Gå til innhold
Fiskersiden

Sjøisfiske-NM på Lygnin – sett med en stril sine øyne


Fisk og rask
 Share

Recommended Posts

Prolog:

Langhelgen på Sjøåsen Fjordhotell og det potensielt eksepsjonelle fisket på sjøisen like bortenfor har vært planlagt mer eller mindre siden det rett før jul ble kjent at NKML, Vilhelm og en bønsj med støttespillere skulle arrangere sjøistreff og NM i sjøisfiske første helgen i februar. I utgangspunktet var jeg den eneste fra Nordhordland som skulle nordover, og etter deltakerlisten på Facebook å dømme lå jeg også an til å være en av ytterst få på isen med skarre-r og bare to grammatiske kjønn i dialekten. Uten at det på noen måte er noen bakdel. Få rælere betyr jo som kjent mer moro for de andre. Dette er mine opplevelser, tanker og observasjoner fra en meget innholdsrik helg like utenfor Namsos Rock City!

***

Planen helt siden desember i fjor var å møte Roger (RogerN) og Åsmund (Oz) på Værnes om kvelden torsdag 31. januar, for så å kjøre i samlet flokk til Sjøåsen i leiebil og fiske svære skater og nye arter i strålende sol og vindstille hele helgen igjennom. Det gikk bare sånn halvveis, men det kommer vi tilbake til. Først ventet nemlig ferie i piratland, med 30 grader og paraplydrinker. Mens jeg nøt livet i varmere strøk fikk også Jan (Rønsingen) flybillett og hotellopphold i hånden av sin så alvorlig mye bedre halvdel, og dermed var vi plutselig to fra distriktet som skulle ut på tur: En slostril og en drittlending. Dette måtte jo bare bli suksess!

Så var avreiseettermiddagen der, og allerede før Jan og jeg hadde satt kursen mot Flesland mistenkte vi at vi kom til å få utfordringer med å lesse fire mann med utstyr inn i leiebilen i Trondheim. Dette skulle også vise seg å være en høyst reell mistanke. Om 406-en til Jan var godt lastet inn til Bergen, var det bare som blåbær og kamferdrops å regne sammenlignet med hvordan A6-en Roger hadde oppgradert til så ut etter at opptil flere Tetris-kyndige klovner hadde vært i aksjon noen timer senere. Pulker, kofferter, bager, flytedresser og stenger ble komprimert noe så innidethelvete at selv den mest hardbarka, vakuumpakka laksekotelett hadde vært imponert. Siden Jan har en K-faktor som tilsier kjapp gjenutsetting nærmest uansett art, fikk han æren av å sitte i midten bak. Med Åsmund sin 20-kilosbag på fanget. Vi andre satt tilnærmet behagelig, og som det gode demokratiet vi tilhører ble det derfor bestemt at det var dags for å kjøre.

Det var sent på kveld da vi rullet inn på parkeringen fremfor Sjøåsen Fjordhotell, og senere skulle det bli. I godt selskap gikk det unna en del ildvann, mens Vilhelm fortalte røverhistorier. Slikt blir det god stemning av, og klokken hadde passert 03.30 før lysene på rom 118 og et kobbel med tullinger fikk noen etterlengtede timer med hvile.

Klokken 07.30 var Roger på beina, i onepiece og rosa sokker. Og om noen skulle være i tvil: Slikt ser alt annet enn bra ut på en mann på 1,96 og 114 kilo. Men, det skal Roger ha: Han kommer seg tidlig på beina, og setter et eksempel for oss andre. 20 minutter senere satt vi da også og spiste frokost, noe som må kunne kalles over all forventning natten i forveien tatt i betraktning. Og bare en liten time senere var vi faktisk på den sagnomsuste Lygning-isen!

Planen for dagen var enkel: Borre mange hull i isen, senke mange skateagn ned på bunnen, sette seg til å fiske nye arter med microhekler og bittesmå makrellbiter. De to førstnevnte punktene gikk veldig greit, og optimismen var stor når Sabiki-heklene like etter sank mot bunn. Sol, noen minusgrader og svak vind var også det vi hadde bestilt på forhånd, og nå innfridde Lygning noe så til de grader. Stemningen ble ikke noe dårligere av at jeg kunne nappe opp årets første, nye art etter bare et lite minutt, i form av en massiv strømsild på 52,02 gram. Like etter runnet det på den ene skatestangen min, men det var bare en hågjel på rundt kiloen som hadde snust seg frem til silden.

IMG_1230.JPG

Strømsild på 52,02 gram. Ny art nummer en for året. (Foto: Åsmund R. Isaksen)


Både Roger, Åsmund og Jan har fisket en del på sjøisen før, men dette var min debut. Med nettkjenning allerede før folk var ferdigrigget var jeg strålende fornøyd. Da jeg 20 minutter senere nappet opp dagens tredje fisk, en øyepål på frekke 29 gram, var alt bare velstand. Årets andre, nye art, og begge de fiskemessige hovedmålene med turen i boks. Og ennå var det altså over to timer til lunsj.

IMG_1254.JPG

Øyepål-beist på 29 gram, ny art nummer to for året. Heldigvis er Åsmund god på å få fisk til å se stor ut på bilder. (Foto: Åsmund R. Isaksen)

Livet smilte til oss de første timene på isen. Både Jan og Åsmund dro strømsild som ny art, mens Roger fikk det første skikkelige skaterunnet. Tilslaget ble satt, og det var tungt å dra. Grunnen til dette var todelt. For det første var fisken 5,2 kilo. For det andre var den kroket i venstre ballerot. Litt nedtur akkurat det, da Roger ikke hadde piggskate fra før. Det positive var at Vilhelm fikk veid, målt og merket fisken til forskningsprosjektet han holder på med sammen med Arve og NKML-gjengen.


IMG_1242.JPG
Vilhelm i aksjon med veienettet. Merk bra genservalg til snøstorm.

IMG_1246.JPG

Først et stikk i venstre balle, så et stikk i ryggen. Det er ikke greit å være skate nå om dagen.


Roger var halvmutt etter feilkrokingen, men akkurat denne dagen hadde han borret selve gullhullet. Det tok nemlig bare en liten halvtime før han hadde ny skatekontakt. Denne var langt mindre, bare en god kilo, men kroken satt i alle fall i kjeften. Dermed kunne hele gutterommet slå i bordet med ny art/arter, og turen ble erklært som suksess etter bare tre timer med fiske.

Utover dagen kom flere og flere fiskere til. Selv om NM-konkurransen var lagt til lørdagen var det mange som kom langveisfra, og siden vi alle er over gjennomsnittet sinnssyke, blir det jo til at en utnytter hver ledige stund til fiske. For gjengen midt på isen skulle det bli en svært bra fiskedag, med Jan sin meget pene piggskate på 5,8 kilo som kanskje beste fisk.

IMG_1257.JPG

Fish on! Roger er ikke misunnelig...

IMG_1263.JPG
Her er Jan faktisk i reell livsfare. Tenk om skaten hadde vunnet drakampen...

IMG_1271.JPG

Jan sikrer vitale mål, mens Irvin forteller svenskevitser og legger det hele ut på Youporn.

Dagens overraskelse midt på isen var det likevel Roger som stod for. Etter først å ha notert dagens tredje skate fra samme hull, peip det forsiktig i varsleren hans igjen. Tilslaget ble satt, og det var blytungt i andre enden. Kampen ble lang og seig, og ryktet gikk fort om at her var det stor skate på gang. Stangbøyen nærmest hylte svær spisskate, og spenningen var stor rundt hullet da fortommen ble synlig. Ti-tolv tilskuere fulgte nøye med mens jeg lirket i fortommen etter beste evne, fullstendig uten sikt i et snøfylt hull. Så hadde plutselig fisken fri bane opp hullet, og det var mer enn en som kvapp når jeg fikk et svært langehode i fanget. Fisken ble målt til over 130 centimeter, og klokket inn til 12,34 kilo. En kjempefisk til å være Lygninfjorden, men likevel en liten skuffelse for han som omtrent hadde satt rævhålet i pant på at det var spisskate.

IMG_1276.JPG

Roger med lange på 12,34 kilo, tatt midtvinters i Kautokeino.

På dette tidspunktet hadde det for øvrig frisknet nokså bra på, og solen hadde vært vekke en stund. Snø ble etter hvert til sludd, og vinden bare økte og økte. Fiske var likevel bra, og både strømsild, øyepål, hyse, torsk, lange, hvitting, pigghå og hågjel så dagens lys. Litt utpå ettermiddagen gikk det også på ene skatestangen til Åsmund, og snart kunne også han notere arten Lygning er kjent for. Han hadde den fra før da, større enn denne også, men siden piggskatene alltid er stilige gjorde ikke det så mye.

IMG_1282.JPG
Åsmund med godkjent piggskate. Åsmund til venstre.

Når klokken bikket 15.00 var samtlige tullinger på isen skjortevåte og godt forblåste. Vilhelm målte 24 sekundmeter i kastene, og stemningen var synkende. Men det var altså på grunn av været. Jeg var den eneste på rommet som ikke hadde fått piggskate på turen, så jeg måtte bare være standhaftig en stund til. En liten middagstallerk på 710 gram ble redningen klokken 15.30. Nå hadde hele reisefølget ny art og piggskate, og siden bonusen altså var elleve kilo tyngre klær enn da vi reiste fra hotellet, fant vi ut at dette fikk være det vi gjorde denne fredagen.

Vel inne på hotellet hadde selvsagt alle de andre gjestene det samme problemet som oss. Løsningen ble at Roger gjorde halvkjeltring av seg, og tjuvlånte en oljeovn fra et vaskerom. Denne ble skrudd på flat pedal, og låst inne på badet sammen med alt av våte klær. Mens vi gikk i baren og minglet med trivelige fiskere fra fjern og nær, lot ovnen oljen få jobbe for losjien. Og da vi en del timer senere kom ramlende tilbake på rommet, kunne en uproblematisk støypt kakkelovner inne på badet. Men oksygenmaske hadde nok vært å anbefale, for makrellukten som slo imot når badedøren ble åpnet var så drøy at skatene nok hadde kommet krypende oppover bakkene om ikke fjordisen hadde lagt så tjukk.

Om fredagen var en fiskemessig suksess, ble lørdagen det stikk motsatte. Det var nå det var alvor, og det var nå isen virkelig ble fylt opp. Hele 89 deltakere trosset regn og vind, og var klare som egg da Irvin kunngjorde konkurransereglene utenfor sekretariatet klokken 11.30. En halv time senere gikk startsignalet, og kampen om premier for mange titalls tusen kroner var i gang.

Gjengen på 118 gjorde generaltabben å anta at hullene fra dagen i forveien fremdeles var outstanding. For å gjøre en lang dag kort: Det var de ikke! Åsmund gjorde det best av oss med fem innveide fisk: Strømsild, øyepål, hvitting, makrell og kolmule. Jan og jeg klarte de fire første av disse, mens Roger nøyde seg med de tre første. Et run på en av de åtte skatestengene i løpet av seks timer med konkurransefiske var ellers fasiten på bunnen.

IMG_1274.JPG
Vi hadde en del årstider i løpet av helgen. Tidvis var vær og føre upåklagelig, også...

Til tross for labert fiske i sentrale strøk, skjedde det mye på isen. Det ble tatt noe slikt som 17 arter, og flere meget respektable fisker, blant annet piggskate på over seks kilo og lange på over tolv. Stemningen og opplegget generelt var også fullstendig upåklagelig, til tross for at det værmessig var den jævligste helgen på Lygnin siden MTV handlet om musikk. Været er det uansett ikke noe å gjøre med, så det er bare å ta det med et smil. Dette var nok litt hardere å få til for de som hadde campet på isen i en halv meter overvann natt til lørdag, men de gliste tappert, de også.

Etter innveiing bar det tilbake til Sjøåsen, der middag og øl ventet. Premieutdelingen avslørte at mange hadde gjort sine saker bra, og fuglene skal vite at de som gikk til topps fikk valuta for innsatsen. Premiebordet var nemlig uten sidestykke, og bør i seg selv inspirerer folk til å komme tilbake igjen neste år. Ekstra moro var det at Arve stakk av med wildcard-premien, en tur til Andørja for tre til en verdi av over 18 000 kroner. Sammen med Vilhelm gjorde han nemlig en fantastisk innsats som skatemerker i løpet av konkurransen.

Som seg hør og bør ble det nokså seint lørdag kveld, men siden skyssen min til Værnes, David (Atomichaggis) og hans bedre halvdel, ikke hadde det voldsomt travelt med å komme seg sørover, ble det til at jeg kastet meg med tre skateløse karer søndag morgen. 05.30 er i stiveste laget når en sovner 02.30, men har en reist til barteland for å fiske, så har en reist til barteland for å fiske. Klokken 06.00 var Bernt, Trym, Krister og jeg på vei ut på isen, i svarteste natten og med nokså trøtte tryner. Nå skulle siste rest av helgen tynes.

Det hele begynte svært bra for Krister, som ikke hadde fått skate før. Etter bare en liten time var dagens første på isen, en liten krabat på en kilo blank. En liten halvtime senere var skate nummer to i boks, en pen fisk på 4,52 kilo. Vi andre dro hvitting og hyse som om det stod om livet, men skate ble det lite av. Da det lysnet flyttet jeg meg ut på dypere vann, uten at det gjorde saken mye bedre. Bernt dro sin første piggskate litt senere på dag, en solid debut på rett over fem kilo, før Krister vartet opp med sin tredje for dagen.

IMG_1284.JPG
Krister hadde aldri fått skate før, men slo til med tre på rappen på søndagen.

Etter hvert kom også Åsmund og Roger taslende, og slo seg til midt imellom meg og resten av gjengen. Roger brukte ikke lang tid på å perse på piggskate med en grei fisk på mellom to og tre kilo. Hos meg var det like dødt som før, og etter hvert som dagen gikk seg til flyttet jeg meg nærmere resten av gjengen igjen. Det skulle bli et sjakktrekk. I allerede oppborrede hull gikk sild og hvitting til bunns, før jeg labbet bort til Åsmund og Roger, som nå hadde fått selskap av en Vilhelm som fremdeles kjente godt at han mistet korken til akevittflasken sin tidlig kvelden i forveien.

Det gikk en halvtime før det peip hos meg, men da peip det til gjengjeld godt. En kort løpetur og et solid tilslag senere stod Heavy Ice-en i full fleks. Karene kom stormende til, bare for å se at krokfestet glapp så snart jeg fikk fisken litt opp fra bunn. Kjedelig, for denne var enten svær eller veldig feilkroket.

Agnet gikk til bunns igjen, og kvarteret senere peip det på ny. Denne gangen fikk fisken god tid, og nå satt kroken som den skulle. Vel oppe på isen kunne min nest største piggskate noen gang veies inn til 4,84 kilo, absolutt en fin avslutning på en strålende helg.

Piggskate+4840+gram.JPG
Det ble en fin piggskate på meg også til slutt, 4,84 kilo. (Foto: Vilhelm Skilhagen)

Vi pakket sammen like etter, til tross for at det nå var vindstille og strålende sol. Veien hjem er nemlig lang, og det får være måte på hvor mye galskap en skal klare å presse inn i en helg.

Avslutningsvis rettes det en stor takk til NKML og Vilhelm for et fantastisk opplegg og mye tullprat. Takk også til de mange som deltok i helgen, og dermed var med på å gjøre treff og NM til den suksessen det ble. Reisefølget og fiskekompanjonger gjorde det hele ekstra morsomt. Ellers var det moro å hilse på en rekke FB- og FS-tryner som inntil denne helgen bare har vært digitale kjenninger. Også meget mye kudos til David og Jill, som helt uten spørsmål stuet en skjeggete tulling langt hjemmefra inn i en allerede godt full bil, og kjørte klovnen helt til flyplassdøren.

Dette var rett og slett veldig moro å være med på. Jeg kan ikke snakke for resten av folket, men jeg kommer i alle fall tilbake neste år. For det blir vel et neste år, vel?

Endret av Fisk og rask
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for mange kjekke tilbakemeldinger, folkens. Litt av en helg, det er vel de fleste som deltok skjønt enige om. Regner med Åsmund kommer med noen ord, også. Der kommer i så fall fotokunsten. Selv om det ble mye bilder som aldri bør se dagens lys, presterte han mye bra, også. Det kan folk glede seg til :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du er litt av en ordsmed Endre. Flott oppsummering på ei fantastisk helg. Gleder meg allerede til neste år

Knallbra!! Utrulig morsom beskrivelse av "tørkeprosessen" :)

Takktakk. Tørkingen var et prosjekt ja, men jeg tror vi kom bedre fra det enn mange. Neste år ja, da kommer vi opp en dag tidligere og peiser midtfjords etter spisskate :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.