Gå til innhold
Fiskersiden

– Urovekkande oppdaging i Os


Olav Moberg
 Share

Recommended Posts

http://www.tv2.no/ny...en-3708696.html

Kan forklare mystisk fiskestim i Oselven.

http://www.midtsiden...kje-lus-likevel

Ta en titt på "forskningsresultatene". Noen som undrer seg over konklusjonene?

1000-kronersspørsmålet er om -, og eventuelt hvor mye, lakselus Rådgivende Biologer og Uni Miljø forventer å finne på anadrom laksefisk som har oppholdt seg en periode i brakkvann... :whistle:

Tips:

Hos en fisk med en samling av flere voksne hunnlus med eggstrenger på ett område av fisken, kan eggstrengene se ut som "lyse flekker" bakover ryggen på fisken.

Dersom dere ser nærmere på bilder og videopptak av sjøørreter som nylig hadde søkt på osen av Oselva, vil dere kunne finne dokumentasjon på om sjøørretene har (hadde) lakselus (voksne hunnlus med eggstrenger).

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

FM i Hordaland sitt syn på saken.

http://www.fylkesmannen.no/hoved.aspx?m=1166&amid=3567205

Jeg var nede å snakket med Unimiljø og den sjøørreten de tok opp hadde stått i elven i over en uke, så det var ikke rart at de ikke fant mye lus på den. De fant derimot pigmentforandringer på all sjøørreten som er sterke indikasjoner på luspåslag. De som såg fisken når den begynte å komme inn i osen, såg store luspåslag - konklusjonen til Unimiljø ble at det var salinitet som hovedårsak. Sjøtemperatur i fjorden lå på 5-6 grader. Vi får stole på forskerene at hovedgrunnen var salinitet denne gangen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

var nede å snakket med Unimiljø og den sjøørreten de tok opp hadde stått i elven i over en uke, så det var ikke rart at de ikke fant mye lus på den. De fant derimot pigmentforandringer på all sjøørreten som er sterke indikasjoner på luspåslag. De som såg fisken når den begynte å komme inn i osen, såg store luspåslag - konklusjonen til Unimiljø ble at det var salinitet som hovedårsak. Sjøtemperatur i fjorden lå på 5-6 grader. Vi får stole på forskerene at hovedgrunnen var salinitet denne gangen.

Sjøørret tilpasser seg et liv i saltvann. Det springene punkt her er HVORFOR disse fiskene fikk problemer med saltbalansen??

Det er viktig å være oppmerksom på at UniMiljø fant 3 forskjellige grupper sjøørret. De fant utvandrende smolt, utvandrende gytefisk OG fortidlig innvandret stor sjøørret med betydelige pigmentforstyrrelser. De to førstnevnte grupper var det ikke lus på. Det skal det heller ikke være. Det er usikkert fra hvilken gruppe de fanget de 39 fiskene de gjorde. Var dette et representativt grunnlag?

Av de fiskene vi så under broen på Os samtidig som forskerne gjorde sine undersøkelser lengre opp, var det et stort antall fisk med svært mye lus på seg, og da mener vi ikke 20 eller 30 lus, men mange flere. Derom kan ingen overbevise oss om at vi så feil.

Hva som gjorde at UniMiljø fant mindre lus på den fisk de fanget, gjenstår å se. Vi tror at det i deres gruppe var lite av den invandrede store ørreten som vi så, men mer av de utvandrende gruppene. At forskerne fant lite lus (men mye pigmentforstyrrelser) på disse 39 fisk, overrasket oss veldig. Men vi er redd for at det vil bli mange muligheter for å undersøke lignende fenomener senere i år. Dessverre....

Endret av salmoncamera
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.