Gå til innhold
Fiskersiden

NJFF sier nei til fang og slipp på laks


knutis
 Share

Recommended Posts

1)Jeg vil si at Fylkesmann og DN skal ta det overordnede ansvar for forvaltningen av fisket i våre elver. Og det kan godt være mye strengere enn det er nå i mange elver. Er litt sjokkert selv over både fisketid, kvoter på endel meget dårlige elver ! Og kultiveringen her i landet er et trist kapittel.

2)Fiskerne i ei elv har jo fullt rett til å ta laksen på land, så lenge de holder seg til reglene, så slutt å behandle disse som spedalske analfabeter ! Har også hørt masse kritikk ang. flere her inne som har besøkt Gaula, blodbad kaller de det. Og er sjokkert over at folk kakker laksen. Se på alle danskene som kommer da for å ta ett eksempel. Klart de aller fleste vil ta med seg noen lakser hjem. Og jeg skal love at maten der blir behandlet med den største respekt. Faktisk et eget rituale hver gang de tar frem et stykke vill norsk laks på bordet. Dette er ikke noe man deiser på kjøkkenbenken, og roper i triumf over fangsten som en annen huleboer.

Og alle disse "morderne" som fisker langs våre elver er jeg overbevist om er villig til å la laksen i fred hvis det er fare på ferde. Total fredning i noen år altså.

3)Jeg har møtt endel c&r- fiskere oppi Gaula ja. Men makan til egosentrisk oppførsel har jeg aldri sett.

1) Helt enig. Jeg syns noen fylkesmenn er litt slappe i forvaltningen. Både på fisketid og i særdeleshet kvoter. Og ja - kultivering er nesten ett skjellsord, og ve den jævel som ringer fylkesmann for å høre om man kan få kjørt igang igjen det gamle klekkeriet.

2)Jammen....ære være for å kose seg i elva. Det er jo iallefall derfor jeg er der. Sammen med laksen. Om man klasker laksen rett i panna....amen og bon apetitt. Er ikke værre enn det. Og her er problemet. Mens Gaula leverer laks, så har jeg i min elv (som jeg er grunneier i) og våre naboelver som historisk sett har levert mye og gode laksefangster i alle år, både til oss og leiere og lorder, opplevd å komme fra himmel og til helvete hva laksefangst angår. Å slå ihjel noen lakser i Gaula, spiller ingen rolle. Derimot i "min elv", som på det laveste for 8 år siden, hadde kun 7 gytepar på gyting. Det var da vi begynte med c&r for hunnlaks. Ett år tagget vi de hunnene. Vi fann de igjen på gyting. Og dykkere fra biologiske rådgivere bekreftet gyting. I år leverte elva "mi" nesten 2 tonn. Så det monner.

3) Kanskje du forstår at det forskjellige utgangspunkt i hvorfor noen utøver c&r. Jeg kjemper med nebb og klør og bruker ALLE midler for å få bestanden i elva "mi" opp. Jeg nekter å gi opp kampen, før siste fisker slokker lyset.

Kategoriserer du meg på linje med svensken du møtte, får du ambassadøren din på tverrs en hviss plass. :) Jeg tipper svensken din bærer preg av for mye fiske på Kola osv ?

Endret av Goggen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare så det er nevnt har jeg sluppet ut laks i år (laks jeg kunne beholde og fiske videre om jeg ville) - antallet spiller ingen rolle, men omså det bare var en så er vel det ca like mye som du har sluppet ut i år Remy :)

Dere slår ikke meg, har satt ut mere laks enn begge 2 til sammen :D Godgutt som jeg er, må jo tenke på laksen !

Men Remy, ikke misforstå, ære være deg for at du slipper uti all laks. Den som evt. kritiserer det fortjener å bli fiskefòr. Du har egentlig rett i veldig mye, det skal du nok ha :)

Og du får også endel ros fra fiskere rundt kaffebålet for dine meninger, så ikke gå og skyt deg enda. Personlige følelser hører ikke hjemme hos den ypperste elite av fiskere i Noreg, nemlig laksefiskerne :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi er rett og slett nødt til å forvalte fisken slik at vi kan gjøre begge deler. Høste av den om vi vil, eventuelt kaste den levende ut igjen om man syns det er stas begå den slags.

Det er noe av poenget her ja... Slik det er i dag er det fult mulig å gjøre begge deler i de elvene som er åpne. (riktignok blir nok noen av de som bedriver C&R noget uglesett, men de/vi tåler det)

Med de nye reglene hvor man sier at elven skal heller stenges enn å fiskes på med C&R som metode for å bevare fisken vil da flere elver MULIG bli stengt.

Dette gir igjen da selvsagt FÆRRE elver hvor man enten kan høste eller slippe ut om man vil. FÆRRE elver som det kan fiskes i med andre ord.

Når da tilbudet blir dårligere og fiskepresset større på de elvene som er åpne er vi inni i den onde sirkelen som har blitt nevnt noen ganger her.

Her mener jeg at C&R på SÅRBARE bestander ikke KRITISKE (er det KRITISK stiller saken anderledes... men det MÅ da finnes forskjellige graderinger av elvene våre???) kan være en GOD løsning til å få stillet lakse-kåtheten til noen av laksefiskerene.

De som ikke MÅ legge fisken på bordet etter endt sessong.

De som da MÅ ha en eller flere fisk med seg hjem til middagsbordet får man benytte de elvene som det da blir færre og færre av hvor det er åpent for hver og en hva man ønsker å gjøre med fangsten,

:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skjønner jeg må komme ut med lakserapportene mine ja.... er vel snart på tide. Kjørte på flere laks på 48 timer enn du gjorde hele sesongen :)

En liten teaser til en knall lakserapport jeg regner med at Remy kommer med etterhvert:

93533_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/37312/93533.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

visste ikke at de hadde laget slikt matriell. det er jo flott:) men suksessen til dette matriellet kommer jo an på om folk får se dem. kanskje NJFF fremdeles har litt å gå på når det gjelder distrubisjon av brosjyrene? hva med å legge dem i sportsbutikker(om de får lov da) og steder det selges fiskekort. kanskje NJFF kunne ordna seg avtaler med utstyrsprodusenter, slik at medlemmene fikk billigere C&R-utstyr? og kanskje et kurs med sertifikat(som nanablag nevnte) er en løsning å tenke på også?

Sorry for sent svar, men har vært på visning av "Farmed salmon exposed" som viste mye av årsaken til at laksen sliter. Subjektivt vinklet, men profesjonelt og godt laget!

Vet det har vært kjørt noen C&R kurs, men det er et visst antall laksefiskere i Norge, i tillegg til alle turistene. En sertifisering ville vært en formidabel oppgave, men etter mitt syn på sin plass hvis dette skulle brukes som forvaltningsmessig grep. Men hva er i prinsippet forskjellen på laks og lyr? Fortjener ikke lyren samme skånsomme behandling - kreves sertifikat på den også?

Her er NJFF's C&R brosjyre

Bare for å ha nevnt det - jeg har faktisk satt ut laks en del ganger, både lett fargede hunnlaks (der du ser forskjellen) og brunere fisk. Om de klarte seg? Jeg håper da det - men sikker er jeg slett ikke!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sorry for sent svar, men har vært på visning av "Farmed salmon exposed" som viste mye av årsaken til at laksen sliter. Subjektivt vinklet, men profesjonelt og godt laget!

Vet det har vært kjørt noen C&R kurs, men det er et visst antall laksefiskere i Norge, i tillegg til alle turistene. En sertifisering ville vært en formidabel oppgave, men etter mitt syn på sin plass hvis dette skulle brukes som forvaltningsmessig grep. Men hva er i prinsippet forskjellen på laks og lyr? Fortjener ikke lyren samme skånsomme behandling - kreves sertifikat på den også?

Der eventuelt lyren har en SÅRBAR bestand er det ingen forskjell.

Men nå må vi også huske at lyren lever i havet og har dermed vesentlig større plass å bevege seg på enn laks i elv.

Sertifisering vil vel først ha sin misjon der det er et meget begrenset område man skal fiske på en sårbar bestand hvor man også kan lettere da sjekke at denne sertifiseringen er på plass på de som ønsker å utøve sporten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

NJFF sitter vel på begge sider av dette bordet alle snakker om, så vel som under, over og oppå bordet. Jeg tror tilogmed de betrakter bordet fra avstand.

Hvis det er noen som sitter mellom barken og veden så er det vel de som blir trengt inn i ukomfortable hjørner fra en eller flere parter, slik tilfellet er i denne diskusjonen.

Synes vedtaket virker nokså fornuftig, kanskje noe gammeldags men for all del ikke unyansert eller på noen måte lite gjennomtenkt.

Gud hjelpe meg, men jeg er enig i at fiske på bestander som ikke tåler beskatning skal forbys. Det er ikke c&r i seg selv som er farlig, men selve fisket. Slite ut fisken, dypkroking (ikke alle fisker med falske insekter, og takk og lov for at NJFF er klar over dette og taler deres sak også), feilkroking, og selvsagt uflaks og utilsiktet dårlig behandling både før og under og etter landing. Tror også noen her må klype seg i armen og innse at de snakker for en tenkt elite, seg selv, kompisene sine, ikke hele sportsfiskebestanden i Norge. Er nok ikke forferdelig feil å påstå at mer enn 50% av de som eier en fiskestang i Norge stort sett har seg selv i tankene og oppfører seg ganske idiot overfor enkeltfisker og bestand. (ja jeg vet hvor livsfarlig det er å bare slenge ut et tall her inne, men jeg har kjørt i 62 i 60sonen idag og føler meg litt gæærn...).

Vi må ikkje nøye oss med så små stammar av vill laks og ørret i elvane våre at vi stort sett må setje ut att det vi får! Fokuset for vår organisasjon må vere å arbeide hardt og målretta for at vi igjen skal kunne hauste av store og livskraftige stammar! Skal vi oppnå dette, er det etter SJFF sitt syn heilt andre tiltak enn fang og slipp som trengst både i ein oppbyggjingsfase og som varige tiltak!

NJFF opnar for at fang og slipp kan brukast i vassdrag der ein driv intensivt fiske etter rømt oppdrettsfisk. Det har SJFF ingen innvendingar mot.

Disse setningene fortjener applaus spør du meg. Ikke 6 sider med krangel. Husk at det er en STOR organisasjon som skal legge retningslinjer, og det er forferdelig mange som skal gjøres til laks (skrivefeil med vilje, jeg er dritmorsom også).

Der eventuelt lyren har en SÅRBAR bestand er det ingen forskjell.

Men nå må vi også huske at lyren lever i havet og har dermed vesentlig større plass å bevege seg på enn laks i elv.

Laksen også lever i havet. Den stikker opp i ei elv for å gyte, og da står vi klare med stengene våre. Nesten litt dårlig gjort vel :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Støtter NJFF her. Sportsfiske i en elv som ikke tåler høsting bør ikke tillates. En slik elv må stenges for alt fiske. Dette vil ikke si at jeg er motstander av C&R. Utvilsomt er C&R et viktig virkemiddel

for å opprettholde bestanden i mange elver. Men, dette må bli opp til den enkelte sportsfisker så lenge de fastsatte regler følges.

Så til markfiske: Mulig jeg gjør noe drastisk feil, eller ikke fisker i Gaula!, men av de "noen hundre" laksene jeg har tatt på mark så har iallefall 80% slukt så jævelig at det ville vært

uforsvarlig å sette de ut igjen.

Så å si samtlige jeg har tatt på flue eller sluk ville ha latt seg satt ut.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men, dette må bli opp til den enkelte sportsfisker så lenge de fastsatte regler følges.

Så til markfiske: Mulig jeg gjør noe drastisk feil, eller ikke fisker i Gaula!, men av de "noen hundre" laksene jeg har tatt på mark så har iallefall 80% slukt så jævelig at det ville vært

uforsvarlig å sette de ut igjen.

Så å si samtlige jeg har tatt på flue eller sluk ville ha latt seg satt ut.

Oppfordrer gaulafiskerene her inne til å gjengi antall kilo kakkede laks pr sesong før kvotene kom :) Bare for å se hvor dere sto fra 98-07....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sikker?Er ikke laksen som kjerringa da, gidder ikke noe dynerock når hun er sliten? Neida, bare stiller spm til om laksen etter en hard kamp vil ha nok krefter til å gjennomføre gytinga, når gytinga i seg selv er en stor utmattelse som oftes fører til døden.Om noen av de største c&r fanatikerne har noe statistikk på dette området.

Dersom du av en eller annen grunn finner det for godt å fiske laksen UNDER gyting kan det nok tenkes at den er så sliten at den ikke klarer å gjennomføre gytinga. Men om du kroker en laks i begynnelsen av juni og deretter setter den ut igjen vil det stå svært dårlig til med laksens evne til å hente seg inn om den ikke 4-5 måneder senere er fullt restituert. Og det ville være temmelig merkelig med tanke på at laksen forserer flere mil i stri strøm, og ofte flere hundre høydemeter samt høye fosser. Når det refereres til 97% overlevelse av C&R-laks i Alta betyr ikke "overlevelse" at man ser laksen svømme avgårde og det er det. I ordet "overlevelse" ligger det at fisken henter seg fullt inn, og ikke dør kort tid etter at den ble satt ut igjen, men henter seg fullt inn til å gjennomføre gyting. Mye av lakseregistreringen foregår nettopp på gyteplassene under gytetida via dykkere. Så den bekymringen deler jeg absolutt ikke med deg, og det tror jeg kanskje ikke så veldig mange andre gjør heller. Laks som ikke overlever utsetting dør temmelig kjapt. Den første timen er gjerne den mest kritiske. Overlever den fram til gytetida gyter den selvsagt.

Hva skulle eventuelt være alternativet? At laksen blir stående i elva måned etter måned og hive etter pusten og være ute av stand til å røre seg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hva er i prinsippet forskjellen på laks og lyr? Fortjener ikke lyren samme skånsomme behandling - kreves sertifikat på den også?

Nei, det er i prinsippet ingen forskjell på arter. Det er bare i Norge vi ser ut til å spesialbehandle laksen, enda den er en av de siste artene man har tatt i bruk C&R på, ihvertfall her hjemme... Ser man mer generelt på det burde man kanskje ha en ferdighetsprøve i fisking på lik linje med jegerprøven, der behandling av levende fisk og C&R var et sentralt element. Det ville naturligvis hevet terskelen for å fiske, men er det ikke en lav pris å betale for å kunne rettferdiggjøre vår lek også i fremtiden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, det er i prinsippet ingen forskjell på arter. Det er bare i Norge vi ser ut til å spesialbehandle laksen, enda den er en av de siste artene man har tatt i bruk C&R på, ihvertfall her hjemme... Ser man mer generelt på det burde man kanskje ha en ferdighetsprøve i fisking på lik linje med jegerprøven, der behandling av levende fisk og C&R var et sentralt element. Det ville naturligvis hevet terskelen for å fiske, men er det ikke en lav pris å betale for å kunne rettferdiggjøre vår lek også i fremtiden?

Det vil ikke behøves om man ikke legger seg på et så lavt nivå at kun C&R fiske kan tilates. Høstingsprinsippet, dvs at vi får så store bestander at høsting til en viss grad er uproblematisk er der vi må legge oss. Lek med fisken som du kaller det er helt forkastelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

All fiske med stang i Norge er lek med fisken Gimbo.

Dersom du kunne innse det har du faktisk kommet et lite stykke på vei.

baby steps is the way to go.

Men noen leker mer enn andre. Og her er vel C&R fiskerne de verste. Og som jo gjerne leker med den samme fisken flere ganger...

Jeg for min del dimensjonerer utstyret slik at jeg mest mulig effektivt skal kunne dra opp den fisken jeg får, og hvor lidelsene dens avsluttes så fort som mulig.

Men det er ikke det diskuterer her. Så hva er best?

Å legge oss på et så lavt nivå at kun C&R fiske er mulig, ellers utrydder vi bestandene, noe som tydeligvis er C&R fiskernes våte drøm.

Eller skal vi ta et skikkelig tak, å sørge for at bestandene blir bærekraftige nok til at vi kan koste på oss å tillate høsting av fisken. Dette er det mest vanskelige, men

alt som trengs er penger og litt vilje. Men har man i utgangspunktet gitt opp, slik C&R fiskerne har. Så får man det jo ivertfall ikke til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

All fiske med stang i Norge er lek med fisken Gimbo.

Dersom du kunne innse det har du faktisk kommet et lite stykke på vei.

baby steps is the way to go.

Nå er det vel faktisk de som liker å spise selvfanget fisk også da. Neida, ingen i Norge trenger å fiske for å overleve, men ønsker man å servere fersk selvfanget fisk som jo er hakket bedre enn å servere seibiff med løk fra Rema1000, må man få lov til det uten å bli kalt dyreplager (lek med fisken) eller blodtørstig jeger (gud forby, kakke en fisk??) Og ønsket om en forvaltning av alle arter fisk slik at slik høsting kan være mulig også i fremtiden, det forstår jeg veldig godt.

Snart skal vi vel ikke spise egg heller, det er jo synd på høna som har jobbet så hardt med å legge egget, og så bare knuser og spiser vi det. Brutalt. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men noen leker mer enn andre. Og her er vel C&R fiskerne de verste. Og som jo gjerne leker med den samme fisken flere ganger...

Jeg for min del dimensjonerer utstyret slik at jeg mest mulig effektivt skal kunne dra opp den fisken jeg får, og hvor lidelsene dens avsluttes så fort som mulig.

Men det er ikke det diskuterer her. Så hva er best?

Å legge oss på et så lavt nivå at kun C&R fiske er mulig, ellers utrydder vi bestandene, noe som tydeligvis er C&R fiskernes våte drøm.

Eller skal vi ta et skikkelig tak, å sørge for at bestandene blir bærekraftige nok til at vi kan koste på oss å tillate høsting av fisken. Dette er det mest vanskelige, men

alt som trengs er penger og litt vilje. Men har man i utgangspunktet gitt opp, slik C&R fiskerne har. Så får man det jo ivertfall ikke til.

Du... jeg lurer litt på hvilken dimmensjon du kommer i fra jeg?

Det er INGEN våt drøm for C&R fiskere at alle bestander skal være sårbare slik at det KUN er C&R som er forsvarlig.

De aller fleste av oss (C&R fiskerene) har full forståelse for at det er mange som vil ha med seg den bonus fisken er i form av mat og fordømmer ikke det.

Vi syns det er HELT greit at det høstes forsvarlig av en bestand som tåler det.

Vi har ikke gitt opp at bestandene skal komme tilbake til bærekraftige samtidig som vi IKKE vil gi opp sporten/lidenskapen vår som fiske er, fordi den har MINIMALT med negativ påvirkningskraft på bestanden når man tar noen enkle grep for å sørge for at fisken overlever.

Du tillegger oss meninger og utsagn vi ikke har kommet med.

Det er BESTE fall et utrolig dårlig gjennomført hersketeknikk forsøk, i verste fall en virkelig gjennomført barnslig form for diskusjonsteknikk.

Ingen her har sagt noe annet enn at høsting av bestander som tåler det er helt OK.

Ingen her har sagt at vi ønsker bestandene så dårlig at C&R er eneste utvei.

Du snakker om at det trengs penger og vilje. Hvor skal pengene komme fra?

Oppdrettsnæringen?? Tror du på det selv?? at den næringen er villig til å sponse inn penger for at du og jeg skal kunne få fiske slik det var før?

Ja, de kan bli pålagt avgifter fra staten som skal gå øremerket til å bevare/forvalte bestander som er sårbare. Tror du DET skjer??

Letteste måten å få penger inn er å selge fiskerettigheter, og for at det da skal FORTSATT være noe å fiske på må det innføres bag limmit og C&R eller total fredning.

Mener du at det er totalfredning som gjelder? At ALLE som vil fiske skal slutte med det inntil bestandene er på vei oppover igjen, og det er forutsatt at alle andre næringer som påvirker bestandene også stopper med sin virksomhet i samme perioden, er du både naiv og egoistisk.

Naiv fordi næringer som bidrar til både arbeidsplasser og felleskassa ikke kommer til å opphøre med det første, og egoistisk fordi du vil fra ta alle retten/muligheten til å fiske bare fordi DU vil at det det skal bli mulig å høste på alt, når all forskning viser at vi kan fortsette å fiske og slippe fisken tilbake bare vi gjøre noen meget enkle grep og "følger boka"

Om du syns at jeg skriver på en slik måte at du blir støtt nå, er det fordi jeg rett og slett har vanskeligheter med å forstå hvordan du tenker og det har INGENTING med at du vil høste av ressursene som tåler det.

Nå er det vel faktisk de som liker å spise selvfanget fisk også da. Neida, ingen i Norge trenger å fiske for å overleve, men ønsker man å servere fersk selvfanget fisk som jo er hakket bedre enn å servere seibiff med løk fra Rema1000, må man få lov til det uten å bli kalt dyreplager (lek med fisken) eller blodtørstig jeger (gud forby, kakke en fisk??) Og ønsket om en forvaltning av alle arter fisk slik at slik høsting kan være mulig også i fremtiden, det forstår jeg veldig godt.

Snart skal vi vel ikke spise egg heller, det er jo synd på høna som har jobbet så hardt med å legge egget, og så bare knuser og spiser vi det. Brutalt. ;)

Ja, det er de som liker det og det har jeg full respekt for.

Jeg håper at de kan fortsette med det.

Poenget mitt her nå er at når DEN måten og forvalte ressursene våre på sammen med de andre næringene som har bidratt negativt til bestandene har gjort det tvingende nødvendig og tenke seg om. Totalfredning er ytterste konsekvens, C&R fiske en annen mulighet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det vel faktisk de som liker å spise selvfanget fisk også da. Neida, ingen i Norge trenger å fiske for å overleve, men ønsker man å servere fersk selvfanget fisk som jo er hakket bedre enn å servere seibiff med løk fra Rema1000, må man få lov til det uten å bli kalt dyreplager (lek med fisken) eller blodtørstig jeger (gud forby, kakke en fisk??) Og ønsket om en forvaltning av alle arter fisk slik at slik høsting kan være mulig også i fremtiden, det forstår jeg veldig godt.

Å sette likhetstegn mellom dyreplageri og lek med fisken er selve kjernen i misforståelsen rundt C&R. Det er svært lite dokumentasjon som tyder på at vi plager fisken, og dette er uansett mer eller mindre uavhengig av hvilken tilnærming vi har til det vi driver med. Faktisk kan man med ganske god rett hevde at de som praktiserer C&R plager fisken MINDRE, fordi de er MYE mer bevisste på hvordan man behandler levende vesener. Skal man kakke fisken etterpå, så er det vel ikke så farlig uansett, eller? Men hva da med den fisken som mistes?

Men i denne sammenhengen er ikke det å leke med liv det samme som å si at man er en sadist som liker å plage levende vesener. Det er dette skrudde bildet som enkelte tydeligvis har i hodet som er problemet. Er det egentlig noe mer edelt å fiske for å skaffe mat enn det er for å øke sin trivsel og psykiske helse, FORUTSATT at vi ikke plager fisken? Og siden ingen av oss trenger fisken vi får til mat, er dette rekreasjon og ikke matauk, uansett hvordan man snur og vender på det. Derfor er og blir dette lek med liv, og jeg er ikke flau over å si det. Men vær så snill, kall en spade for en spade. At man FORETREKKER å spise selvfanget fisk har egentlig fint lite med saken å gjøre, i forhold til på hvilket grunnlag aktiviteten skal rettferdiggjøres. Jeg foretrekker også selvfanget fisk, men det kunne ikke falle meg inn å bruke dette som faktoren som skal rettferdiggjøre at jeg synes det er morsomt å leke med liv.

Og man er ingen blodtørstig jeger selv om man liker fisk. Men hvis bestandene ikke tåler beskatning, ja da kan man ikke fortsette å ta fisk til egen bruk en gang. Da må man av lojalitet til bestanden og petri brødre undertrykke sine egobehov, og slutte å drepe. Og det geniale med C&R er at man ikke trenger å slutte å fiske selv om bestanden blir sårbar! Fordi det ikke skader bestanden. Så får det bli opp til den enkelte å vurdere om dette er moralsk greit, men det blir helt feil at de som ikke syns dette skal få lov til å nekte andre å fiske. Husk at tilhengerne av C&R ikke nekter dere andre å fiske, bare dere ikke dreper fisken. Som sagt, fisking er fortsatt en frivillig aktivitet.

At man er for C&R betyr da ikke at man er likegyldig til fiskebestandenes tilstand. Hva slags misforståelse er det? dette er jo mildt sagt å snu virkeligheten på hodet! Snarere tvert i mot er det jo nettopp for å bevare restene av bestanden, eller bevare en spesielt verdifull bestande at man innser at man må praktisere C&R. Men som sagt, hvorfor skal man ikke få i pose og sekk dersom muligheten for en gangs skyld er tilstede? Og all dokumentasjon og erfaring viser at dette er mulig i denne saken. Og selv om man ønsker å praktisere C&R utelukker da ikke at man kan arbeide for å styrke bestandene på andre måter ved siden av. Men et problem mange synes ikke å klare å ta inn over seg er at det faktisk er litt utopisk å tro at bestandene tåler det fiskepresset et høstningsbasert sportsfiske innebærer. Jo, det er fortsatt slik for mange arter og bestander i Norge. Men internasjonalt er det ikke slik, og vi har også mange bestander her hjemme. Hvor lenge tror man for eksempel bestanden med storvokst ørret i Hemsil hadde klart seg dersom fiskerne begynte å kakke fisken? Den hadde vært utradert i løpet av et par sesonger, høyst! Hadde man skulle stenge alle vann med sårbare bestander sydover i Europa (som ikke tåler beskatning), ville man hatt ytterst få vann å fiske i. Hvor skulle da Europas 10-talls millioner sportsfiskere eller så da gjort av seg? Kommet til Norge og fisket ut våre bestander? Hvorfor agerer så mange C&R motstandere struts, og viser så liten vilje til å ta dette faktum inn over seg?

Hvorfor er det så mange som tviholder på denne "romantiske" naiviteten om i all fremtid å kunne dra ut å fiske middag til seg og sine, uansett hvor besnærende dette er? Ja, naturligvis vil vi dette så lenge det er mulig, men hva med den dagen det ikke ER mulig lenger? For er det noen grunn til å tro at det med tider kommer til å bli så mye annerledes i Norge, særlig når vi ser hvordan det er i ferd med å utvikle seg? For dette er jo egentlig svært enkelt; etterspørselen etter fiske er MYE større enn tilbudet, og da er man nødt til å innføre kraftig regulering. Alternativet på sikt er å avvikle hele sportsfisket, men hvorfor må vi gjøre dette dersom det ikke er nødvendig, sett fra et biologisk ståsted?

Endret av piscator
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I grunn litt overflødig dette inlegget etter Tryms glimrende post, men jeg har et kort, konkret spørsmål.

Men noen leker mer enn andre. Og her er vel C&R fiskerne de verste. Og som jo gjerne leker med den samme fisken flere ganger...

Jeg for min del dimensjonerer utstyret slik at jeg mest mulig effektivt skal kunne dra opp den fisken jeg får, og hvor lidelsene dens avsluttes så fort som mulig.

Svar oss på dette; mener du at folk som fisker som har til hensikt å sette fisken levende ut igjen bruker underdimensjonert utstyr for å få lengre/heftigere fight? Håper du ser den logiske bristen her selv.

Håper ellers absolutte C&R-motstandere innser hvor ekstremt arrogante og nedlatende de er overfor millioner av sportsfiskere over hele verden. Dere sitter i tynt befolkede Norge og fordømmer aktivitetene til millioner av sportsfiskere i tettere befolkede land, uten å ha satt dere inn i verken teori eller praksis. IMHO er dette arroganse i verdensklasse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere sitter i tynt befolkede Norge og fordømmer aktivitetene til millioner av sportsfiskere i tettere befolkede land, uten å ha satt dere inn i verken teori eller praksis.

Nettopp! Som sagt, det er i praksis bare to alternativer når fiskepresset blir større enn bestanden kan bære (noe som er virkeligheten de fleste steder i verden); enten å akseptere C&R (på sårbare bestander), eller å avvikle hele aktiviteten. Før man går inn i en diskusjon burde man som et minstekrav forvente at folk satte seg inn i fakta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å sette likhetstegn mellom dyreplageri og lek med fisken er selve kjernen i misforståelsen rundt C&R. Det er svært lite dokumentasjon som tyder på at vi plager fisken, og dette er uansett mer eller mindre uavhengig av hvilken tilnærming vi har til det vi driver med. Faktisk kan man med ganske god rett hevde at de som praktiserer C&R plager fisken MINDRE, fordi de er MYE mer bevisste på hvordan man behandler levende vesener. Skal man kakke fisken etterpå, så er det vel ikke så farlig uansett, eller? Men hva da med den fisken som mistes?

Men i denne sammenhengen er ikke det å leke med liv det samme som å si at man er en sadist som liker å plage levende vesener. Det er dette skrudde bildet som enkelte tydeligvis har i hodet som er problemet. Er det egentlig noe mer edelt å fiske for å skaffe mat enn det er for å øke sin trivsel og psykiske helse, FORUTSATT at vi ikke plager fisken? Og siden ingen av oss trenger fisken vi får til mat, er dette rekreasjon og ikke matauk, uansett hvordan man snur og vender på det. Derfor er og blir dette lek med liv, og jeg er ikke flau over å si det. Men vær så snill, kall en spade for en spade. At man FORETREKKER å spise selvfanget fisk har egentlig fint lite med saken å gjøre, i forhold til på hvilket grunnlag aktiviteten skal rettferdiggjøres. Jeg foretrekker også selvfanget fisk, men det kunne ikke falle meg inn å bruke dette som faktoren som skal rettferdiggjøre at jeg synes det er morsomt å leke med liv.

Og man er ingen blodtørstig jeger selv om man liker fisk. Men hvis bestandene ikke tåler beskatning, ja da kan man ikke fortsette å ta fisk til egen bruk en gang. Da må man av lojalitet til bestanden og petri brødre undertrykke sine egobehov, og slutte å drepe. Og det geniale med C&R er at man ikke trenger å slutte å fiske selv om bestanden blir sårbar! Fordi det ikke skader bestanden. Så får det bli opp til den enkelte å vurdere om dette er moralsk greit, men det blir helt feil at de som ikke syns dette skal få lov til å nekte andre å fiske. Husk at tilhengerne av C&R ikke nekter dere andre å fiske, bare dere ikke dreper fisken. Som sagt, fisking er fortsatt en frivillig aktivitet.

At man er for C&R betyr da ikke at man er likegyldig til fiskebestandenes tilstand. Hva slags misforståelse er det? dette er jo mildt sagt å snu virkeligheten på hodet! Snarere tvert i mot er det jo nettopp for å bevare restene av bestanden, eller bevare en spesielt verdifull bestande at man innser at man må praktisere C&R. Men som sagt, hvorfor skal man ikke få i pose og sekk dersom muligheten for en gangs skyld er tilstede? Og all dokumentasjon og erfaring viser at dette er mulig i denne saken. Og selv om man ønsker å praktisere C&R utelukker da ikke at man kan arbeide for å styrke bestandene på andre måter ved siden av. Men et problem mange synes ikke å klare å ta inn over seg er at det faktisk er litt utopisk å tro at bestandene tåler det fiskepresset et høstningsbasert sportsfiske innebærer. Jo, det er fortsatt slik for mange arter og bestander i Norge. Men internasjonalt er det ikke slik, og vi har også mange bestander her hjemme. Hvor lenge tror man for eksempel bestanden med storvokst ørret i Hemsil hadde klart seg dersom fiskerne begynte å kakke fisken? Den hadde vært utradert i løpet av et par sesonger, høyst! Hadde man skulle stenge alle vann med sårbare bestander sydover i Europa (som ikke tåler beskatning), ville man hatt ytterst få vann å fiske i. Hvor skulle da Europas 10-talls millioner sportsfiskere eller så da gjort av seg? Kommet til Norge og fisket ut våre bestander? Hvorfor agerer så mange C&R motstandere struts, og viser så liten vilje til å ta dette faktum inn over seg?

Hvorfor er det så mange som tviholder på denne "romantiske" naiviteten om i all fremtid å kunne dra ut å fiske middag til seg og sine, uansett hvor besnærende dette er? Ja, naturligvis vil vi dette så lenge det er mulig, men hva med den dagen det ikke ER mulig lenger? For er det noen grunn til å tro at det med tider kommer til å bli så mye annerledes i Norge, særlig når vi ser hvordan det er i ferd med å utvikle seg? For dette er jo egentlig svært enkelt; etterspørselen etter fiske er MYE større enn tilbudet, og da er man nødt til å innføre kraftig regulering. Alternativet på sikt er å avvikle hele sportsfisket, men hvorfor må vi gjøre dette dersom det ikke er nødvendig, sett fra et biologisk ståsted?

Jeg for min del ser ingen grunn til å fiske bare for fiskets skyld. Jeg har ingen verdens glede av å fiske etter fisk jeg ikke skal bruke til mat, og på det viset utsette den for unødvendige lidelser.

Er det for mange fiskere, får man rett og slett stenge overtallet ute. Noe som allerede gjøres ved at det er begrensninger i antallet fiskekort som selges.

Vi kan ikke legge det opp til at vi skal ha et så lite antal fisk at at bestanden trues om man dreper en fisk eller to til middagsbordet. At de har stelt seg så dårlig forvaltningen av fisken i andre land at dette er eneste måten å fortsette fisket på, kan ikke være noe argument for fiskeforvaltningen i Norge. Her må vi legge oss på en linje som vil være bærekraftig også i fremtiden. Men som sagt, det krever jo noen offre, som C&R fiskerne ikke er villige til å gi, da de på død og liv skal ut og leke seg med utrydningtruet fisk.

Om dere absolutt MÅ fiske, uansett, så gå og gjør en innsats i de elevene som står fulle av O-laks. Og hvor også ekspertisen dere påberoper dere trengs for å sette ut igjen de få villaksene som har kommet seg opp i disse elvene...om dere skulle få en slik.

Men å slikt fiske er vel under deres verdighet?

Nettopp! Som sagt, det er i praksis bare to alternativer når fiskepresset blir større enn bestanden kan bære (noe som er virkeligheten de fleste steder i verden); enten å akseptere C&R (på sårbare bestander), eller å avvikle hele aktiviteten. Før man går inn i en diskusjon burde man som et minstekrav forvente at folk satte seg inn i fakta.

Er ikke fisket bærekraftig, ja så får aktiviteten avvikles intil tiltaket ikke er nødvendig. At man liker å leke seg med fisk, er ingen grunn til å fiske på sårbare og utrydningtruede arter fordi man syns det er artig.

I grunn litt overflødig dette inlegget etter Tryms glimrende post, men jeg har et kort, konkret spørsmål.

Svar oss på dette; mener du at folk som fisker som har til hensikt å sette fisken levende ut igjen bruker underdimensjonert utstyr for å få lengre/heftigere fight? Håper du ser den logiske bristen her selv.

Håper ellers absolutte C&R-motstandere innser hvor ekstremt arrogante og nedlatende de er overfor millioner av sportsfiskere over hele verden. Dere sitter i tynt befolkede Norge og fordømmer aktivitetene til millioner av sportsfiskere i tettere befolkede land, uten å ha satt dere inn i verken teori eller praksis. IMHO er dette arroganse i verdensklasse.

Dere sier jo selv at deter det å kjøre fisk dere er ute etter. Jeg regner med at dere da optimaliserer utstyret etter dette.

At millioner av sportsfiskere verden over har forbvaltet fisken sin på en så elendig måte at tradisjonelt matfiske ikke lenger er mulig, men kun lek med levende skapninger er mulig. Kan umulig være noe argument for hvordan vi bør forvalte fisken her i riket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.