alvor så vi kan få logget egne kart har jag lagt til et knippe nye sjøer med linker til eksisterende dybdekart.

Dom nye er:

Våsjøen, Goksjø. Hallevatnet, Bergsfjordvatnet, Bjårvatnet, Breiavatnet, Bråsteinvatnet, Dybingen, Edlandsvatnet, Frøylandsvatnet, Hagavatnet, Horpestadvatnet, Kyllesvatnet, Limavatnet, Lutsivatnet, Mosvatnet, Orrevatnet, Ragsvatnet, Seldalsvatnet, Stokkavatnet, Storamos, Svihusvatnet, Svartediket, Storediket, Storevatnet, Tindevatnet, Tarlebøvatnet, Søre Gløvrevatnet, Nordre Gløvrevatnet, Solheimsvatnet, Bjørkelangen, Østensjøvatnet, Årungen, Tunevatnet, Lyseren, Ramsjøen, Grasvatnet, Barselvatnet, Bjorvatnet og Rossevatn.

Da er vi oppe i 703 sjøer! Kan sjekkes ut her: http://www.dybdekart.no/Map

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dan har gjort en kjempejobb med research og linking. Jeg derimot har slappet av og bare tøffet litt rundt på Steinsfjorden i helgen, så nå er det kartet oppdatert. Det er i praksis bare en liten bit i nordøst igjen å kartlegge, så er dette kartet komplett. Steinsfjorden er ett av våre "demovann" så her ligger kart og filer åpent for alle.

http://www.dybdekart.no/Map/View/654

Edited by erik
Link to comment
Share on other sites

En liten oppdatering her.

Raymarine har sluppet ny software til svært mange av sine enheter, blant annet Dragonfly. Med oppdateringen kan nå flere av deres kombienheter brukes til å logge data. Vi har per nå ikke mulighet for å lage kart som kan brukes tilbake i Raymarines enheter, men dette regner jeg med at vil komme på plass i løpet av noen uker.

Kartet for Tyrifjorden er oppdatert med mer nøyaktig strandlinje og mer dybdedata. Endringene gjelder spesielt Nordfjorden og området rundt Geitøya og bør være interessant for både trollere og spinnfiskere.

Kartet for Øyeren er oppdatert med mer dybdedata og mer nøyaktig strandlinje. Vær litt obs på at det fortsatt gjenstår endel med dette kartet, vi trenger mer data og strandlinjen er heller ikke helt riktig i nordøst. Strandlinjen korrigerer vi etterhvert som vi får inn mer data.

Vi har fått inn litt data for Skogseid (takk til Cral). Det er ikke nok til å legge ut kart for sjøen enda, men det er en fin start. Hvis du har tenkt deg dit, så logg gjerne data og send til oss så vi får opp et kartprosjekt på denne sjøen også.

Vi vet det logges data for både Vansjø og Lyseren om dagen, men vi har foreløpig ikke fått noe for disse sjøene. Hvis du fisker her, og kan logge data, ta kontakt.

Vi er interessert i data fra ALLE innsjøer i Norge, så selv om du ikke ser "din" sjø på www.dybdekart.no så ikke nøl med å ta kontakt.

Hvis det er noe du lurer på, kontakt oss på facebook, via mail til teamcolibrino@gmail.com eller skriv det her eller send meg en PM.

Noe mer info om åssen det ligger ann med å få kjørt deres dybdekart på en Raymarine Dragonfly??

Vurdere å gå til innkjøp av en slik enhet men hadde vært fint å hatt muligheten til å kjøre dybdekart på den.

Er det eventuelt mulig å kjøre egenlagede kart fra feks reefmaster på eneheten??

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.