Gå til innhold
Fiskersiden

Rødflekka kutling - Thorogobius ephippiatus


Karleif
 Share

Recommended Posts

Hva er det med denne idiotiske lille fisken? Eg har sirklet den inn, men sirkelen ville ikke sluttes. Den lever i kolonier rundt forbi og er slett ikke uvanlig. Til kutling å være er den forholdsvis stor. Allikevel vil den ikke bite på agnene den blir servert. Såvidt meg bekjent er det bare registrert en fangst på denne i Norge. For en artssamler som sliter med å finne nye arter å bryne seg på er dette midt i blinken. Vel, eg bestemte meg for att nok er nok, og har satt den opp på lista over "things to do" i løpet av året.

Litt info finnes på nett

www.fishbase.org

www.marinbi.com

www.fiskipedia.no

Sporadiske forsøk etter arten har det blitt noen av dei seneste 6 årene, men det eneste det har resultert i er bergnebb, småsei og svartkutlinger i hopetall. Eg har brukt mye tid på å google, lese og forsøke å finne ut mer om denne fisken for lettere å kunne lure den til å ta agnet. Etter en liten justering av fiskemetode, bar det avgårde for å gi den ett nytt forsøk i går. Det begynte som det pleier med masse store svartkutlinger. En tangseprell blei også lurt opp før eg fekk en "svartkutling" med avvikende utseende. Den var nesten helt svart, men den hadde en blå "bord" på alle finnene. Eg kunne ikke huske att svartkutlingen skulle ha dette, men eg stussa veldig på att den nesten ikke hadde prikker. Etter ett par SMS-er og en telefon til Rudolf, blei eg nokså sikker på att målet var nådd. Fornøyd begynte eg å pakke sammen, og når eg sveiver opp den andre stanga henger det like gjerne enda en rødkutling der og. Eg tok med begge og reiste innom til Rudolf for sikker identifisering, og veiing. etter noen minutter på land blei begge vesentlig lysere, og flekkene kom mye tydeligere frem. Det var ikke lenger noen tvil, og art nummer 91 kunne krysses av.

R%C3%B8dflekket+2.jpg

R%C3%B8dflekket+3.jpg

R%C3%B8dflekket+4.jpg

Foto: Rudolf Svensen

Eg hadde jo tenkt å bruke litt lenger tid på denne, så nå trenger eg ett nytt prosjekt: Hornkvabbe er jo ett naturlig mål, eller hva med spisshalet kutling? Tiden vil vise, men 6-års jakt er iallefall over. Nå skal det feires med barne-tv og febersyke unger dagen til ende.

Det er vel dette som kan kalles galskap.

Endret av Karleif
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 59
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Gratulerer så mye!

Det var jo ikke så vanskelig når bare fiskemetoden stemte med lokasjonen og årstiden :thumbsup: hvis du nå sprer informasjon om dette, tipper jeg at rødflekket snart blir like vanlig på artsliztene som svartkutling :lol:.

Det er egentlig utrolig hvor fort de blå kantene på finnene forsvant og hvor mye farge som forsvinner så fort fisken havner på land eller i en hvit isboks. Slike kutlinger er jo som regel knallblå under vann.

Endret av Rudolf
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratulerer med rødflekket kutling som er blå under vann! :D Trivelig å lese om litt mikro-galskap her igjen.

Irvin: Var det ikke en spisshalet kutling vi kikket på når vi var på Vestlandet; den som en av fiskene i båten gulpet opp?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fantastisk. Sjelden har en så liten fisk fått så stor oppmerksomhet. Lenge leve galskapen :-)

Eg regner med att det kommer ett skred av rødflekkfangster i tiden som kommer. Det viste seg jo å være banalt enkelt, og nå er det jo bevist att det er mulig. Artsjegere kommer til å komme krypende fra hytter og naust for å få ett rødflekka kryss i margen :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.