Jump to content
Fiskersiden

9. desember - En varmere luke


mag
 Share

Recommended Posts

Popping og jigging i tropiske strøk

01_zps4afc770a.jpg

Intro

Overflatefisket og de sterke fiskene du finner i tropiske strøk var det som trollbandt meg til å starte med dette fisket. Du kan se det som skjer, på lik linje som med tørrflue fiske, bare i en annen ende på skalaen når det gjelder brutalitet. Andrenalinnivået blir ikke lavere når man har 3, 4 eller 5 store GT som sloss om å ta din popper, og vannet da nærmest eksploderer rundt popperen. Eller en stor tunfisk tar din stickbait og alt du kan gjøre, men snella hyler og det forsvinner et par hundre meter med sene, er å holde fast i stanga så godt du klarer.

Fiskene er både større og sterkere med en annen utholdenhet enn det du finner på våre breddegrader. Noe som gjør at du fort blir overrasket hvor liten fisk er i forhold til hvilken kamp den ga deg. Kommer man seg ut på en slik tur så må man ta med seg sitt «A-game», da fisket krever mer av deg som fisker enn fisket her hjemme. Hvis en fisk biter på må du sette (kraftig) press på den umiddelbart, slik at den ikke svømmer ned i revet. Og med brems stilt inn på mer enn 10 kilo vil det kreve mer av fysikken din enn hva det lokale fisket gjør. Dette sammen med varmen som man normalt ikke er vant til og gyngende båt, gjør dette fisket til noe av det mer utfordrene en kan gjøre.

02_zps69bae760.jpg

Artikkelforfatter med spenn i stanga fra Oman

Hva er popping fiske

Fisket forgår ved at man kaster popper ut fra båt og sveiver denne rykkvis inn. På grunn av popperens utforming (fronten formet som en skål) så vil denne skape støy og sprut i overflaten og imitere en skadet fisk. Alt ettersom hva man fisker etter så brukes det forskjellig størrelse og utforming av popperen. Poppere får man i størrelser fra ca 40gram (finnes mindre og men lite brukt) og opp til 230gram. Men når en beveger seg over 150gram koster det mer og mer energi å «dra» popperen gjennom vannet på grunn av at de får større og større skål.

Den normale måten å fiske en popper på er rykke inn popperen ved å ha stanga ned eller parallelt med vannet for så å svinge stanga. Stanga svinges tilbake samtidig som løssnøret sveives inn. Man kan også ha stanga i stangbelte og da ha stanga rett opp og dra popperen rykkvis inn. Men når popperen nærmer seg båten bør man bytte stilling slik at stanga er parallelt med vannet igjen, ellers vil man dra popperen ut av vannet. Noe en må tenke på når man fisker nære båten, ellers kan popperen fort bli et prosjektil med 6 spisser som raskt kan skade andre.

Noen poppere er ment at man skal sveives inn med konstant hastighet og bare rykke i stangtuppen samtidig, da holder man gjerne stangtuppen opp. Disse poppere, kalt pencilpopper, har som regel en mindre skål i front. Spesielt til pelagiske arter kan dette fungere godt, da popperen får en høyere hastighet, ofte i en sikk sakk bevegelse, samtidig som det sputes.

I samme sjanger hører også stickbaits med. Dette kan sammenlignes med sluker man bruker i jerkbait fiske etter gjedde hjemme i Norge, og gjedde jerkbaits kan også fungere i tropiske strøk. Stickbaits kan også foregå i eller ved overflaten slik at man kan se det som skjer. Ikke alle stickbaits er like enkle å bruke som poppere, så trenging på bruken hjemme kan være en fordel før avreise.

03_zpsd87ccf0f.jpg04_zpsbdf14828.jpg

V. Sami fra Saltywater Tackle lader stanga før kast

H. Nick fra Ocean Active popper, mens Sami er akkurat i ferd med å sette mothugg på en GT

Hva er jigging fiske

Jigging fiske er vertikal fiske og kan nesten samlignes med vårt pilke fiske. Forskjellen i teknikken er at det fiskes fra bunn og opp til overflaten før det slippes ned igjen, eventuelt at det konsentreres i det området en kan se fisk på loddet. Forskjellige teknikker kan brukes for å sveive inn jiggen, men den nomale måten å sveive inn på er å løfte stanga samtidig som flytter håntaket på snella opp. Deretter senker man stanga og samtidig flytter håndtaket ned. Så stang og håndtak opp igjen og slik fortsetter det til man er oppe eller fisk på. Hvilken hastighet på denne rymiske bevegelsen en skal bruke vil variere, men å sveive for fort trenger man ikke å bekymre seg for.

Jiggene kommer i flere fasonger, fra lange smale til mer kompakte og flate, og med vekter opp mot kiloen. Men bruk av jigger på over 400gr er uvanlig da du som fisker ikke holder lenge ut før armene er helt søppel.

I de siste årene har det blitt utviklet en ny teknik kalt slow pitch jigging, hvor man i større grad bruker «spenstigheten» i stanga til å skape bevegelsene. I normal jigging så sveiver man 360grader på en opp/ned bevegelse med stanga, mens man i slow pitch sveiver en halv, 1/3, kvart eller enda mindre. Og man lar stanga bevege seg tilbake til normal posisjon før man gjør et nytt sveiv. Stangtuppen er da med på å skape bevegelsen i jiggen.

05_zps5c86101b.jpg06_zpsc220d1dc.jpg

V. Gabriel jobber med en Bluefin Tuna ved Cape Cod

H. Lars med en African Pompano fra Pedasi, Panama

Arter

Under følger en opplisting av de arter som er mest aktuelle innenfor popping og jigging. Jeg har bare tatt med de artene som er mest aktuelle for oss er fra denne delen av verden.

 • Giant Trevally (GT)

Dette er vel en av de artene som er mest ettertraktet og populær når det kommer til dette fisket. Fisken lever i nærheten av land, skjær og grunntopper og er kjent for å bruke dette til sin fordel. Når en GT er kroket svømmer den raskt ned til korallrevene og det er her mange mister sin GT. Kroker man en GT gjelder det å sette hardt press umiddelbart, og stoppe den raskest mulig. Fisken bruker sin høye profil slik at det blir enda tyngre for fiskern å sveive inn. En GT kan nå en vekt på over 70kg, og på de rette plassene har man en realistisk sjans på å fange en på 50kg. Fisket etter GT startet og ble utviklet ved Tokara i Japan og plassen kan nesten regnes som «the holy grail of GT fishing». IGFA rekorden stammer også herfra. Til GT fiske er opplest og vedtatt at det kun skal brukes mothaker løse kroker og all fisk skal slippes ut igjen.

IGFA rekord: 72,8kg

Type fiske: Popping (sporadisk på jigging)

Sluk: Store poppere og stickbaits

Sted: GT finnes i det meste av det Indiske hav og vestre del av Stille havet. Aktuelle plasser kan være Andaman øyene, Sri Lanka, Maldivene, Tanzania, Kenya, Oman, Yemen, Sudan. Men det er mange andre plasser en kan få arten, og lenger vekk har man spennende steder som New Caledonien, Papa New Guinea++

07_GT_zps42261b39.jpg

GT på ca 50kg fra Oman

 • Yellowfin tuna (YFT)

Dette er en pelagisk art som man normalt finner ute på havet. Arten kan bli såpass stor at det å bruke popping og jigging utstyr etter rekord fisk er uegnet. Arten er en stimfisk og finnes nesten over alt, den første utfordringen ligger som regel i å finne stimen. Men ofte kan fulger og delfiner hjelpe til da tuna’en kan svømme blant delfinene. Som alle andre tunfisk er også YFT en svært sterk og god fighter og kan by på noen lange og hissige snelle hyl. Heldigvis trenger man ikke å bekymre seg for at snøre skal bli kuttet i noen korraller, men pass på å ha nok snøre på snella.

IGFA rekord: 193,68kg

Type fiske: Popping og jigging

Sluk: Pencilpoppere og stickbaits på ca 100gram, jigger

Sted: Arten finnes i alle hav men enkelte plasser er den lettere å få kontakt med. Mexicogulfen, og Stillehavssiden av Panama og Mexico er populære steder

08_YFT_zpsb5d49939.jpg

Lars med en YFT tatt på Halco Roosta ved Tuna Coast, Panama

 • Bluefin tuna (BFT)

Som YFT er også dette en pelagisk art og en art som også man finner på de kaldere breddegrader, og man trenger nødvendigvis ikke reise så langt for å finne denne arten. BFT fisket har tatt seg godt opp i Middelhavet i de senere år og mange plasser rundt om i hele Middelhavet kan vise til gode fangster på popping og jigging. Arten har også kommet tilbake til Norge, men der er den per i dag forbudt å fiske etter, samtidig som mengden fisk gjør at blir vanskelig å få kontakt.

BFT kan bli flere hundre kilo tung, noe som gjør at de største ikke er egnet til å fange på dette utstyret, først og fremst pga av snørekapasiteten på utstyret.

IGFA rekord: 678,58kg

Type fiske: Popping og jigging

Sluk: Stickbaits ca 100gram naturlige farger, jigger

Sted: For oss er Atlanteren det mest naturlige stedet inkludert Middelhavet. North Carolina, Cape Cod er steder som har bevist i en årrekke at de leverer. Ettersom bestanden har tatt seg opp i Middelhavet kan man også prøve seg der, Gibraltar er en av flere plasser i Middelhavet som har levert svært gode resultater i år.

09_BFT_zps5bf11a21.jpg

Fredric med en pen BFT fanget utenfor Cape Cod

 • Dogtooth tuna (DT)

Det sies at DT har det hissigste første utraset av alle tunfiskene (uten at jeg kan bekrefte det), og den er en av de vanskligste fiskene å lande etter at de er kroket. Dette er kanskje den arten hvor flaks teller mest for å kunne lande en fisk. Og det er 2 grunner til det, den ene er tanngarden til fisken, og det andre er at den svømmer notorisk ned i rev etter kroking.

Den kan fanges på plasser i nærheten av de områdene man fanger GT, men den skal ha mer vann rundt seg, og som regel en bratt skrent ned mot dypere vann.

Som nevnt så er tanngarden til DT et problem, noe som gjør at at assist sena til jigg kroken er et problem. Den bør da byttes ut til kevlar eller vaier.

Når det gjelder å få opp en DT så gjelder det å stoppe den fortest mulig og før den svømmer rundt et rev. Da er det hard brems, samtidig som båten kjører vekk fra revet og ut til dypere vann slik at man får «dratt» fisken vekk.

IGFA rekord: 104,5kg

Type fiske: Jigging

Sluk: Jigger, gjerne kompakte

Sted: Mange av de samme stedene som leverer GT huser også DT. Men noen plasser markerer mer enn andre som Tanzania, Sudan, Sri Lanka og Andaman. Ellers så er det mange plasser i nærheten av småøyer i Stillehavet (vestsiden) som leverer.

10_Dogtooth_zpsd43b251c.jpg

Sami fra Saltywater Tackle med en nydelig Dogtooth tuna

 • Cubera Snapper

Cuberaen fiskes ved skjær og grunntopper. Som GT, er også Cuberaen kjent for å ville svømme ned i revet etter at den er kroket, så knallhard brems må til få å redde fangsten. Kampen med en Cubera er gjerne kort men brutal.

IGFA rekord: 56,59kg

Type fiske: Popping

Sluk: Store poppere

Sted: Vestsiden av Stillehavet , men Panama er vel stedet som kan vise til de beste resultatene.

11_Cubera_zps4128b583.jpg

Cubera snapper fanget på min første tur til Pedasi, Panama

 • Rooster fish

Kjennetegnet til denne fisken er den flotte ryggfinnen, som også har gitt den navnet da det kan minne om hanekammen til en hane. Rooster fish finner man gjerne på de samme plassene som man finner Cubera. Men fisken er litt løsere i kjeften og den svømmer ikke ned i revet på samme måte som Cuberaen, slik at men kan ha en litt løsere brems. Den kan fanges både på poppere og stickbaits, mens Cubera kan foretrekke noe trengere innsveivingshastighet,så kan noe raskere innsveiving være det rette for Roosteren. Fisken er sterk og kan gi flere flotte utras.

IGFA rekord: 51,71kg

Type fiske: Popping (sporadisk på jigging)

Sluk: Poppere, pencilpoppere og stickbaits

Sted: Vestsiden av Stillehavet. Det er flere plasser en kan treffe på Rooster fish som Mexico, Costa Rica men Panama er et av de sikreste plassene for å få kontakt med en stor Rooster.

12_Rooster_zpsc868c32d.jpg

Lars med en rooster tatt under jigging

 • Sailfish

Sailfish er vel den eneste av marlin (bill) fiskene som realistisk kan fanges på popping utstyr. Ettersom Sailfish sammen med Wahoo er regnet som havets raskeste vil man kunne oppleve mye hissige utras. Sailfish er heller ikke ukjent med luftakrobatikk under kampens hete.

IGFA rekord: 100,24kg (Stillehavs sailfish)

Type fiske: Popping

Sluk: Mindre stickbaits og pencilpoppere

Sted: Det er få steder en kan reise med Sailfish som hovedmål og ha en realistisk sjanse. Men til gjengjeld kan man i Malaysia virkelig oppleve godt fiske.

13_Sailfish_zpsafbe5242.jpg

Sailfish fra Tanzania, denne ble riktignok tatt under trolling, noe som forringa fighten

 • Amberjack (AJ)

Dette er en sterk og tøff fighter som oftes man finner ved kanter og topper. Blir den kroket svømmer det ned mot bunnen igjen, så hvis det ikke settes press på fisken kansena fort kuttes

IGFA rekord: 71,15kg

Type fiske: Jigging (kan komme som bifangst på popping)

Sluk: Lange og slanke jigger

Sted: AJ kan man få i alle hav og svært mange plasser. Men er man ute etter de største er det utenfor North Carolina som er en av de beste plassene.

14_AJ_zps01502970.jpg

Getaway Tours guiden Jonas med en Aamber jack fra Pedasi, Panama

 • Artene som er nevnt over er de man normalt har som «target» arter når man reiser på en tur. Men har man først kommet seg ut i båt i tropisk støk har man også mulighet til å få noen andre arter når man popper eller jigger.
  • Trevallys

Det finnes mange trevally arter, og de fleste sloss nesten like godt som GT. Riktignok er det ingen som når størrelsen til GT, det skal godt gjøres å få en over 10kg.

15_YellowSpotTrevally_zps7595a9ad.jpg

Yellowspot trevally tatt under lighttackle fiske

 • Tunas

Det er mange fisker i tunfisk familien det er mulig å få kontakt med. Spesielt Big Eye når størrelse som virkelig kan sette deg på prøve. Ellers er det flere som kan gi en veldig spennende fight på lettere utstyr.

 • Wahoo

Sammen med Sailfish er dette havets raskeste, noe som gjør at du får noen friske utras. Men på grunn av at denne har tenner skarpe som barberblader, er det mange som forsvinner under fighten.

 • Barracuda

Ikke kjent for å være den beste fighteren, men den har en flott tanngard som tar seg godt ut på bilde.

 • Queenfish

En artig fighter på lettere utstyr. Fanges gjerne under kasting og rask innsveiving av en liten popper eller stickbait i overflaten.

16_Queen_zpsd073b49e.jpg

En Queenfish fra Oman

 • Dorado

En av havets peneste fisker, men fargene mister den fort etter den er tatt, så vær rask med kamera. Også en artig fighter på lettere utstyr. Gjør seg også godt som et måltid.

 • Groupers

Det finnes et lass av forskjellige groupere. Disse får man oftest under jiggig i nærheten av bunn, men er det grunt tar den også poppere i overflaten

 • Snappers

Disse kan ofte blandes med groupere da de samme fasongen, men de er som regel med rødlige. Mange av de er svært fargerike og pene fisker som tar seg godt ut foran kamera.

 • Mackrels

Det finnes mange forskjellige Makrels men bortsett fra King Mackrel, er det få som når en bra størrelse. Det skal godt gjøres å noen over 5 kilo. Men de har ofte tenner skarpe som barberblader, noe som gjør at de ødelegger fortommen. Sjekk derfor fortommen etter at en slik har vært på.

Utstyr

Så hvis en har ordnet seg en tur, hva trenger man? Hvis dette er den første turen og man er usikker på om det blir fler, så bør man undersøke mulighten for å leie utstyr på stedet. Da sparer man penger og får en enklere reise uten lange fiskebager og overvekt. Man bør samtidig også sjekke hva slags utstyr stedet har, da det ikke er alle som har godt utleie utstyr. Har man et ønske om flere turer, kan det være verdt å handle inn eget utstyr. Da er man sikker på kvaliteten på det utstyret man bruker.

Popping og jigging har et utgangspunkt i Japan, og mye av utstyret som brukes lages i nettopp Japan. De har en annen gradering av utstyret enn det vi er vant til fra her hjemme. Når det gjelder popping og jigging utstyr så blir det gradert fra PE12 og nedover, hvor da PE12 er det sterkeste/tykkeste. Tallet etter PE kan forenklet oversettes til lb ved å legg på en 0 bak, så har man ca dimensjonen på snøre eller hvilken dimensjon uttyret er beregnet til. Utstyret som kjøpes (stenger, snelle og snøre) har da en merking som forteller hva det er beregnet til. Under følger en kort opplisting av utstyret som brukes, med noen forslag.

17_zps45897510.jpg

 • Popping
  • Stenger

Disse stengene har som regel en lengde mellom 7,5’ og 8,6’. Stengene har forskjellige egenskaper ettersom hva du fisker etter og hva du skal ha i enden av snøret. Skal du kaste større poppere trenger du gjerne en stang med stivere tupp for å kunne klare å få popperen til å sprute skikkelig, mens med en stickbait ønsker man en mykere tupp for å kunne jobbe ordentlig med stickbaiten. Skal du fiske etter pelagiske fisker med litt mere vann under båten, ønsker du en stang med mere løftekraft, mens fisker du inne på grunna trenger du en stang med mere stoppe kraft. Selvsagt kan man bruke en stang til alt, og man får stenger som er laget mer enn til bare en oppgave.

High end:

Carpenter – Monster Hunter, Endless Passion, Coral Viper, Blue Chaser

Ripple Fisher – F-Stick GT, Ultimo, Big Tuna

Mid range:

Saltywater Race point

Hot’s - Gipang Tide Lez, Wei World

Temple Reef – Black Devil, GT series, Ronin

Budget:

Black Hole Cape Cod

Shimano Caranx Kaibutso

Westin 3776

 • Sneller

Når det gjelder sneller er det kun haspel som brukes. Snella er også den delen av pakka som får mest «bank», så det her her det er viktigst å legge igjen mest penger. For å kunne sveive inn løsnøre så skal en popping snelle ha høy giring, da helst rundt 6:0

High end:

Shimano Stella SW

Daiwa Saltiga

Mid Range:

Shimano Twin Power SW

Daiwa Catalina

Budget:

Shimano - Biomaster SW, Saragosa SW

 • Snøre

Det er selvsagt kun multifilament snøre som er godt nok, mono kan ikke brukes. Snøret bør være så mykt som mulig. Når snøret skal veives inn på snella, er det svært viktig å sveive det stramt på. Dette for å unngå at det kan dra seg ned i spolen under hardt press med stram brems.

High end:

Varivas Avani Casting

YGK Castman X8

Sunline Castaway

Budget:

Tuf Line XP

Sufix 832

 • Poppers

Som nevnt tidligere få man poppere i flere fasonger. Lengde, tykkelse, størrelse på skåla i front noe som gjør at de får forskjellige egenskaper. Egenskaper man kan se etter er : kastevennlig, fungerer i urolig sjø, stabil (kaster seg ikke rundt), spruter, boblespor og støy. Jeg nevner noen få forslag under, men det et hav av forskjellige poppere. Husk rett kroker til popperne, ellers kan de bli tunge å få til å poppe skikkelig.

High end:

Craftbait GT3

Hammerhead –cup

Shell Shaping

Mid range:

Temple Reef Ballista

ASWB ReefsEDGE

FCL Labo Ebipop

Orion – Cono Cono, Fraser, T-Rex

Budget:

Heru Cubera (dette er en popper som blir branded under mange navn)

Bertox Lures Pop

Buffalo Lures Pop

Halco Roosta

19_zps639ac6fd.jpg

En stim av Hammerheads

 • Stickbait

De aller fleste stickbaits har sitt arbeids område i overflaten eller rett under. Få er laget for å synke ned på dypere vann. Men det er i overfalten det er mest spennende å fiske, da får man med seg det som skjer. Som med poppere så er det viktig å montere de rette krokene på stickbaitsa for at de skal få den rette gangen. Dette med tanke både med tyngde av krokene og delvis vannmotstand. En del stickbaits kan være krevende å få rett gange på, derfor kan det være greit før avreise å trene på bruken av de, slik at de får rett gange i vannet.

High end:

Moutoukenmaru Moudivemaru J

Carpenter Gamma

Mid range:

Siren Bad Mon

ASWB stickbait

Orion – Bigfoot, Nambas

Budget:

Heru Wahoo

Daiwa Saltiga Slider

Maria Loaded

20_zps44c97885.jpg

Samling av diverse stickbaits

 • Jigging
  • Stang

Speedjig stengene har vanligvis en lengde mellom 5 og 6 fot. Aksjonen kan både være topp og hel. Stengene er gjerne tilpasset jiggene som skal brukes. Dette for å få den rette følsen og bevegelsen.

Når det gjelder slow pitch jigging så er disse stengene mellom 6 og 7 fot. Dette er riktignok ikke en metode som er så utbredt ennå slik at utvalget er noe begrenset i forhold til normal jigging.

High End

MC Works

Ripple Fisher Ocean Arrow

Mid range:

Saltywater Outer Banks

Hot’s

Budget:

Westin 3776

Tenryu Jig-Zam version II

Shimano BeastMaster CX Jig

21_zpse1fd9e96.jpg

En Synit Venom 550VT og en Shimano Stella FA 20000

 • Snelle

Innenfor jigging så brukes både haspel og multiplikator, haspel er vel hakke mer populært. Men en multiplikator kan også kombineres med havfiske her hjemme. Et PE4-PE6 sett vil være ypperlig å bruke på kveite fiske. PE2-PE3 passer bra til torsk og sei. Ved jigging er det normalt å bruke sneller med lavere giring, da gjerne under 5:1. Spesielt ved bruk av tyngre jigger ( tyngre enn 250gr) så blir det viktig. Høyere utveksling kan brukes hvis jigvektene ikke er så høye.

High end:

Shimano Stella SW

Daiwa Saltiga

Shimano Ocea Jigger

Jigging Master PE

Mid range:

Shimano Trinidad

Shimano Twin Power SW

Daiwa Catalina

Budget:

Maxel Ocean Max Jigging

Shimano - Biomaster SW, Saragosa SW

 • Snøre

Det er ikke like viktig med mjukt snøre til jigging som popping. Men noe en kan ta hensyn til er merket sene, slik at man har kontroll på hvilken dybde man er på. Og som med popping så er det viktig å ha snøret på stramt på snella.

High end:

Daiwa Saltiga Boat Braid

Varivas Avani Jigging

Budget:

Tuf Line XP Indicator

Sufix Performance Braid

 • Jigger

Jigger er vel det som er enklest å få tak i, og det finnes masse. Jiggene kan ha vekter opp mot 1 kilo, men å bruke noe over 400gram er bare PITA. Til speed jigging kan man enkelt dele det inn i 2 grupper, lange og slanke samt kompakte og bredere. Jiggene skal ikke ha en krok direkte påmontert, men isteden ha en assist krok hengene fra splitringen i toppen av jiggen. På den måten unngår man at kroken ødelegger bevegelsen til jiggen. Assist kroken skal henge 1/3 til ½ ned på jiggen, og kan dresseres med en gummi blekksprut.

High end:

Hot’s Drift Tune

Lamble Haoli

FCL Labo SL

Mid range:

Hot’s Jig With

Smith CB Nagamasa

Budget:

Shimano Butterfly

Williamson Benthos

RonZ

22_zps86623cd0.jpg

Diverse jigger

 • Gummi, ichiku

Det kan være verdt å prøve noe annet , og da fiske på samme måte som her hjemme. For eksempel en gummishad som fiskes over bunn. Man kan da komme borti andre spennende arter, og kanskje en større grouper. På samme måte kan også Ichiku fiskes. Ichiku er et metall hode med en assist krok og bleksprut bak.

Annet

Under har jeg listet opp diverse annet utstyr som er verdt å se på før reise.

 • Terminal tackle

Når mann skal fiske med brems på over 10kg og etter sinna fisker, så må også resten av ustyret tåle det. Bruk derfor noen kroner på kvaltetskroker, splitringer og svivel. Owner er et bra utgangspunkt.

 • Fortom og assistsene

Vanlig mono fungerer til de fleste artene. Sveiver man fortommen inn gjennom stangringene, så bør man velge en mykere monosene for å hindre vindknuter under kast. Av samme årsak så blir fluorcarbon fortom som regel valgt bort. FG og PR er gode knuter for å lage en slank knute man kan kaste med. Fisherman Super Stealth Shock Leader er en god fortom.

Til assistkrokene på jiggene trenger man assist sene. Shout PE Assist fungerer bra, eventuelt så kan man bytte til kevlar/Zylon i de tilfenne det kreves.

 • Stangbelte

Til dette skal man ha et stangbelte som festes på hofta. Stangbelter som brukes på låret (ala Black Magic) er lite egnet. Det mest populære stangbelte på markedet er MC Works TT Belt

 • Hansker

Hansker er greit å både til sveiving under jigging og ikke minst kasting med tunge poppere. Man må nødvendigvis i kjøpe de man finner i sportsfiskebutikkene, man kan finne noen i jernvarebutikken. Men ta noen som sitter som støpt og kjøp gjerne 2 par, da kan du tørke det ene paret hvis det har blitt bløtt. Men skal du kjøpe noen dedikerte fiskehansker er Shout Jigging Gloves en god start.

 • Splitringtang

Ettersom man bruker de kraftigste splittringene, så må man ha verktøy til de. Velg da en splitringtang med en viklet tupp. Owner GP60 er en av de bedre.

23_zpsc7e27f0c.jpg

Hvor skaffe utstyr

Det er desverre vanskelig å få tak i dette i lokale butikker. Så da er valget å bruke nettet til å skaffe seg utstyret. Riktignok kan nok det meste av Shimano utstyret og Westin kunne skaffes av noen villige lokale butikker. Resten har man ikke mulighet til, med mindre man setter seg på fly, å teste og føle på før et kjøp. Under har jeg listet opp noen nettbutikker jeg bruker.

Saltywater Tackle http://www.saltywatertackle.com

Plat http://www.plat.co.jp

JDM Tackle http://www.jdmtackle.com/

7 Seas Pro Shop http://www.7seasproshopthai.com

Shimreels Tackle http://stores.ebay.com/SHIMREELS-TACKLE

Reise

Skal du ut å reise så kan man enten ordne dette på egenhånd eller velge en turoperatør. Hvis man ønsker å reise på egenhånd eventuelt sammen med noen venner, så er nettet din venn. Gjør noen søk på fiskerapporter og sjekk hvilken destinasjonsom har fungert. Deretter er det bare å være så grundig som mulig i alle undersøkelsene om og rundt den destinasjonen.

Sjøl så fortrekker jeg å bruke en turoperatør. Da slipper jeg å gå i noen feller eller språk misforståelser, og hele turen blir lagt i fanget mitt og jeg kan konsentrere meg om det som er viktig, nemlig fiske. Ofte har turoperatøren en avtale med destinasjonen, så man kommer ikke rimeligere ut ved å ordne det sjøl. En annen og muligens svært viktig grunn, er at du som fisker blir mye viktigere for destinasjonen hvis du møter opp med en turoperatør bak deg. Da skal destinasjonen ikke bare tilfredstille deg og eventuelt bare miste deg som kunde, men destinasjonen kan da risikere å miste hele turoperatøren og alle gjester de bringer.

Av turoperatører er det svært få å velge i blant, og innenfor popping og jigging er Getaway Tours den operatøren med flest destinasjoner. Og når det gjelder GT fiske så har Getaway Tours de fleste av de viktigste destinasjonene for oss. Jeg har sjøl brukt Getaway Tours flere ganger og er svært fornøyd med servicen de gir.

Noen utvalgte Skandinaviske operatører

Man finner også flere utenlandske operatører, samt butikker som arrangerer turer. Jeg har blant annet vært med Saltywater Tackle på en meget vellykket tur til Oman.

24_zps7db7c394.jpg

Eier av Ocean Active, Nick Bowles, med en pen GT fra Hallaniyat Islands, Oman

Andre elementer

Under har jeg listet opp noen andre elementer å tenke på.

 • Bekledning

Ikke alle oss fra nord som er laget for det klimaet som møter oss. Solkrem med høy faktor eller bekledning er noe som må med i bagasjen. Sjøl så tåler jeg ikke sol og gidder ikke å smøre meg så ofte, så løsningen er bekledning med solfaktor. Her har Simms mye bra. Invester i noen gode solbriller og ta med noe til å vaske bort saltvannet med.

 • Sprøyter/piller

Sjekk med turoperatøren eller legen din på hvilke sykedommer du kan risikere å få, og sørg for å ta de nødvendige sprøtene og pillene. Det er dumt å dødssyk pga en fisketur.

 • Ustabile land

Hold deg oppdatert på hva som skjer i området du skal reise til. Noen land har en høy andel terrorister eller pirater. Dette påvirker også grenseområdene i naboland.

Hvor skaffe seg mer informasjon

Under har jeg listet opp de plassene jeg er innom for å tilegne meg mer informasjon.

Forum:

Facebook:

Blader

 • Danske Fisk og Fri har alltid artikler om fiske I utlandet. Det hender det er noen gode artikler om popping og jigging. I det siste nummeret kan man lese om popping fiske etter BFT ved Gibraltar.
 • Forstår man fransk er Voyages De Peche det beste man kan kjøpe

25_zps39a6502f.jpg

Sami fra Saltywater Tackle spenner muskler med sin OBX-300

Video linker

Det gjelder å ha utstyr som passer til jobben og ikke regn med sympati fra dine venner

https://www.youtube.com/watch?v=eQJ6fGlE-Ow

Herlige snellehyl

https://www.youtube.com/watch?v=ZmjABp0RdWw

https://www.youtube.com/watch?v=Dz295YE5mMI

Ikke alltid det hjelper med erfaring og kraftig press – Hot’s field tester

https://www.youtube.com/watch?v=rMRNVJGAt98

Frustrerte testfiskere fra Jigging Master

https://www.youtube.com/watch?v=Gn1nGsuOYgI

Man får det det ikke mer artig enn det man gjør det til

https://www.youtube.com/watch?v=WlnMz5nklgU&list=UUtPYfM0yA1A5Yl3YFavScVA&index=1

Noen ganger klaffer det

https://www.youtube.com/watch?v=bwKfA2-8jnA

Getaway Tours sin reklame film fra Lakkadivene

https://www.youtube.com/watch?v=hDZCUWNBFyw

Sami fra Saltywater Tackle med en svær BFT

https://www.youtube.com/watch?v=ByiAunMpsjY&list=TLa1rYv5Z2Bjo&index=2

Speed jigging «How to»

https://www.youtube.com/watch?v=XuqdlC1HAiI

Saltywater tackler viser hvordan de pakker til sine turer

https://www.youtube.com/watch?v=VgaOtjpyELo&list=UU3ee5TpJJAJ2Xs9yLpZs-Sg

Dette er ikke å betrakte som fasit rundt dette fisket, men heller mine tanker rundt popping og jigging. Jeg har i denne artikkel skrapet litt i overflaten, men er det noen som skulle ha noen mer spørsmål rundt dette så ikke nøl med å ta kontakt. Lykke til med sparing og søken etter din neste drømme destinasjon.

18_zpscc402cc2.jpg

Denne fikk svømme i ca 30minutter i vann før den ble pensjonert

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Takker for en enorm jobb og et helt oppslagsverk. i tillegg gjør du dette både spennende og svært svært fristende. For min del angrer jeg litt på at jeg ikke satte meg bedre inn i dette fisket når jeg virkelig reiste mye i fristende områder av verden, men denne skal jeg ta frem igjen når det blir en passende ferietur en gang.

Link to comment
Share on other sites

Knallgod luke selv om jeg er HELT lengst borti det aller varmeste av det ABSOLUTT aller varmeste av helvete misunnelig på alle som skal og har vært i tropene i år.

Vi skal tilbake til Panama i 2015

8 til 18 november for å være presis og det er en plass ledig hvis noen er sugne.

47 uker og 3 dager

4 timer

og 51 minutter til du bør være på OSL

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.