dagniko

Members
 • Content Count

  19
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by dagniko

 1. I hvert fall "Aura" er ikke glassfiber, men splitcane, 9 fot AFTM 8/9 så vidt jeg husker. Det er ei ganske tung og kraftig enhånds fluestang, og var egentlig ikke velegnet for nybegynnere selv før "karbonalderen" kom, og (nesten) alle stenger ble lettere. Fluefiske var noe jeg mest drev med i tenårene på 1970-tallet, med nettopp ei slik stang (har den enda). Derfor kan jeg ikke gi noen konkrete anbefalinger i dagens marked, ut over å holde deg unna de lengste (over 10 fot) og kraftigste stengene inntil du har erfart at det er det du trenger.
 2. PS; Måling av innvendig diameter på slike små lagre med skyvelær er ikke optimalt, målingen vil alltid bli litt for lav. Det fungerer som regel bedre å måle spolens aksel på det stedet lageret skal sitte/har sittet.
 3. Yep, det er en bra selger å kjøpe fra, og så vidt jeg vet er det ikke noe galt med disse "Hong-Kong" lagrene (bortsett ifra at noen av de er innsatt med fett - som enkelt kan vaskes ut med bremserens e. l.). De er (ganske mye) bedre enn de originale ABU-lagrene i 7000C når det gjelder rotasjon - men jeg har ikke brukt slike lenge nok til å si noe om levetiden. Ceramic hybrid bør imidlertid vare lengre enn lagre med stålkuler - og de er billige. Mine favorittlagre I 3 x 10 x 4 til mindre sneller er imidlertid disse; <https://www.ebay.com/itm/3-x-10-x-4-ABEC-9-CERAMIC-BEARINGS-WITH-NYLON-CAGE/351717362231?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649 > Ikke bruk aceton til rensing av noen av disse lagrene.
 4. Jeg regner med at det lageret er 3 x 10 x 4 mm, som på andre 7000C etc. For sikkerhets skyld så kan du måle - målene er indre diameter ( = akseltykkelse) x ytre diameter x bredde. Slike er lett tilgjengelige på Ebay og mange andre nettsteder, men pass på at de er "rustfri" og beregnet på fiskesneller. Ikke kjøp de aller billigste, men påse at de har en "ABEC" klassifisering som er minst like bra som original-lageret (vanligvis ABEC 3, men kjøp gjerne ABEC 5 eller 7). Pass på at lagrene ikke oppgis å være innsatt med grease - det hender. Det er som regel liten grunn til å spandere de aller dyreste lagrene på ei så stor snelle, om du ikke har en spesiell grunn til å ville ha slike.
 5. For det første så kommer hvor stiv stangen bør være an på hvordan du kaster, og hvor lang den bør være kommer an på hvor god plass det er bak deg der du vil kaste. Vanligvis vil du trenge stenger av forskjellig lengde og stivhet, alt etter forholdene - selv om kastevekten er den samme. For "lang-kasting" med 60-80 gram så bør stanga være minst 12", og klassifisert for minst 120 gram max, men som sagt så vil forholdene ofte begrense hva som er mulig. Kortere stenger (for andre forhold) kan ha en lavere max kastevekt. Klassifiseringen til fabrikantene er dessuten i beste fall veiledende, oftere er de villedende (som regel for høye). All min erfaring handler om multiplikator, men akkurat dette bør ikke være veldig annerledes med haspel (bortsett ifra at du trenger å "pansre" pekefingeren)?
 6. Hva "testet" de egentlig? Såkalte "tester" i slike blader er som regel beheftet med vesentlige feil, mangler og unnlatelser. Nivået i det aktuelle bladet er generelt omtrent det samme sørgelig lave som for journalistikk generelt - men jeg kjenner ikke til denne "testen", så jeg kan ikke kommentere den konkret.
 7. Forholdene dikterer i stor grad hva som er mest egnet - det finnes ingenting som er "best" under alle forhold. Den gangen jeg ofte brukte spinnere så var Mepps Aglia favoritten når det gikk an - men for lengre kast så ble det ofte Droppen, Reflex og etter hvert Panther Martin. Det er imidlertid LENGE siden jeg har brukt spinnere i noen særlig grad (tidlig på 1980-tallet).
 8. Senetvinn blir det uansett med åpen haspel, om ikke bremsen er så hardt strammet at fisken aldri drar ut sene (eller du aldri sveiver uten å få inn sene). Slik sett er alle åpne haspelsneller som jeg vet om "drittsneller". Alle spinnere har ikke nødvendigvis samme "intuitive" rotasjonsretning, så dersom spinneren faktisk er problemet så kan det muligens hjelpe å bytte spinner ganske ofte (uansett en god ide om fisken ikke biter)?
 9. Generelt for lange (sluk)-stenger er at de som regel er dårlig balansert (som omtalt i innlegget over), sannsynligvis på grunn av at produsent, importør etc. ønsker å holde vekten nede av markedsføringshensyn. Dette er vanligvis ganske enkelt å fikse, ved å legge inn en passende mengde bly (e.l.) helt nederst i håndtaket. Stanga blir da betydelig bedre både å kaste og å fiske med i mange tilfeller - og ikke minst mindre slitsom å bruke. Man må selvfølgelig prøve seg frem litt med mengden bly, kombinert med aktuelle sneller, før blyet festes særlig godt. Med "lange" sikter jeg her primært til 12" eller mer, men det kan være aktuelt med noe kortere også - avhengig av kombinasjonen av stang, snelle og bruker.
 10. Mitt inntrykk er at stenger som markedsføres som "bombarda" stenger er ganske myke i forhold til klassifiseringen, muligens fordi man ser for seg at kastet startes I bakre stilling (uten "bak-kast")? Hvis dette stemmer, så vil de antakelig fremstå som over-klassifiserte med andre kaste-teknikker.
 11. Det er selvsagt veldig viktig at stanga er skikkelig spent opp I bakre stilling - men også her så finnes flere veier til målet. Noen metoder krever faktisk en del armstyrke, som pendelkast med lang stiv stang og tunge kastevekter. Uansett så vil ofte forholdene rundt fiskeren diktere (begrense) hvilke teknikker som er mulig i praktisk fiske, herunder hvor stiv stangen bør være ift kastevekt, og typen aksjon den bør ha. Jeg er ikke enig I at dagens stenger som oftest er under-klassifiserte mtp max kastevekt, det er oftere det motsatte som er tilfelle - om man ikke forholder seg til rene "lompekast" (som ikke bør være styrende for klassifiseringen, selv om det er slik mange kaster). Uansett så har de som klassifiserer stenger en nærmest umulig jobb, siden det finnes så mange variabler.
 12. OK, jeg bladde ikke nedover etter å ha åpnet linken, og så ikke at slike tellere også var listet der. Uansett så antar jeg at et nøyaktig resultat avhenger av noen mekaniske faktorer, som du (eller jeg) egentlig ikke har full kontroll over (friksjon, både "her og der")? Mitt egentlige poeng er at den sikreste måten å finne ut hvor mye som er på snella er å ta beina fatt, langs ei oppmålt "løype". Når det er gjort med en snøre-tykkelse, så er det enkelt å regne om til andre med den kalkulatoren som jeg linket - men dette forutsetter selvsagt at du kjenner faktisk dimensjon på sena/snøret, som sjelden stemmer helt med den oppgitte. Multifilament er I så måte spesielt vanskelig, da den sjelden er helt rund, og dessuten lett deformeres av måle-redskapen.
 13. Absolutt, brukte sluker legges I en egen boks, og skylles/tørkes før de legges tilbake i den boksen de kom fra. Zaloen ser jeg imidlertid ikke hensikten med?
 14. Blakdog er veldig kurant å handle med, som regel er det litt dyrere å handle direkte med The Rocket Reel Company - men det fungerer greit det også.
 15. Sannsynligvis så har du rett, selv om slitasje også er en mulighet. I så fall må lageret skiftes. Jeg har sluttet å bruke fett i disse lagrene, og bruker for tiden "vanlig" snelleolje av den typen som vanligvis følger med sneller (ikke ABU Rocket oil, yellow label eller lignende). Noe må jo denne oljen brukes opp til, og den har ingen anvendelse for deler som beveger seg under kastet, der brukes Yellow label eller Tournament fuel Om oljen bør blandes med litt fett er jeg usikker på, muligens en fordel i varmt vær? Ser ikke bort ifra at jeg prøver Liquid grease. Vanlig fett fungerer for så vidt også om det ikke er kaldt, så lenge det er rimelig ferskt. Gammelt fett MÅ ut, bremserens ser ut til å fungere greit (til det også).
 16. En brukbar omregnings-kalkulator finnes her: https://www.pattayafishing.net/fishing-reel-line-capacity-estimator/. Imidlertid så er det som er oppgitt på snella, i kataloger e.l. ofte ganske unøyaktig av diverse årsaker - og dessuten så hersker det forskjellige oppfatninger om når en spole er "full", og hvor stramt snøret skal spoles på. Begge deler kan medføre store variasjoner.
 17. Det er vel en fare for at den egentlig teller antall omdreininger for spolen, og da er resultatet rimelig nøyaktig bare med en bestemt mengde (diameter) sene/snøre på spolen? Dette er i så fall godt nok til mye av den tilsiktede bruken, men neppe for å måle hvor mye sene det går på en snelle.
 18. Den aktuelle skiva har delenummer #5189, og har hatt det nummeret siden langt tilbake i tid. Tidlige utgaver er svakt buet, nyere er flate - og dette har betydning for justering av slark vs. friksjon. Tykkelsen kan også variere litt, uten at det er noe system I dette. Noen ganger er det best å ikke montere noen av de. Delen er helt kurant, og bør ikke være vanskelig å få kjøpt - men det finnes tydeligvis villedende "info" på nettet et sted.