Gå til innhold
Fiskersiden

Sølvreven jakter på Gigalaksen


sølvreven
 Share

Recommended Posts

Nede i dypet av den vakre elven,

stod det et beist og ventet på reven.

Reven var slu og tok det med ro,

en kamp skulle kjempes mellom de to.

Reven vant og gliste bredt, dediserte fangsten til Even.

Gratla igjen, gode minner å ha når vinteren igjen fyller Tronheims gater med slaps. Det finnes løgn, forbanna løgn og statistikk. Så jeg tror ikke noe på deg når du sier at det går to år til neste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes løgn, forbanna løgn og statistikk. Så jeg tror ikke noe på deg når du sier at det går to år til neste.

Kan hende jeg flakser til med hele 2 sværinger neste år ja allerede, man vet aldri hehe. Gjorde jo det i `08. Idag skal forøvrig en blank og fin smålaks fortæres fra grillen. Setter stor pris på smålaksen også jeg, knallfin matfisk det :shifty: .

Kjæmpemorro Tor!

Jeg synes imidlertid all den vaskingen, gnukkingen og polering av laksen er litt suspekt.... :lolu:

Ps. får du melding fra meg 27de, har jeg gruset deg!

Må jo vise laksen litt respekt h1rik :lolu: Bruker turtle og gnikker hele laksen jeg før fotografering. Så det er 27de det skal skje ? Javel, du får ha grattis på forhånd og jeg ønsker deg hell og lykke med monsteret ! Regner jo med at du smeller til snart, om ikke i år så kanskje neste år :shifty: .

Et par korte snutter av laksen til Terje Claussen (Laksegutta) som var innom noen få dager i juni. En laks på 7,5 kg. var det såvidt jeg husker. Og meget sannsynlig var det en laks jeg kjente langdrag på marken som jeg rykket opp i vannskorpa der den stod i en strømkant på drøye meteren dybde. Den satt ikke godt, vanskelig å få de til å svelge på iskald elv på mark så det gikk litt i lykke og fromme med markfiske i juni :shifty: . Jeg prøvde litt senere på samme laks, på både mark og sluk men den tok selvsagt ikke. Den hadde fått seg en skikkelig kavring så den var forsiktig. Spottet laksen til Terje, og pekte ut nøyaktig hvor den stod. Han hadde rigget opp ei stang med en god woobler på og akkurat der jeg trodde laksen fremdeles stod, dundret den på woobleren i sinne. Men den ville ikke ta den i kjeften, så den ble krøket på utsiden, i øyet ! Alle 3 kroker satt godt fast på utsiden så den ble så absolutt ikke satt ut igjen. Dette tror jeg var den fineste dagen i Gaula, perfekt vannstand og klar og fin. Og nydelig vær !

Laksen tok nedstrøms selvsagt, men den spurtet oppover som en galning og lå klin inntil muren for det meste. Så litt komisk å se klippet der man kjører laksen oppstrøms hehe.

15ev95s.jpg

29z9bhz.jpg

Poul Thomsen (Dk), en gammel ringrev som har 25-års jubileum på valdet neste år. Ett år tidligere enn meg. Mistet en 7-8 kilos på mark så det ble en kort seanse. Sigve filmet.

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var vell siste året jeg kunne været med opp til deg på gratis-fiske Tor.. Nå blir det et hardt liv.

Hvis jeg enda vil fiske i Gaula, er vell kanskje Støren vald et alternativ. Så at det bare kostet 500kr for sesongkort der. Men at det ikke kommer fisk opp dit før rundt månedskiftet juni-juli. Har du peiling på dette valdet silver?

Men; Jeg kommer uansett å besøker reven i hiet!! Og du får si ifra når det er prima forhold, så tar jeg et døgn..

Endret av Sigve A
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ganske så ukjent med valdene på Støren Sigve. Men litt langt unna da, og ulempen er jo at man må drøye noen uker før det starter for alvor der. Hadde jo vært moro at du kunne fiske litt igjen på B/L på tampen. Men i helga giddet jeg ikke, er så uhorvelig kjedelig å fiske på slik vannstand. Og med forholdsvis liten oppgang, og forbaska kjerringvær denne uken. Kanskje du kan ta en tur neste helg, er jo meldt en god del regn de neste dagene. Så kanskje vi finner en bamse til deg hvis elva stiger, noe den garantert vil gjøre :shifty: Jeg har mere eller mindre avsluttet, men artig å være der og evt. filme litt hvis du skulle komme. Blir problematisk ja hvis du fyller 16 år før neste sesong. Du får trikse litt med legitimasjon da sjø hehe.

Kanskje jeg får overtalt grunneier evt. neste år også så du får være gratispassasjer noen dager. Vi får se :shifty:

Dagens smålaksmiddag, vakker den også:

sm4n4k.jpg

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mere fart i elva blir det alltid når den stiger. Men kanskje det er laksen du tenker på hehe ? Joda, noen laks er på gang, såpass kan jeg si :shifty: Blank laks i alle storleker også, ihvertfall i nedre deler. Kanskje ikke mange, men de er der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg og Silver var en liten tur opp på Laurdagen. Var ikke mye nyfisk på elva, mest brune som ikke likte slukene. Litt bamsejakt ble det, men jævelen var mer opptatt med å skremme bort inntrengere.

Er jo bættre mæ bare en uke igjen nå.. Og bare 3 år til jeg kommer med en campingvogn, og boltrer meg der oppe hele sommer'n.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men jeg fant endel bringebær da, så turen var ikke helt bortkastet :shifty: . Du skulle vært der 2 dager tidligere, da gikk det noen fine lakser. Elva sank fra 240 kubikk ! Du og Veg får overta etter meg, går vel med rullator snart jeg ! Så får jeg sitte i ura og kjefte og smelle a la Eggen hver gang dere kaster gæli. Synes ikke det er lenge siden åpninga jeg, enn om vinteren har gått like kjapt :blush: . Når det gjelder disse vrange bruningene så skal man jo egentlig ikke bruke sluk da. En ørliten tube fisket foran snuten deres kan være rette medisin. Men disse er jo ikke noe særlig vakkert syn uansett og absolutt ikke noe å fiske etter hehe. Men nyankommet blankfisk tar sluken uten å nøle. Så det var dette som var målet med turen da.

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Børsen på tampen viser at det er tatt bortimot 36 tonn i Gaula i år. Blir noen tonn ekstra når alle fangstmeldinger kommer inn senere. Og hele 22,5 tonn av dette er tatt i juni. Og all denne laksen i juni, eller bortimot, er blitt tatt nedenfor Gaulfossen ! Så det var en høyst spesiell sesong i år i nedre deler.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes egentlig det har vært lite smålaks i mange år nå. Iallefall i forhold til 90-tallet og starten på 2000. Men det er nok mere storlaks i Gaula de seneste årene, enn det var tidligere. Vrimlet jo med storlaks i storlek 7-8-kilos spesielt også i 2010. Er da storlaksår hvert år nå. Og spesielt i år har storlaksandelen vært høy. Overvintrer laksen ett ekstra år i havet ? Har hørt at det har vært mye laks i fjorden i sommer, og at den beiter på store mengder småfisk. Kanskje derfor de ser ut som gjøgriser når de kommer på elva (også så sent som august). Sesongen i gamle da`r startet jo ikke for alvor før det hadde gått 14 dager uti juni helst. Og det store rushet med storlaks var over når juli kom, da smålaksen kom i store mengder. Men en storlaks på 10 kilo legger jo ca. 10000 rogn, så greit at det er flere storlakser i elva. Men en ting er jeg temmelig sikker på. Det er mindre antall gytefisk på elva i år enn det har vært i snitt de siste årene. Men ikke lett å bli helt klok på hvordan det blir de neste årene ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt skummelt dette ja. Resultatene fra merkeprosjektet på Cath&release kan også tyde på at vi beskatter Gaula mye hardere enn vi har trodd før. Hele 32% av den merkede fisken er fanget på nytt. Om man antar at denne fisken som har vært på krok tidligere ikke er like bitevillig som "urørt" laks så kan man anta at vi fisker opp godt over 35% av laksen som går opp i elva. Det er mye!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt skummelt dette ja. Resultatene fra merkeprosjektet på Cath&release kan også tyde på at vi beskatter Gaula mye hardere enn vi har trodd før. Hele 32% av den merkede fisken er fanget på nytt. Om man antar at denne fisken som har vært på krok tidligere ikke er like bitevillig som "urørt" laks så kan man anta at vi fisker opp godt over 35% av laksen som går opp i elva. Det er mye!

dette er jo litt skremmende, men også interessante tall. For det første bekrefter det vel at det må være ganske god overlevelse på laks som blir gjenutsatt. Og hvis du har rett at utsatt laks er mindre bitevillig enn de andre, er det som du sier mye som tyder på at sportsfiske beskatter laksebestanden hardere enn man tidligere trodde. Dette er faktisk nok et argument for en mer aktiv bruk av C&R i forvaltningen. Men når det er sagt, disse slutningene KAN være litt forhastede. Det kan jo hende at det er en ganske sterk grad av seleksjon tilstede her, at de laksene som biter en gang faktisk også er MER villige til å bite på nytt enn annen laks. I så fall må beskatningstallene nedjusteres. Og hvorfor skulle det være slik at laks som har vært på krok skulle bite på nytt fremfor fisk som ikke har vært på krok? Det kan jo hende at en stor del av laksen aldri er villig til å gå på krokredskap. I så fall er det altså større sjanse for at de som er villig til å bite en gang også vil bite en gang til, enn at man klarer å lure en av "vriompeisene". Før vi kan trekke sikre konklusjoner må vi derfor vite mer om hvor stor del av bestanden som faktisk er villig til å gå på krok. Og hvordan skal vi skaffe slik kunnskap? Er montering av en sperre/telleapparat nær utløpet for å få oversikt over oppgangen i elva veien å gå?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et telleapparat som registrerer oppgangen vil, ut fra bestandsmessige hensyn, være den desidert beste metoden å forvalte uttaket fra elva på.

Rent praktisk vil det kanskje by på en del utfordringer å administrere fisket ut fra oppgangen, ved stadig åpning/stenging for fiske, evt regelendringer, men det bør være gjennomførbart.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uten sammenligning med Gaula, så har vi gjennomført målinger av beskatning av oppvandre laks i Drammenselva siden slutten av 80-tallet. Dette er arbeidet er utført sammen med seniorforsker Lars Petter Hansen fra NINA. Oppstrøms Hellefoss har vi helt konkrete tall pga telling av oppvandret laks i laksetrappa i Hellefoss og fangstrapportering fra fiskerne oppstrøms. Vi har pant på fiskekortene som fiskerne får tilbakebetalt ved innlevering av fiskekort med utfyllt fangstrapport og ligger på en tilbakeleveringsprosent 97% av alle solgte kort så denne er veldig nøyaktig etter endt sesong. I løpet av de siste 18 årene har beskatningsprosenten variert fra 22% - 41% og den gjennomsnittelige beskatningsprosenten disse årene er 31%. Det vi ser er at desto mer oppvandret laks, dess lavere beskatningsprosent. Det kan være litt "skummelt" da ved at når det er "svak" oppgang så beskattes den hardere prosentvis.

De samme tallene finner vi også nedstrøms Hellefoss, men da er de beregnet av Lars Petter ifb med at det utføres ett estimat-fiske sammen med stamfiske slik at han kan beregne oppvandret bestand. Dette blir da sammenlignet med fangstrapportene og vi får samme kurven som oppstrøms. Hvis dere ønsker og få disse tallene i en tabell, så ta kontakt med meg på en pm eller en mail.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.