Jump to content
Fiskersiden

20.Desember


Vik
 Share

Recommended Posts

Da er det 20.desember og tid for Aron og Vik sin luke igjen. De siste årene har vi skrevet en luke sammen og det gjør vi i år også. Det som er litt annerledes fra de tidligere årene er at vi i 2016 har fisket mindre. Med skole, jobb og andre interesser i tankene har det rett og slett blitt satt litt til side. Vi har fortsatt fisket en del i år, men i vesentlig mindre grad enn tidligere år.

I disse kalde tider liker vi å se tilbake på det fisket vi kanskje synes er morsomt av alt, nemlig båtfiske etter varer og rødknurr en varm sommerdag. Med musikk på anlegget, noe godt å drikke, speilblankt hav og noe tungt i andre enden av snøre får du det sjeldent bedre. Vi tenkte derfor bruke denne luka til å snakke om vårt forhold til denne typen fiske samt gi noen tips og triks.

IMG_9619[1].JPGHer ser du en liten slettvar fra i sommer. De kommer oftest i denne størrelsen, men det er allikevel knallmoro.

Det er rundt 3år siden vi startet med denne type fiske. Med god tilgang på båt har mange dager av sommerferien de siste årene blitt brukt på vannet med disse artene i kikkerten (så lenge penger til bensin strekker til). Det er late dager med til tider mye action og fisk i båten. Agntyver som fjesing, sandflyndre, hvitting og knurr blir det gjerne en del av, men på dager med mye action blir det som regel noen target fisk også. Andre gnager kan man fiske en hel dag uten noen aktivitet før det plutselig smeller på en fin rødknurr eller kanskje en slettvar i andre enden av snøre. Det er et spennende, enkelt, avhengighetsskapende fiske vi gjerne setter av tiden vår til. Men man trenger ikke båt for å fiske etter disse. Vi har ikke hatt så mange turer fra land målrettet etter dem, men det å sitte på svaberget å fiske etter dem er heller ikke feil.

Interessen for disse fiskene har vært der siden dag en av artsfiskekarrieren så det er ikke uten grunn at vi har blitt så hekta på fiske etter dem. Etter våre første møter med artene ble vi fort fascinert og vi ble med en gang gira på å få de igjen.

 

IMG_3484.JPGEn pen Rødknurr fra i sommer. Vi gleder oss allerede til dette neste år!

aron slettvar.jpgEn litt større slettvar var innom å hilste før den fikk svømme tilbake. 

 

Når det kommer til det å fange varer og rødknurr på stang er vi absolutt ingen eksperter, men noen erfaringer har vi riktignok plukket opp over de siste årene.

Det aller første steget i prosessen i å fange en av disse fiskene er selvfølgelig å finne en plass. Nå er rødknurren ofte litt lettere å oppsøke enn slettvaren, da den ikke er like sær når det kommer til bunnforhold og dybde, men finner du gjemmestedet til varene, er ofte rødknurren rett i nærheten.

For å starte med er det lurt å kikke på sørvendte bukter med fin sand eller rullestein, gjerne så langt ut mot havet du kan komme. Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, pleier ofte disse plassene å kunne levere fisk. Jo større strekk med sand, jo bedre, og jo større er som regel populasjonen med fisk. Her er et par utklipp fra en av de aller hotteste plassene her i disktriktet.

kart flyfoto.png

Her kan man skimte sanda helt ut til så mye som 10 meter.

 

kart sjøkart.png

Kombinert med et dybdekart får man bekreftet at det er fin bunn også lenger utover, noe som tyder på sand når man er så langt ut i havet. Den blå innrammingen viser det vi mener er den hotteste dybden, fra rundt 5 til 15 meter. Her har vi fått slettvar, piggvar, fjesing og rødknurr, og på en god dag kan man dra titalls.

Om du skal gå mer målrettet etter rødknurr kan det være lurt å oppsøke litt mer kupert terreng og grunntopper imellom sandbankene.

sjøkart 2.png

 Her ser vi to grunntopper på 8 og 10 meter. Dette er typiske plasser hvor rødknurren ofte samler seg rundt for å jage byttedyr.

Nr. 2 på agendaen er agn. Det er en kjent sak at spesielt slettvaren er en sær skapning, derfor er det viktig med en god presentasjon av agnet. Vi pleier å bruke lange strimler av buken på makrellen, disse fester vi med surretråd så de sitter ekstra godt og får en naturlig gange i vannet. Dette simulerer tobis, som er en av favorittene til varfiskene. Ved mulighet bruker vi også hel tobis som sitter ekstra godt på kroken, og kanskje blir enda mer naturlig. En sulten var lar sjeldent en tobis fly forbi! Til rødknurr funker egentlig det meste av naturlig agn, men også jigg kan være en effektiv og morsom metode. Av agn er makrell, tobis, reke og brisling gode alternativer.

sil rigg.jpg

Her er en tobis rigget for fiske fra land. Legg merke til surretråden som sikrer en god presentasjon av agnet.

 

aron piggvar.jpg

Her har et lite tefat av en piggvar gått for en makrellstrimmel fisket aktivt fra land.

Siste og for mange den mest confuse delen er selve takkelet. Det er ikke lett å bli klok på hvilke farger, hvor mye, hvor langt og hvor kort, men en ting vi har erfart er at om fisken er i hugget så funker det meste. Vi kjører ofte en variasjon med to kroker på slepet, fisket pennell eller hver for seg, i tillegg til en opphenger over bommen. En såkalt wessex rigg. Litt pynt er heller ikke helt feil, og noen lyse perler i perlemor, hvit eller gul, kanskje toppet med et spinnerblad er ofte en giftig kombinasjon.

Vår favoritt krok til dette fisket, som det meste annet er Gamakatsu LS-3313F. Den er sterk, sylskarp og har en god mothake, noe som er viktig når man vil ha en høy krokningsprosent. Man får liksom ikke for mange sjanser når man er ute og fisker etter slettvar og piggvar fra båt. 1/0 til 3/0 er gode størrelser litt ettersom hvilket agn man bruker og hvordan forholdene er. Ofte går man jo litt ned i størrelse for å sikre mye action, eller litt opp for å slippe unna vårkåt fjesing.

slettvar.jpg

Her har en fin slettvar gått for den klassiske komboen av perlemor og spinnerblad.

Mengden bly vi bruker varierer veldig etter forhold, alt i mellom 40 og 200 gram har vel blitt brukt i år. Det gjelder å kunne holde bunn, men det er også viktig å kunne la takkelet sveve fint over bunn, gjerne med noen kontante dunk i bunn fra tid til annen. Bommen bør være sterk, ettersom disse taklene ofte får litt juling fra rullestein og makrell.

slettvar rigg.jpg

Ytterst på bilde ser du go-komboen med naturlige farger som varene ofte faller for. Lenger oppe bruker vi gjerne litt skarpere farger som kan lokke rødknurren til hugg.

IMG_9666[1].JPGEn litt frekk doublet tatt på et lignende tackel som vist på forrige bilde.

Det ble ikke en veldig lang luke, men håper den falt i smak. Satser på det blir mer fiske på oss neste år, også håper vi alle får en god jul! Skitt fiske neste år folkens :) 

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.