Gismervik Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Ja, ja, Øystein......min svoger(som du kjenner) har spist håkjerring på Captens Cabin i Haugesund. Spørsmålet var jo enkelt etter måtidet; hva smakte haien??..og svaret var: "eg trur eg har spist rauhålet, det verste eg någen gong har spist ", og han spiser stort sett alt som kan tygges og svelges. Han ville ikke anbefale retten, han likte bedre sneglene som var forretten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Potemkin Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Hvis jeg satt og åt noe jeg med sikkerhet visste var "rauhålet" av noe som helst. Hadde jeg ikke smakt på de små kulene ved siden av Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudolf Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Ja, ja, Øystein......min svoger(som du kjenner) har spist håkjerring på Captens Cabin i Haugesund. Spørsmålet var jo enkelt etter måtidet; hva smakte haien??..og svaret var: "eg trur eg har spist rauhålet, det verste eg någen gong har spist ", og han spiser stort sett alt som kan tygges og svelges. Han ville ikke anbefale retten, han likte bedre sneglene som var forretten Kan bare skrive under på at håkjerring smaker verre enn svett susp. Prøvde det på Island en gang (håkjerring altså) og det måtte spyles ned med store mengder av den lokale spriten (svartadaudir). Noe som igjen førte til at dagen etterpå hadde en ikke lyst på mat i det hele tatt Skate er heller ikke noe stor opplevelse da.................... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oz Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 (edited) Kan bare skrive under på at håkjerring smaker verre enn svett susp. Prøvde det på Island en gang (håkjerring altså) og det måtte spyles ned med store mengder av den lokale spriten (svartadaudir). Noe som igjen førte til at dagen etterpå hadde en ikke lyst på mat i det hele tatt Skate er heller ikke noe stor opplevelse da.................... Det er vel hele poenget med å ete svineriet. Å drikke store mengder brennevin. Er vel ingen som spiser det der uten å skylle det ned med svartadaudir. Mvh Oz EDIT: Skate? trodde det skulle være så bra jeg... Edited June 11, 2007 by Oz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
avkroken Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 (edited) Abbor Gjørs Gjedde karpe Suter Brasme Vederbuk Stam Mort Ørret laks Røye Sjø-ørret Bekkerøye Sik harr lake Ål Ansjos Bergylte Breiflabb Brisling Brosme (Aldri mer. Spiste på en utsøkt resturant i Bergen og det smakte elendig) Fjesing Gråsteinbit Horngjel Hvitting Hyse Kveite lange Lyr makrell Rødspette Sandflyndre Sei Skrubbe Sild Slettvar Sypike Taggmakrell Torsk Tunge Uer Ulke makrellstørje og den desidert beste er varmrøkt horngjel (helt sant). Edited June 12, 2007 by avkroken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berkley Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Ørret Laks Regnbueørret Torsk Sei Lange Brosme Bergylt Steinbit Kveite Lyr Sjøørret Rødspette Sandflyndre Lomre Pigghå Knurr Makrell Sild Brisling +++ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trond Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Skate er heller ikke noe stor opplevelse da.................... Hva?!? Skatevinger i fløtesaus er jo en utsøkt delikatesse. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triturus Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 skate er kjempegodt, smaker akkurat som sjøkreps - som jo er utrolig godt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piscator Posted June 12, 2007 Report Share Posted June 12, 2007 (edited) Artig alternativ til de generelle artslistene, selv om jeg ikke kan se at holdningene til C&R her inne er særlig ekstreme. Faktisk er det jo motstanderne av C&R som har en tendens til å være ekstreme og lite åpne for alternative syn. De aller fleste som praktiserer C&R, kakker og spiser fisk når det passer seg. For fisk er da både god og sunn mat. Men vi skal vel ikke dra opp igjen den diskusjonen her? Har gitt hver art terningkast. Hvor god opplevelse avhenger naturligvis av tilberedning og råvarens tilstand. Har bare referert MINE erfaringer med de enkelte artene, noen egenfangede, noen spist på restaurant. Problemet med brosme er mye det samme man kan oppleve med lake; har man salt i vannet når man trekker lake blir den av en eller annen grunn seig som viskelær. Men smaken er da ikke så verst, det være seg brosme eller lake... Og lake lager jeg helst som fileter i ildfast form med broccoli, gulrøtter og løk, og gratinert med fløte og ost. Her er min spiseliste (og ja, jeg har på langt nær fisket alle disse artene), mulig jeg har glemt noen; SALTVANN (27): Ansjos 3 Bergylte 4 Blåkjeft 4 Blåkveite 6 Breiflabb 5 Brisling 5 Brosme 4 Flekksteinbit 5 Gråsteinbit 5 Havabbor 5 Horngjel 4 Hvitting 4 Hyse 4 Kveite 6 Lange 4 Lusuer 3 Lyr 3 Makrell 5 Pigghå 4 Rødspette 5 Sandflyndre 4 Sardin 3 Sei 4 Sild 4 Torsk 6 Tunge 5 Uer 5 FERSKVANN (22) Abbor 5 Bekkerøye 4 Brasme 4 Gjedde 4 Gjørs 4 Gullbust 1 Harr 4 Hork 3 Karpe 4 Karuss 2 Lagesild 4 Lake 4 Laks 5 Laue 3 Mort 2 Regnbueørret 4 Røye 6 Sik 4 Suter 3 Vederbuk 2 Ørret 5 Ål 4 DE EKSOTISKE (10) Grouper 4 Gulfinnet tunfisk 5 Kanalmalle 4 Makrellstørje 5 Mekongmalle 4 Red Snapper 4 Sibirsik 3 Skipjack 5 Stripet bass 6 Sverdfisk 4 Hvilken art grouper og sibirsk sik jeg spiste vet jeg ikke. Grouper fikk jeg servert på en restaurant i utlandet, og siken hadde en medstudent tatt med fra Russland. Den stripede bassen spiste jeg på restaurant i New York. Fantastisk saftig og godt kjøtt, men mulig det var tilberedningen som var eksepsjonelt god. Men andre som deltok på det samme taffelet spiste hhv tunfisk og sverdfisk, og disse fiskene fremsto som mye tørrere, og på langt nær så gode... Ellers har de mest ekstremt gode matopplevelsene med fisk vært med kveite og røye; de to beste matfiskene vi har i norske farvann, så vidt jeg kan begripe. Men erfaringene fra Skogseidvannet viser vel at selv røye kan variere kraftig i kvalitet også som matfisk. TOTALT 27+22+10 = 59 arter (flere enn jeg har fisket) Edited June 12, 2007 by piscator Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomichaggis Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 you Sportfishers have eaten more native species than Me by a long way! I haven't eaten half of the fish in this thread... and have no intention of trying around a quarter of them... I mean, roach! sick puppies! I've got a ballan wrasse in the freezer and its been in there for like a month and I just haven't quite got My head around eating it yet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kim andre Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 Siden lista ble lansert, har jeg fått smakt på fløyfisk. Fast, velsmakende, saftig - men akk, så liten. Spiste sammen med knurr(som jeg holder som en veldig god fisk) og fløyfisken stilte i en divisjon og 3 høyere. hvis dere trenger fløyfisk til store selskap og mange personer, er det bare å gi beskjed. i allefall ikke send ut Mona for å fylle fryseren (fløyfisken skal prøves på matbordet til vinteren igjen. gleder meg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gismervik Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 Kan bare skrive under på at håkjerring smaker verre enn svett susp. Prøvde det på Island en gang (håkjerring altså) og det måtte spyles ned med store mengder av den lokale spriten (svartadaudir). Noe som igjen førte til at dagen etterpå hadde en ikke lyst på mat i det hele tatt På Island spiser de stort sett de verste av det verste, kjenner noen islendinger, og når de forteller om snaddermat,.... ... Den kjerringa du spiste på island har vel ligget nedgravd i et års tid for å få bort noe urin/gift fra kjøttet. Lukta av den islandske varianten av rakfisk kan ta livet av de fleste vanlige menesker, ughh... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bad2 Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 Da jeg var liten ble jeg EN gang presentert av fattern for en fiskerett som het "Gjelosing" (tror jeg det skrives). Han kommer fra Helgelandskysten, og det er pinadø det jæ....gste jeg har smakt av fisk. Noe som kan si meg hva denne "maten" var for noe? Mvh Bad2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest los Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 Da jeg var liten ble jeg EN gang presentert av fattern for en fiskerett som het "Gjelosing" (tror jeg det skrives). Han kommer fra Helgelandskysten, og det er pinadø det jæ....gste jeg har smakt av fisk. Noe som kan si meg hva denne "maten" var for noe? Mvh Bad2 0 treff på google betyr enten feil skrivemåte,eller det er så dårlig mat at ingen orker å skrive om det Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingvin Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 Ferskvann: Ørret Laks Gjedde (Grillet og i fiskemat) Brasme (I fiskemat) Abbor (Stekt) Mort (Stekt) Ål Sik (I fiskemat, stortingskantina :-)) Kreps På ønskelista: Lake. Noen som har prøvd ferskvannsmuslinger? Er veldig mye av det her.. Havet: Torsk Sei Rognkjeks Lange Brosme Makrell Horngjell Lyr Kolje Uer Ulike flyndrer Steinbitt Breiflabb + en del jeg ikke kommer på i farta ------------ Er vel ikke fisk, men dog--------- (Hval) (Tunfisk) Og en haug forskjellige skjell og muslinger, reker, kreps, krabbe, hummer samt diverse utenlands fisk på restaurant. Og slurpa i meg noe kråkebolle greier en gang. På ønskelista fra havet: Flere selvfanget. Beste sålangt: Blåskjell på rett tid og sted sammen med de rette folkene (noe som er viktig for de fleste måltid), krabbe, breiflabb og flyndre er fantastisk matfisk, røkt ål er helt utrolig godt sammen med en snaps. Reker må være ferske, krabbe er mye bedre enn hummer. Ørret og laks er like kjedelig som kneipbrød med leverpostei etter at oppdretten tok av. :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest los Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 På ønskelista: Lake. Noen som har prøvd ferskvannsmuslinger? Er veldig mye av det her.. Ferskvannsmuslinger er fredet,om jeg ikke tar munnen for full Men lake er snadder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Salten Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 Da jeg var liten ble jeg EN gang presentert av fattern for en fiskerett som het "Gjelosing" (tror jeg det skrives). Han kommer fra Helgelandskysten, og det er pinadø det jæ....gste jeg har smakt av fisk. Noe som kan si meg hva denne "maten" var for noe? Mvh Bad2 Sitat fra nettet: "Gjellosing - er en spesialitet fra Lofoten/Helgeland. Rund torsk henges på gjel i vårvintermånedene (februar, mars, april) og henger der i 3-4 uker – eller til den begynner å ”ose” og er passe tørr. . Fisken kokes og serveres med kokte poteter og f. eks gulrotstuing, ertestuing, stekt løk eller baconterninger og ribbefett." Sikkert godt. Favoritter: Gammelsalta sei, god potet, gulrotstuing og bacon nydelig. Fersk torsk, eller hva med nytrukket småsei med flatbrød, smør og godt drikke i fjæra? Kokt sjø-røye med agurksalat er storfavoritt. Stekt steinbitfile eller dampet på en gulrotseng? God tillaget lutefisk med tilbehør. Bacalao m.m. Sprøstekt småørret på fjellet, gjerne med en klatt rømme. God rødspette. og mange flere. Ellers er tørrfisk nydelig, spesielt steinbit. Nytes best ute på brygga eller ved naustet med en god pils og fint vær. Mye god mat, enten den er rå, kokt, saltet, røkt, stekt, fritert, dampet, raket eller gravet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davidsen Posted June 14, 2007 Author Report Share Posted June 14, 2007 "No må vi for &%¤& få fæsken inn. Han ose jo fra gjælan som ein...gjelosing". Boknafisk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TroNnY Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 Noen som har smakt Hornhjel og Rognkjeks? Husker meg og en kamerat spiste en Rognkjeks vi fikk når vi var små. Smakte ikke så spesielt godt. Hornhjel derimot smaker ganske så ok, dog litt grønn og guffen i kjøttet etter koking. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bunker Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 Aldri eti rognkjeks. Jeg ville nok valgt å steke horngjellen kontra koking. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cb Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 Rognkall skal visst være bra, mens rognkjeks skal være temmelig elendig. Ellers innrømmer jeg gjerne at jeg er relativt kresen på fisken (en luksus vi kan unne oss her i Norge) så av karpefiskene har jeg kun testet mort og karuss (ungdommerlig nysgjerrighet) og kan skrive under på at det var helt jævlig. Som å få en rett venstre i kjeften. Skogseidrøye var også pyton. I andre enden av skalaen rager skate, kveite, steinbit, breiflabb og piggvar. Håkjerring i ubehandlet tilstand kan gi kramper, kraftig diare, oppkast og visstnok også synsforstyrrelser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
puderhunden Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 (edited) davidsen:" - men ostekake og brosme skjønner jeg ikke." detta er jeg helt enig i. hverken ostekake eller brosme funker. men har vel smakt på ostekake enn brosme, så må vel gi fisken flere sjanser Edited May 13, 2008 by puderhunden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingvin Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 Aldri eti rognkjeks. Jeg ville nok valgt å steke horngjellen kontra koking. Hadde rognkjeks i fiskesuppa en gang, definitivt grei smak. Smaken ble bekreftet av mine nordnorske foreldre. Ble ikke mye kjøtt utav fisken da, mye bein. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr Big fish :) Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 Det var artslisten sin det. Konge. Trodde brosme var delikatesse jeg, men du ser annerledes på det. Jepp brosme er knallgodt. Oppskrift kan fåes om ønskelig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LasseB Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 Oppskrift kan fåes om ønskelig Ja, takk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.