Jump to content
Fiskersiden

Julekalender 2020 3. desember "Når naturen kaller"


Fiskemannen
 Share

Recommended Posts

Mitt miljøansvar bevisst velger jeg her å resirkulere. Denne lærerike artikkelen var på trykk i det nå nedlagte nettmagasinet "Bitre Menn" ca 2012.  Den har dog ikke vært tilgjengelig på årevis så denne lett oppdaterte versjonen vil sikkert være til glede og nytte for mange nye sjåarar.

"Som man driter i skogen får man svar"

Noe som byr på en del utfordringer når man oppholder seg litt utenfor folkeskikken er toalettbesøk. Dette er et tema som sjelden blir belyst i bøker, blogger, blader eller podcaster. 

Vi har derfor laget en guide til hvordan man på best mulig måte driter i skogen, på fjellet eller i jungelen og vi har forsøkt å være så detaljerte og pedagogiske som mulig. Les og lær!

Som vanlig er god planlegging halve jobben. Selv om det går greit å drite uten større forberedelser så blir det adskillig mere behagelig hvis man har  gjort det nødvendige forarbeidet. Da vil skogsdritingen bli, om ikke en fryd, så ihvertfall en relativt smertefri opplevelse som ikke behøver å føre til de store ydmykelsene.

Utstyr:

Toalettpapir: Kanskje det viktigste av alt. Uansett hva folk sier så finnes det ingen fullgode, frittvoksende alternativer ute i naturen. Mose anbefales av mange, men med mindre du liker å få fylt skinkesprekken med barnåler, rusk og insekter så anbefaler vi å bruke medbrakt. Det er forøvrig viktig å ha med seg nok papir da det lystige friluftslivet med alkohol, mangelfull hygiene og boksemat kan gjøre at skogsdriten får en konsistens som krever mer papir enn man er vant til hjemmefra.

Gå for tjukt kvalitetspapir da få ting er mere irriterende enn en ufrivillig finger i smultringen. Eventuelt kan du investere i en kjøkkenrull da disse er forbausende solide. Hvis man nå ikke har vært forutseende nok til å ta med seg papir så finnes det likevel løsninger som ikke involverer lokal flora. En t-skjorte som kappes i egnede biter fungerer greit. Det samme gjelder andre myke plagg. Bomull er å foretrekke. Ellers kan man selvfølgelig bruke annet papir enn dasspapir. Aviser og pocketbøker (løse sider, ikke hele boka) er greit mens pornoblader, fiskeutstyrskataloger og annet glanset papir er mindre greit.

Spade: Mannskit som ligger og stinker og brukt dasspapir som flagrer rundt i naturen er noe de færreste setter pris på. Det er ikke morro å sette seg inn i teltet etter en nattlig vandretur bare for å oppdage at man har trampet rundt i egen eller andres dritt for så å smøre jævelskapet rundt leiren, på teltbunnen, liggeunderlaget og opp til knærne på de nye kamobuksene. Det finnes også eksempler der enkelte idioter har slengt rundt seg med befengt dasspapir for så å våkne neste dag og se at vinden har tatt seg opp og dekorert leirområdet med brunflekkede girlandere.

Hvis man befinner seg i et område med noenlunde myk skogbunn kan man gjerne sparke seg et hull i bakken men en liten spade gjør jobben langt enklere. Hvis du har barn kan du stjele en fra sandkassen og hvis du har slekt eller venner som liker å rote rundt i hagen kan du ta en av disse små spadene man bruker i blomsterbed. Er du virkelig seriøs tar du med deg en sammenleggbar feltspade. Denne er et nyttig redskap som kan brukes til så mangt. Man kan foruten å grave ned drit bruke den til skyttergraver (du veit aldri når de kommer), snøhuler, barking av trær, stekepanne eller du kan slipe den og bruke den som et hjelpemiddel i selvforsvarets edle kunst.

Våtservietter: Desinfiserende våtservietter er greie å bruke til håndvask. Selv om det ikke er tøft å vaske seg i utide er det greit å gjøre seg noenlunde ren på hendene etter at man har tømt tarmen. Hvis man får tarmbakterier og uhumskheter i feil ende av fordøyelsessystemet vil dette fort føre til at man blir blir sittende og jamre i hockey hele natta. Du kan også ha med deg håndsprit eller annet desinfiserende middel og bruke dette til håndvask sammen med dasspapiret eller kjøkkenrullen. Hvis det står om livet kan du i ytterste nødsfall bruke brennevin. En del mennesker bruker også våtservietter som en siste touch under selve tørkeprosessen. Hvis man velger å gjøre dette er det lurt å bruke våtservietter som er beregnet på denne type bruk. Rompehullet er merkelig nok adskillig mere følsomt enn munnen på en del områder og setter veldig liten pris på sprit og kraftige løsemidler. 

 

Planlegging:

Når man skal drite i skogen er det greit å ha litt god tid til å rigge seg til. Man bør derfor ikke vente til tarmen er så proppa at man har to centimeter åpning og 30 sekunder mellom veene. Du bør ta deg en liten runde og rekognosere før du setter deg ned, gjerne før man faktisk er dritetrengt. Det er mang en uheldig skogsdriter som har skyndet seg avgårde med museskritt for så å fylle buksene fordi ringmuskelen ikke klarte presset da stakkaren f.eks måtte skreve over et piggtrådgjerde.

Finn deg en hyggelig og beskyttet plass. En dump i terrenget omgitt av vegetasjon er ideelt. Hvis man ferdes i kulturlandskap er det ofte egnede grøfter som kan brukes. Hold deg lengst mulig unna stier og veier hvis du ikke har  ekshibisjonistiske tendenser.  I henhold til loven om tingenes iboende faenskap er det nemlig slik at folk dukker opp når det passer dårligst. Jeg har selv opplevd å være alene i skogen uten å se et menneske i flere døgn for så å bli overrasket av et kvinnemenneske til hest omtrent i samme øyeblikk som jeg firte feltbuksene på halv stang.

Heldigvis hadde jeg gjort bra forarbeid og satt og trykket som en liten hare i krattet mens hestedamen passerte uten å ense meg.
En annen ting man bør sjekke når man har funnet sin perfekte dumpingplass er om andre har tenkt samme tanke før. Sjekk etter spor, dasspapir og merker i skogbunnen så du slipper å tråkke rundt i annenmanns drit. Når man så etter rekognosering, kontrollering og inspisering har funnet sin trone i skogen er det på tide med de siste forberedelsene. Sjekk at det ikke er maur og hoggorm og lytt om du kan høre andre dyr som frekventerer området.

Hunder har en helt egen evne til å dukke opp i situasjoner der det drites og disse er ofte også veldig interesserte i sluttproduktet. Selv om man i utgangspunkter er glad i dyr er det (heldigvis) ikke mange som liker å få en fuktig snute i rompa når man egentlig har nok med å holde balansen og unngå å drite på skoene sine. Det er heller ikke spesielt stas når den glade hundeeier kommer gaulende gjennom krattet for å se hva i helsikke kjæledyret holder på med der inne.

Rydd unna oppstikkende greiner og lyng. Dette er ekstremt viktig da vi har sett stygge eksempler på katapulteffekten. Denne får man når man legger en kabel på en grein, greinen bøyer seg, kabelen faller av og den nå drittmarinerte greinen spretter opp igjen med fynd og klem.
Når vegetasjonen er ryddet unna graver man seg et egnet hull. Pass for all del på at du sitter stødig når du leverer varene. Det er også viktig å sjekke at man ikke har løse klesplagg eller andre gjenstander i droppsonen. 

Jeg har hørt en hjerteskjærende historie om en som var ute og fisket på isen. Denne karen hadde kledd seg etter forholdene og hadde på seg en flytedress med hette. Han dreit i skogen som seg hør og bør og når oppdraget var utført gikk han fornøyd tilbake til leiren. Det tok dog ikke lang tid før han kjente den umiskjennelige sneken av nylagt kabel som ble stadig sterkere i teltet. Det var ikke før han vrengte av seg flytedressen at han fant ut hvor lukta kom fra. Kabelen lå pent sammenrullet som en kobraslange i hetta. Det var da bare å finne fram kniven og både hette og kabel ble tynget ned med stein og fikk en sjømannsbegravelse gjennom et hull i isen. Dette kunne vært unngått hvis han hadde inspisert droppsonen.

Før man fyrer løs må man også sjekke nedslagsfeltet for kuken. Som kjent så er kroppen laget slik at når bakluka åpner seg så åpnes også kukluka og det kommer gjerne en skvett med piss. Dette er lett å glemme for en urutinert skogsdriter og man kan fort gå på en smell og ende med nedpissa bukser (takk til Skrapparkar som minte meg på denne viktige detaljen!)  Husk også å sjekke hva du har i bukselommene. Ting ramler fort ut av lomma når man sitter og huker seg og det er både fornedrende og fortærende hvis man er så uheldig å f.eks drite på sin egen mobiltelefon. Når man har dumpet lasten og sjekket at alt er havnet der det skulle så er det bare å grave over og lystig spankulere tilbake til leiren som en helt ny mann. Hvis du har med deg hund som løper fritt er det jævelig viktig å grave grundig over og eventuelt legge noen steiner over gjerningsstedet.

Hunder er som nevnt veldig interesserte i dritt og det ikke hyggelig når menneskets beste venn kommer lykkelig tilbake fra skogen med bajsbart og dasspapir dinglende fra munnvikene. Husk også å informere eventuelle turkamerater om hvor du har ditt private avtrede så de kan unngå området.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til og husk at skogsdriting er ikke mye verre enn å føde barn så lenge man stiller forberedt.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

mange nyttige tips her! :lol: under røyefiske på fjellet har vi ved et par anledninger blitt liggende værfast i teltet i full storm. Og som bekreftelse på Murphys lov, har kallet fra naturen vært på sitt sterkeste akkurat da, kanskje som et resultat av all trøstespisingen i slike tilfeller. Å levere i 25 sekundmeter vind og tett snødrev er en tilleggsutfordring. Det er riktignok god lufting bak, men alt har en tendens til å blåse av gårde, og det er vanskelig å sitte støtt i så kraftig vind. Og pga snødrevet kan man ikke gå mer enn 20 meter fra teltet med mindre man tar med seg GPS, Man skal jo finne tilbake...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, piscator said:

mange nyttige tips her! :lol: under røyefiske på fjellet har vi ved et par anledninger blitt liggende værfast i teltet i full storm. Og som bekreftelse på Murphys lov, har kallet fra naturen vært på sitt sterkeste akkurat da, kanskje som et resultat av all trøstespisingen i slike tilfeller. Å levere i 25 sekundmeter vind og tett snødrev er en tilleggsutfordring. Det er riktignok god lufting bak, men alt har en tendens til å blåse av gårde, og det er vanskelig å sitte støtt i så kraftig vind. Og pga snødrevet kan man ikke gå mer enn 20 meter fra teltet med mindre man tar med seg GPS, Man skal jo finne tilbake...

Murphys lov er i høyeste grad gjeldene når naturen kaller. 
Artikkelen konsentrerer seg i hovedsak om aktiviteter i skogen. Levering på fjell og vidde burde kanskje være en del 2. 
I båt er jo det jo også et eget sett med utfordringer som kunne vært tatt opp.

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Fiskemannen skrev:

I båt er jo det jo også et eget sett med utfordringer som kunne vært tatt opp.

Denne kjenner jeg til! Den gjør seg særlig gjeldende for de båtturene som starter før fanden har fått på seg tøflene, og der frokosten og ikke minst en liter "lakserolje" (aka kaffe) inntas om bord. Det har for min del gitt noen nødevakueringer av farkosten ...

Link to comment
Share on other sites

7 minutter siden, TT skrev:

Denne kjenner jeg til! Den gjør seg særlig gjeldende for de båtturene som starter før fanden har fått på seg tøflene, og der frokosten og ikke minst en liter "lakserolje" (aka kaffe) inntas om bord. Det har for min del gitt noen nødevakueringer av farkosten ...

det er en grunn til at jeg forsøker å begrense kaffeinntaket om bord... jeg har vært vitne til forsøk med bøtte om bord i småbåt i oppunder 10 sekundmeter vind. Say no more... ;)

  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutter siden, piscator skrev:

det er en grunn til at jeg forsøker å begrense kaffeinntaket om bord... jeg har vært vitne til forsøk med bøtte om bord i småbåt i oppunder 10 sekundmeter vind. Say no more... ;)

Bimmelim i øsekar er bankers. Bommelom krever nødhavn uansett! 

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, TT said:

Bimmelim i øsekar er bankers. 

Støtter bimmelim i øsekar, og ikke bare pga sikkerhet. 
Det er merkelig hvordan man kan være helt alene på sjøen i timevis, men i det øyeblikket man skal late vannet over rekka så kommer det en båt osende rundt nærmeste nes. Gjerne lastet med mindreårige. 

Link to comment
Share on other sites

En gang i hine hårde, satt Machiavelli på dass og funderte på om ikke en praktisk håndbok – en såkalt how to-bok – ville være veien til ære og rikdom. Og det er ikke til å nekte for at hans råd om vettugt lederskap gjorde suksess på sitt vis. Men hvor mange av oss ønsker egentlig å bli fyrste- og andre kaker? Det blir en anelse for sært.

Nei, veien å gå, er å skrive om noe allmenngyldig, og da er det sannelig ikke mye som binder hele menneskeheten sammen. Med dagens tema som et hederlig unntak. Og det beviser jo bare at det er vanskelig å få øye på de underliggende ting, selv om løsningen ikke var mange centimetrene fra Machiavelli, der han satt.

Alle som har lest mine innlegg, vet nok at toalettbesøk på tur er et emne som engasjerer meg. Jeg vil derfor takke meg selv for å ha trakassert Herr Fiskemannen på det groveste til å skrive innlegg. Om hvis noen lurer på hva han klager over (se hovedinnlegg for julekalenderen), var altså trakasseringen slik:

129699933_716670295945369_544933898944519634_n.thumb.jpg.45fcffd72b34658e72f0c4d91d7daef6.jpg

Harde ord, ja. Men det driter jeg i. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Fiskemannen skrev:

Det var vel kanskje bildet mer enn ordene som overtalte meg. Kan vi få tilbake katten vår snart?image.png.f46df7955a10de2517479de74a318f23.png
 

Nå fornærmer og sårer du meg. Hadde ikke vi en klar avtale på at du aldri skulle legge ut bilde av de hårete armene mine? 

 

Katta er, som vår alles kloke TT (jeez, jeg er i et generøst humør i dag. Det må være fordi 

IMG_20201204_133539.thumb.jpg.2d37edd2e55a21a251f24b2857cc8e2d.jpg

) sier, har Katta dratt ned for å kosemose med havmusene. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Nydelig luke! Jeg lurer på hvor mange uheldige sjeler som har endt med avkuttet hette på flytedressen sin etter utført oppdrag. Har en mistanke at det er flere enn man har hørt om...

Og et fryktelig tidsrelevant luke, med flere naturbrukere enn vi har hatt på mange år så er det fint med en how-to artikkel om saken.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.