Gå til innhold
Fiskersiden

Tackle-guide (kystmeite)


Karl Inge S
 Share

Recommended Posts

VAnskelig spm. (Eller er det et godt spm egentlig da? )

Jeg vet ihvertfall at flyndrene generelt liker perler men skulle jeg valgt noen ville jeg sagt blanke og røde. Flyndrere er hissige på perlene på grunnt vann, og røde kanskje mest....

Knurren virker merkelig nok å være hissig på grønnt, men dette har jeg bare svake tall for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser at perlemor/blått blir regna som klassiker fargekombinasjonen etter Skrubbe i England, perlemor/rødt eller svart/rødt til spetta.

Til stor Piggvar har eg sett anbefalt heller en strimmel sølvpapir/alufolie enn perler.

Til Tunge er det stort sett anbefalt å la vær å bruke perler, eventuellt 1 rød.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Typen og mengden perler/attraktorer/dilldall kommer mye an på dypet også. Skal ikke det helt store dypet til før alt av farger forsvinner, og alt blir bare svart. Rødt feks, er vel første fargen som blir bort på vei ned i vannmassene. Skal man fiske litt dypt, må man vel til med noe selvlysende. selvlysende blått er vel gjerne det som sees best av fisk i dypet.

Ellers har jeg god erfaring med perlemorfargede på flatfisken, og spesielt lomra. Hiro plaice beads er suverene. Fåes hos Veals.

Mvh Oz

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forøvbrig gremmes jeg hver gang denne tråden dukker opp over de lite forseggjorte tacklene jeg startet med. Nå er det riktignok slik de ofte ser ut-fordi jeg binder de fort- de slites jo oftest av ganske fort også-men jeg kunne jo lagt ut noen litt mer forseggjorte i denne tråden da, lite ante jeg at den skulle bli lest mangfoldige tusen ganger :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal bli artig å prøve seg frem litt når jeg befinner meg på Måløy neste uke.

Men først må jeg innom T.O for litt kroker.

(hehe, fikk nettopp byttet noen perlekjeder med perler i fargene stålblå, kobber, lilla, lys rosa og perlemor i str 3-6mm fra dama imot at hun fikk Snickersen min) :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Flatfisk-tackel, fritt oversatt etter Karleif Tunheim.

Fikk en liten ide fra piggvarkongen her om dagen; et kombitackel med en fast opphenger og en glidende andrekrok til flyndra! Selvfølgelig måtte jeg knyte opp et tackel for å se, men jeg har gått litt videre i forhold til tackelet til Karleif - blant annet satt på baitclip til hver krok og noen få perler.

Slik ser det ut:

38273_s.jpg

Fullversjon.

Baitclipet til opphengeren:

38278.jpg

Opphenger, baitclip til den glidende fortommen og enkel glidebom av søkkeklips og svivel:

38275_s.jpg

Den glidende forrtommen, samt baitclip til opphengeren i bakgrunn.

38277.jpg

Endret av LasseB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser for meg at svarte/brune perler kan se ut som en sandmark/børstemark som kryper bortover bunnen når tackelet fiskes. Har med tiden gått bort fra perler og dims på nesten samtlige av tacklene mine, men til akkurat flyndre liker jeg å ha noen på. Har en hel haug med tackler uten perler også, men får ikke noe mer fisk på dem, føler jeg. Men det skal nevnes at jeg omtrent ikke fisker lengre... :)

Er ikke så ille som du tror, Rune. Det er enkelt å greit et oppklipset glidetackel, med et oppklipset paternoster over.

Grunnen til at jeg bruker baitclips, er ikke på grunn av økte kastelengder, men rett og slett for å være sikker på at tackelet ikke tukler seg sammen. Kombinasjonen SRT og baitclip sikrer nettopp dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lasse: Det er ingenting med tacklet ditt som er feil. Vi har vel alle våres favorittackler som vi bruker stort sett alltid. Eg har mine, som antageligvis er mye mindre avansert enn dine. Eg liker å lage tacklene mine på plassen etter hvert som eg trenger dei. Forsøkte meg med tackelmappe og masse ferdiglagede greier, men det fungerer dårlig for meg :lol: Eneste unntakene er ved helt spesielle former for fiske som krever litt andre tackler enn det som er standard. Tenker da for eksempel på havålfiske på plasser med mye krabbe og dårlig bunn.

Det sier seg nesten selv att å begynne å lage forholdsvis avanserte tackler når eg står på fiskeplassen tar for lang tid.

Tok forresten tiden på opprigging til piggvarfiske engang. Utgangspunktet var att stanga var satt sammen og snella var på.

Knyttet på sjokkfortom, og laget ferdig tacklet med agn og søkke. Fra eg begynte til agnet var i sjøen gikk det i underkant av 2 minutt :wacko:

Min erfaring stemmer egentlig bra med Rema-reklamen. Det enkle er ofte det beste......... men ikke alltid.

Stå på videre med tackelbindingen din. Eg og andre får stadig vekk nye ideer og impulser, og sammen klarer vi nok snart å lage det ultimate tacklet som vi alltid får mye, og stor fisk på.

Egentlig har eg ikke så veldig lyst til å guide Lasse noe særlig. Er livredd for att han skal utfiske meg etter alle kunstens regler. Liker best å fiske med gjengen her nede da dei er noen udugelige raringer som aldri får fisk :):D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med KArleif, blir fort lei av å knyte "kompliserte" og dyre tackler-særlig når man enkelte steder må regne 0.9 slit pr.kast :lol:

Men til f.eks havål og piggvar binder jeg gjerne opp litt før jeg drar.

PS: Som skrevet før- det er pinlig med 11000+visninger i denne tåden mtp tacklene jeg la ut bilde av først. Men samtidig er det egentlig ganske realistisk da, dette er tackler som er bundet fort og enkelt-og de funker :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å spikke litt flis her; dette tackelet er hverken dyrt eller avansert. Hvor mye koster et par svivler? Et par SRT springfjærer? Noen perler og crimper? Ikke mye, nei. Men hvis man mister et fem-seks slike tackler på hver tur, klart det blir dyrere etterhvert. Det er heller ikke verre enn et tackel der man klipser opp begge krokene, og SRT'ene gjør at baitclipsa slipper kroken.

:lol:

Må innrømme at jeg elsker å eksperimentere med tackler, og stadig finner jeg ut at forskjellige måter å knyte tackler på, og andre ting som jeg har tru på. For eksempel har jeg gått totalt bort i fra crimp-perle-svivel-perle-crimp-metoden for å lage tackler - ikke minst fordi tackelet blir unødvendig tungt. Ei opphengerløkke, en tynnere krokfortom og en slange til å tre utapå er nok, syns jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man oppdager stadig nye ting, og jeg er på vei tilbake til det enkle. :lol: Mitt siste takkel som jeg knyttet opp i større mengde er et tokroks paternoster med duppstoppere i stedet for crimps. Dette gjør at man kan tilpasse høyden på fortommene etter fisken man fisker etter og stedets beskaffenhet. Etter flyndrer dras de nedover mot søkket, er det dypt og råtten bunn drar man det høyt. I tillegg drar fisken kroken ned til søkket når den sveives opp, noe som gjør at sjansen for å sitte fast er minimal. Mista faktisk ikke et eneste takkel på forrige tur, vanligvis går det 5-10 på det stedet. Da fikk jeg mer fisk enn normalt også. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å spikke litt flis her; dette tackelet er hverken dyrt eller avansert. Hvor mye koster et par svivler? Et par SRT springfjærer? Noen perler og crimper? Ikke mye, nei. Men hvis man mister et fem-seks slike tackler på hver tur, klart det blir dyrere etterhvert. Det er heller ikke verre enn et tackel der man klipser opp begge krokene, og SRT'ene gjør at baitclipsa slipper kroken.

:)

Med titalls kystmeiteturer i året blir det fort både penger og tid av det :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.