Jump to content
Fiskersiden

Julekalender 2015, 13. Desember


lias
 Share

Recommended Posts

Fiskekarma is a bitch

Buddhister tror på gjenfødelse og karma. Jeg tror mer på catch and realease, men må innrømme at jeg tilhenger av karma, eller det vil si, jeg tror på fiskekarma.

Fiskekarma er en usynlig kraft som definitivt er tilstedeværende i nær sagt alle fiskesituasjoner. Virkningen er som oftest vond, (med mindre du har syykt god fiskekarma) og ligner i grunn Murphys lov. Kort sagt er fiskekarma det som avgjør om man får fisk eller ikke på fisketur, men ikke fordi det som kan gå galt går galt, alt er nemlig din egen feil/fortjeneste.

Regel nummer 1:

Ta aldri med håv på fisketur

Her har vi vel alle syndet utallige ganger, og rart er det dermed ikke at de helt store fangstene ofte uteblir. Ved å ha håven hengende over ryggen ser man unektelig både proff og sexy ut, og skulle i grunn være en fristelse for stor for fisken å motstå, problemet er bare fiskekarmaen. Det har seg nemlig sånn, at om man tar med håven, får man ikke storfisk, sånn er det bare.

Nå er det viktig å huske på at dette ikke er forårsaket av Murphys lov, og det er nettopp dette som er problemet. Jævelskapen er med andre ord ikke oppbrukt, og mye, ja faktisk alt som kan gå galt, vil fortsatt gå galt. Dette gir oss som fiskere to valg. Vi kan drasse med oss håven, dra damer, og være i stand til å lande trofefisken vi aldri vil kroke, eller vi kan droppe håven. Da vil vi ikke lenger dra damer, men vi har plutselig muligheten til å kroke tidenes laks. Problemet er bare det at vi høyst sannsynlig vil miste den og leve videre ensomme, i evig anger. Kort oppsummert kan vi si at dårlig fiskekarma opprettholder fiskets iboende faenskap, som går ut på at uansett hvor mye man prøver, som regel ender opp uten fangst i det hele. Men, om du derimot har god fiskekarma finnes det fortsatt håp. Om du er elsket av fiskeguden og alltid behandler fisken du får på en go måte,(elsk din neste (fangst) som deg selv) kan fiskekarmaen noen ganger trumfe Murphys lov og spar(e) deg for nederlaget, dersom du spiller kortene dine riktig. Med andre ord kan du unngå å miste drømmelaksen selv uten håv, og heller taile beistet slik alle de kule gutta gjør på film. Konklusjonen blir derfor klinkende klar: la håven ligge hjemme! Det vil du ikke alltid angre på. Om du har fiskekarmaen i orden.

article-2235716-162076A5000005DC-897_964

Regel nummer 2:

Du skal ikke tro at du får noe

Forventninger er kort og godt fanden selv om du er ute etter god fiskekarma. Dette gjelder forsåvidt også i andre situasjoner (jeg har alltid ment at lave forventninger er veien til å bli lykkelig) men det er spesielt framtredende på fisketur. Når du parer Murphy med fanden, blir resultatet deretter, og du kan egentlig droppe å dra ut på tur i det hele tatt. Spesielt ille er det om du ytrer dine forventninger høyt, og fiskegud forby, i offentlighet. Det blir litt som at ''har du ikke noe fint å si så holder du munn,’’ og når uhellet først er ute, skal det mye til for å blidgjøre fiskeguden. Derfor er det av erfaring best å bare unngå å tenke så mye på hva fisketuren vil bringe, og heller strø rundt seg med pessimistiske ytringer angående hva fiskeguden vil ofre til deg. Det finnes en viss mulighet for at dette er grunnen til at så mange stiller spørsmålstegn til vår fiskeinteresse, men det får så være. Vi bryr oss ikke om hva andre synes og tror (vi fisker jo…), men fiskegudens meninger preger oss i stor stor grad. Det kan kanskje virke i overkant pessimistisk å påstå at man må være pessimist for få fisk, men noe må man da være villig til å ofre, om fiskeguden skal gjøre det samme.

Regel nummer 3:

Ta alltid med fluestanga

Om du drømmer om å stå i yndlingselva/vannet og presentere små deilige døgnfluer til villig og vakende storørret, kan du ikke glemme stanga igjen hjemme. Da ber du om bråk og dårlig fiskekarma. Det kan virke meningsløst å ha den med seg når du for femte tur på rad denger sluk i stiv kuling og regn, men du kan banne på å få kremforhold den dagen stanga ligger igjen hjemme. Med vakende fisk på alle kanter, suger det at fisken driter i alt av sluker du har å servere. Nå kan det friste å ta turen hjem for å hente Hardy-stanga til 4000 du aldri har brukt, men det er ingen vits. Tvert imot det verste du gjør. Når du kommer tilbake med Hardy-stanga parat har himmelens sluser åpnet seg, og fiskeguden pisser dårlig fiskekarma over deg. Er du riktig uheldig gjør du likevel et forsøk, og inviterer med det Murphy med på leken. Bakslengen legger seg i en fin bukt, men i det du spenner opp stanga blir snøret tatt av vinden. Med en fart på mangemeterpersekund surrer den råsterke fluorkarbonfortommen seg lett rundt bjørka til høyre for deg, og i det du drar til for å skyte snøret gjennom vindkula ryker alt unntatt fortommen. 4-erstanga har ikke en sjanse, og knekker tvert av, rett under festet til toppdelen som du har en ekstra av hjemme. I et inferno av bannskap og det som verre er forbanner du fiskeguden og alskens annet og ønsker så inderlig at du ikke la igjen stanga hjemme.

oslashdlagt%20fluestang_zps8hayxo2x.jpg

Regel nummer 4:

Det hugger alltid når du minst venter det

Du kan stå time ut og time inn, grisefokusert på å gjøre alt så riktig som mulig, og ikke kul om fisken biter. Du bytter sluker titt og ofte og varierer både fiskedybde og hastighet, akkurat som de siste 14 altomfiske-bladene har fortalt deg, men akk nei. Og så går det kanskje et minutt, eller fire sekunder hvor du blir litt lei og mister fokus. Enten du begynner å veive med stanga, eller legger buttenden over skuldra er utfallet det samme. Fiskegudens bror s@t@n slenger plutselig fisk etter deg. Det går 12 sekunder, og så smeller det, men med stanga over skuldra er dessverre sjansene for fast fisk minimale. Det hele ender med at du får deg en støkk og konsentrasjonen returnerer. Så fisker du til du blir lei og mister fokus igjen, og jeg behøver vel ikke fortelle deg hva som så skjer. Å unngå dette er alt annet enn enkelt. Man må på en forunderlig måte klare å være 100% konsentrert også når hodet spinner raskere enn spinnerbladet til en bluefox 2er og tankene svever som en 12 grams atomsild i heftig medvind. Som Cato Bekkevold så fint sier det, er det ofte slik, at den som tar hvert kast som en konkurranse, ofte er den som har flest fisk i bøtta når dagen er omme.

12348546_960101247401450_1697339222_n_zp

Regel nummer 5:

Får du ikke fisk, ta fram matpakka

Det viser seg at fisken ofte har samme huggperioder som deg selv, og få ting er mer effektivt enn å ta fram lønsjen når fisket er tregt. Forståelig nok er dette vanskelig å få til om man går langs land og kaster, men om du fisker med ang/dorger er dette tingen for deg! Som med alt annet fiske (utenom hardbarka DoD (catch and realease only) fluefiske) finnes også her en mothake, og her kommer også fiskekarmaen inn i bildet. Om du har dårlig fiskekarma kan nemlig ting gå fryktelig galt. Følgende situasjon har da en tendens til å utspille seg: Kaffekoppen blir full. Som kjent er ingenting fullt før det renner over, men idet du med første bit av polarbrødet i munnen, smurt med prim eller leverpostei, kroker dagens første ørret av en viss størrelse skjærer alt seg. Oppkavet ryker polarbrødet i pusterøret, og i ville hosteanfall knuser du kaffekoppen ned i dørken. Med ett er det mer enn bare kaffe som er i ferd med å renne over, og for å toppe det hele skyter ørreten til værs og kvitter seg med sluken. Før du vet ordet av det har også du kvittet deg med restene av matpakka, og turen er i grunn ødelagt. Derfor er dette et tips som burde krydres med ei klype salt, og ikke settes ut i livet før du er sikker på at fiskeguden er med deg. Dette kan du forsikre deg om ved å følge reglene ovenfor til punkt og prikkete ørret.

12336333_959876770757231_1133799661_n_zp

Kort oppsummert: om du vil lykkes på fisketur må du aldri ha håv, ikke forvente noe som helst og spise litt hele tiden.

Det eneste som gjenstår da er vel å ønske alle på forumet her en god jul, og et godt nyttår når den tid kommer. Jeg håper alle får et nytt fint fiskeår med god fiskekarma, og måtte fiskeguden være med dere alle.

  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.