Gå til innhold
Fiskersiden

Hvilket utstyr trenger mann til ismeite etter gjedde?


Jobur
 Share

Recommended Posts

Stenger til ismeite etter gjedde er ikke dyre, de koster noen få hundrelapper, selv Biltema har alternativer. Har du multiplikatorsneller fra før, kan de sannsynligvis gjenbrukes på ismeitestengene. Det går også an å bruke haspelsnelle, selv om det ikke er optimalt. Den dyreste enkeltdelen av utstyret du trenger for å ismeite gjedde, er typisk isboret. Du trenger er et borr på minimum 170mm, helst 200 eller mer. Er borret mindre enn det må du borre det man kaller «Mikke Mus hull», dvs tre hull i et triangel. Det går du fort lei av, så skaff deg er skikkelig borr. 

 

Dette kan være verdt å lese: https://teamcolibri.blogspot.com/2021/01/ismeite-etter-gjedde-160121-hvordan.html?m=1

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom man bare skal teste en enkelt tur, går det jo an å gjøre det temmelig enkelt. I prinsippet holder det jo med en snørespole, en treblekrok og et lite søkke. Nappvarsler henter man fra en busk på land. Har man haspelutstyr i passe størrelse kan jo i prinsippet hele stanga brukes, selv om det vil føles litt rart å stå 2 meter unna hullet og kjøre fisk ... Ev. kan man bruke bare bunn-delen. Fortom enten i stål eller av tjukk mono (ev. fluorkarbon) er klart å foretrekke. 

Å kjøre fisk med hånda funker greit, så lenge man har et bevist forhold til hvor man legger snøret og hva som blir liggende nær hullet. De fleste abbor-fiskere har jo gått på ei gjedde eller to, og så lenge snøret ikke kappes i gjeddekjeften, går det overraskende ofte greit å få gjedda opp. 

Men som @erik skriver over her, å "steppe up gamet" en smule trenger ikke koste all verden. 

Det man imidlertid må ha er død agnfisk fra det vassdraget man skal fiske i. Med mindre dette er fryst ned sommerstid, må man derfor ha med mormyska-stikke og agn (maggot eller fjærmygg). 

Jeg har boret en del Mikke Mus-hull opp igjennom, med 115 mm bor. Så lenge isen er ganske tynn, opp til kanskje 20 cm, funker det greit. En liten øks til å slå i stykker isen mellom hullene, gjør det en del enklere. Men er det tjukk is er slike hull håpløst. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...
Den 1.12.2023 at 9.25, Svenskatorsken skrev:

Var har ni tänkt er? Som nämnt tidigare så ska såklart agnet vara från samma vatten. Allt av stang ni har sen tidigare kan användas. Sen är jag en förespråkare av att kun använda 1 trebblekrok, både för fisk och fiskare.

enig i det som her skrives. Og særlig det siste punktet er et viktig teknisk poeng. Ingen vits å bruke en skog av kroker. Det beste er bare en treblekrok som det skrives, men sørg for at den er solid og sylskarp, slik at kroken får feste i den harde kjeften til gjedda, og at den ikke rettes ut under kampen. Og med kun en treblekrok er det enklere å avkroke fisken skånsomt med tanke på fang og slipp. Skaff deg en langskaftet kirurgtang som gjør det enklere med god avkroking uten å skade fisken. Det er ikke noe problem å kakke en og annen mellomstor gjedde (1-3kg) og bruke til mat, men store individer bør slippes ut igjen, delvis på grunn av at det er dårligere mat, det er høyere innhold av miljøgifter, og fordi de store individene spiller en viktig rolle for bestandene. Ja, det er viktig at agnet er fra samme vann (eller vassdrag). Man bør bruke stang og snelle som det skrives. Det gir mer effektiv kjøring. Men man trenger ikke dyrt utstyr, som flere er inne på. 

Hvis du skal bruke gjedda til mat er det et tips å flå gjedda før du drar hjem. Gjedde lukter ikke spesielt godt, men lukta sitter i skinnet, og fisken bør uansett flås. Man får fine fileter, som kan ovnsbakes, men jeg synes tradisjonen med å male opp kjøttet til farse og lage gjeddeburgere gir best resultat. Når man kverner kjøttet forsvinner de små og litt plagsomme y-formede beina som sitter i ryggfiletene hos gjedde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.