Jump to content
Fiskersiden

16. Desember


PeterSL
 Share

Recommended Posts

16. Desember

 

Det er kun en drøy uke igjen til jul, og det er min tur til å skrive en liten luke i kalenderen. Jeg hadde min siste eksamen i år for bare et par dager siden og dessverre har pensumlesing og oppgaveskriving tatt litt for mye tid denne høsten enn det jeg skulle ønske. Akkurat hvor lenge det er siden sist jeg fisket er jeg ikke helt sikker på, men det er over to måneder siden siste tur. Jeg har derfor ingen fisketurer friskt i minne, og satser derfor på en årsrapport - Også litt fordi jeg liker å lese andre sine årsrapporter. 

I begynnelsen av året fikk jeg fisket en del, og det startet med fortsettelsen av den intense rødhai-satsingen jeg har holdt på med, litt til og fra, de siste 3+ årene. Den siste måneden hadde jeg fisket på en håndfull forskjellige plasser i håp om å komme i kontakt med rødhaien. Rundt midnatt den 13. Januar satt den. Det er uten tvil en av de fangstene jeg har blitt gladest for noen gang, kanskje bare slått av spisskate i Hardanger. Kanskje. Helt utrolig gøy! 

IMG_2947.JPG

Et av årets andre høydepunkter var helt klart NM i sjøisfiske i Trøndelag. Dette var faktisk min første gang på sjøisen, noe som gjorde det hele enda litt mer spennende. Mye gøye folk, en håndfull skater og noen nye arter oppsummerer turen godt. 

IMG_3009.JPG
Strømsild

IMG_3045.JPG
Øyepål

IMG_3127.JPG
En liten piggskate på Lygnin

IMG_3131.JPG
En noe større piggskate fra Lygninfjorden

IMG_3188.JPG
Kloskate fra Hjellbotn

Hjemme igjen i Bergen ble det et par turer i båt, uten at noe voldsomt spennende ble, for det meste bare småbrosme og noen langer. Men også en okei og glupsk glassvar på 900gr som prøvde seg på en halv makrell, ikke helt forventet bifangst på såpass stor krok.  

IMG_3258.JPG
Glupskvar

Og noen ganger leverer en kveldstur på bonten større fisk enn turene du faktisk satser på storfisk. Ikke at den var så voldsom, men artig fra land midt i sentrum. 

IMG_3424.JPG
Bontenlange på 8650gr

Det ble en del flere kystmeiteturer på diverse plasser i håp om å komme i kontakt med en rødhai igjen, men det mest spennende som dukker opp på sånne turer pleier å være havmus, ikke at jeg klager så mye på det. 

IMG_3354.JPG

I begynnelsen av Mars tok jeg et par turer på en plass jeg liker godt og hvor jeg tidligere har brukt litt vel mange kvelder på jakt etter diverse fisk i fjæren. Her ble det et kjært gjensyn med en artig krabat - Rognkjeksen. En av de rareste fiskene du finner i Norge... Ikke verdens største, men n snau kilos klump med finner er alltid gøy! 

IMG_3480.JPG
Rognkjeks 970gr

Samme kvelden fikk jeg øye på en fisk jeg hadde sett et par ganger før, men aldri fått på denne plassen. En brun liten krabat, og jeg forstod fort hvilken type fisk det var, i tillegg til en mistanke om arten. Fisken forsvant skremt, og jeg var på plass kvelden etter for å ta den. Den gikk rett i boks! 

IMG_3535.JPG
Nordlig tangbrosme på ny plass og pers på 49gr

Et par ekstra havmus ble det når jeg var ute med Preben, som kom østfra for å fiske havmus i Mars. Nummer 19 og 20 i havmussamlingen.

IMG_3604.JPG

IMG_3619.jpg

 

Senere på våren ble det mindre tid til fisking og mer tid til lesing frem mot eksamen. Litt fisking ble det, men ikke så mye å snakke om. 

IMG_3778.JPG
Nordlig tangbrosme


IMG_3597.JPG
Hornkvabbe

IMG_3883.JPG
Gjedde

IMG_3912.JPG
Noen brungylt

IMG_3928.JPG
Tangkutling

I Juni var jeg ferdig med alle eksamener og dro til Hardanger for et par dager fiske sammen med Mathias og Ivar. Familien til Mathias har hytte på en helt herlig plass i Hardanger, så når Mathias spurte om jeg var med var jeg ikke vanskelig å be. Jeg brukte mesteparten av tiden på jakt etter skolest, men der inne var det blålangen som var ivrigst mens skolesten holdt seg langt unna. Blålanger er jo ikke verdens verste bifangst det heller, ettersom jeg ikke har fått så alt for mange av dem. Størrelsen kunne derimot vært noe bedre...

IMG_3963.JPG

IMG_4002.JPG

IMG_4015.JPG

 

I slutten av Juni dro jeg på ferie til Israel sammen med familien, og håpet var å få min første fisk i utlandet. Jeg brukte en del tid på å finne ut av hvilke fiskemuligheter jeg kunne utnytte meg av der nede, men ettersom jeg dro sammen med familien og vi hadde en del planer var det vrient å finne tid til fiske. Litt ble det likevel. Den første dagen i Tel Aviv dro jeg innom en sportsfiskebutikk i Holon utenfor Tel Aviv og kjøpte litt diverse småtteri og agn. Kul liten butikk, stappfull i diverse utstyr.

DSC_0025_1.JPG

DSC_0020_1.JPG

Dessverre klarte jeg å glemme marken igjen i kjøleskapet da vi dro fra Tel Aviv, og det å finne mer mark der nede viste seg å være heller vrient. Jeg måtte derfor ta til takke med gulp og diverse sluker jeg hadde med. Mens de andre dro til en nasjonalpark ble jeg igjen i Tiberias for å fiske noen timer hvor jeg ble usedvanlig populær blant forbipasserende, spesielt blant småbarn som kom skrikende bort til det lille "akvariet" jeg hadde laget. I Genesaretsjøen finnes det en del forskjellige arter, blant annet flere forskjellige arter av tilapia og karpefisk. Tilapiastimene får du fort øye på i vannkanten, men selve fisket var litt som å fiske paranoid og sultestreikende bergnebb. Den arten som stod høyest på ønskelisten var African sharptooth catfish. Den blir ikke voldsomt stor i Genesaretsjøen, men snittvekten på de jeg har sett er på noen kilo. Den første fisken jeg fikk var en tilapia, men akkurat arten er jeg usikker på. Det finnes nemlig en håndfull forskjellige arter i innsjøen.

13661924_10154140272790091_6811511279468199637_o.jpg

IMG_4290.JPG
 

En annen art jeg hadde planer om å prøve etter var ferskvannstangkvabbe, som visstnok er ganske vanlig i en rekke land rundt middelhavet. 

IMG_4371.JPG
Ferskvannstangkvabbe. Det måtte til Tanagokrok for å få denne...

IMG_4342.JPG

En annen artig krabat jeg fikk der nede var den samme som du finner i forskjellige spa-butikker i sydlige strøk. Doktorfisk, kangalfisk eller Garra rufa om du vil. Disse var ganske ivrig, så jeg fikk noen av dem. 

13719488_10154140272915091_6739159165523677264_o.jpg
Kangalfisk

 

Det var fortsatt mallen jeg hadde aller mest lyst på, og jeg kom i kontakt med den... Dessverre feilkroket på duppmeite med en død tilapia. 

Kanskje jeg får revansj en gang i fremtiden? 

I Tel Aviv fristet badingen mer enn fisking av microfisk på stranden, men en en liten havltime ble det. Jeg droppet forsøket pga. bølger, men fikk noen små nistripet havkaruss. Såååå... Fisk fra middelhavet = ✓. Men størrelsen bør det kanskje gjøres noe med...

IMG_4934.JPG
Nistripet havkaruss

 

Tilbake igjen i Norge dro jeg en tur østover på en liten fiskerunde etter noen ferskvannsarter jeg manglet. Harren lurte meg igjen, men denne gangen satt gjørsen i dynovika.  

IMG_5076.JPG
Liiiiiten gjørs fra Dyno

Etter noen forsøk og feilkroking av regnbueørret i Bergen benyttet jeg sjansen på østlandet hvor det finnes den del små elver hvor regnbueørreten har etablert seg. Art nr. 94!

IMG_5131.JPG
Regnbueørret

På kvelden var det ikke så alt for mye å finne på, men litt kikkfiske ble det. Jeg dro til et område jeg ble tipset om at jeg kunne finne ålekvabber. De var små, men de gikk rett i boks - Art nr. 95.

IMG_5153.JPG
Ålekvabbe

Jeg fikk også avtalt en tur ut i båt med Vetle i håp om en krøkle, men neida. Blanking så det sang etter. Jeg hadde noen bortpå, men ingen ble med opp. Uansett - Tusen takk til Vetle som tok seg tid til en tur rett før jobb. Jeg kommer tilbake! 

Sommeren gikk mot slutten og jeg dro ut sammen med Daniel på en plass jeg fant i fjor for å jakte paddetorsk og diverse microfisk. Dette er den første plassen jeg har funnet hvor det ser ut til å være en del paddetorsk med size på. Toppfisken ble til slutt en på 510gr som jeg er rimelig fornøyd med.

paddelais.jpg

En fisk jeg alltid liker å få er rødflekket kutling, så den er det litt gøy å perse på, selv om det bare er med et halvt gram.

IMG_5209.JPG
Rødflekket kutling 32,9 gr.

 

På grunn av studiestart og en del å gjøre denne høsten har det dessverre blitt ekstremt lite fiske og jeg har derfor ikke noe spesielt å skrive videre om etter August (!)... Men nå er eksamen ferdig, så kanskje det blir noe fisking før året er omme. God jul alle sammen! 

Edited by PeterSL
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.