Jump to content
Fiskersiden

Julekalender 14. Desember


Sigve A
 Share

Recommended Posts

Da var det endelig, eller skal man egentlig si endelig? Uansett, det er nå min tur å lage en julekalenderluke. Når jeg tenker tilbake på mitt fiskeår har jeg blandede følelser. I perioder nøt jeg livets glade dager på fisketur, i mens noen dager satt jeg å tenke på hvorfor i svarte granskauen jeg driver med denne hobbyen. Som dere fiskevenner skjønner, er det når fisken biter, og artene flekkes opp jeg liker hobbyen min. Da er det ingen hobbyer i verden som måler seg med fisking. Men så er det heller ikke til å unngå disse ”svarte dagene”. De dagene blyet fyker av, takler rykes og sneller ødelegges. Legger vi på elendig vær, er vi på vei et lite stykke ned i helvete. Men uansett hvor dårlig dagen er, kan likevel drømmefisken komme. Det er dette som driver meg. Uten dette tviler jeg på at jeg hadde giddet å stå i elva i timevis, sittet bak tripoden og stirre på stangtuppene i mens kulden river i kroppen, og sykle gjennomvåt av svette for og ”flekke” opp arter, som visse optimister sier.

Uansett, året mitt har som sagt vært variert, med både nedturer og oppturer. Anyway, her får dere servert et lite utdrag av mitt fiskeår. Og en siste ting. Selvfølgelig sa jeg ”et lite utdrag” så dere skal tro jeg er verdensmester i å komme meg ut og utnytte tiden!

Året startet med at jeg begynte å vurdere hvilke arter jeg kunne klare å få i 2012. 2012 – mulige arter er overskriften i fiskeboka. Og faktisk. Flesteparten av artene var realistiske. Kanskje noe uvant en sportsfisker? De kjennetegnes vel som optimister?

Det sto altså følgende:

Laks, Paddetorsk, Trepigget stingsild, Pigghå, Svartkutling, Lange, Brosme, Tangsprell, Fløyfisk, Havmus, og Kloskate.

Skulle jeg ha redigert på denne listen nå ville den sett omtrent slik ut; Laks, Paddetorsk, Trepigget stingsild, Pigghå, Svartkutling, Lange, Brosme, Tangsprell, Fløyfisk, Havmus, og Kloskate.

Slik sett, ser det ikke helt optimalt til. Men jeg har også fått noen bonusarter, også er jo heller ikke 2012 borte for alltid. Helt enda.

Etter det som er notert begynte mitt fiskeri i 2012, den 28. Januar. Da gikk turen til Øysand en alt for kald dag, og jeg var alt for alene. Bettet var heller ikke alt for bra, selv om det ble to greie fisker. Den kom i form av ny pers på Torsk, og fisk nummer to var ny sjøørret pers. Jeg husker enda følelsen av å dra av meg hanskene i sikkert -20 for å så bade de litt i sjøen, før å så ta mange udugelige bilder. Selvfølgelig med min beste venn ”Selvutløseren”. Vekta viste 5200 gram på torsken og 1250 gram på den vakre SØ.

8270170824_8fdf7c5c3d.jpg

by Sigve Arntzen, on Flickr

Sjøørretpers 1250 gram

8270171106_3f196d2d3c.jpg

Torsk by Sigve Arntzen, on Flickr

Torskepers 5200 gram

Jeg hadde egentlig da kommet greit i gang med fiskeåret, selv om været var fucked. Som vanlig. Deretter ble det noen småturer rundt i området, før våren og mars hadde sin innmarsj. Noen av disse småturene var isfiske etter ørret i Meråker, og vi hadde en fin helg. Det ble også et par slik pinner i et nydelig vær:

8266533945_ecaa568dc1.jpg

Aure by Sigve Arntzen, on Flickr

Isørret

8266534301_490c6a7d58.jpg

Nydelig by Sigve Arntzen, on Flickr

Dette er vell hva man kaller en perfekt dag

Mars måned ble åpnet med en isfisketur på Benna med Sølvreven. Det ble flere og flere kuldegrader på vei opp, men en liten tur ut skulle vi få til. Fiskemessig var det ikke noe å skrive hjem om, eller ta bilder av, men vi fikk i alle fall funnet ut hvordan vi skulle lure laksen i sommer.

Jeg var kjempe god til å ta notater av fisketurene i starten, men plutselig svikta det. Som alle andre år. Så etter en tur 15. Mars svikta det helt. Så får håpe at det andre sitter klistret inntil det på toppen.

Uansett, turen 15. Mars ble uten de helt store fangstene. Eller jo. Eller nei. En grei fangst er vell fasiten. Hele dagen ble brukt på et enslig berg ikke langt i fra Trondheim. Jeg og Vegskulle til å pakke sammen stæsjet, men med Veg på tur, vet alle hva dette innebærer. Han må pakke sammen først, hvis du ikke synes det er fristende må å sitte å se på han pakker sakene. Så 18.15 begynte han så smått å pakke sammen, og presist 18:29 skulle jeg sveive opp siste stanga mi, for så å stikke. Jeg merket så smått at det var noe i andre enden, men mye fight var det absolutt ikke. Så overaskelesen var stor både hos meg og Veg når en Spette synes i vannet. En liten tur på vekten, og den fikk ut 1880 herlige gram ut av vekten. Herlig! En bonusart, også var det jo en grei vekt i tillegg. Hvertfall fra land. Og i Trondheim. For de interesserte ble den tatt på en reke/sild kombo 1 time og 3 kvarter før full flo.

Rapport finnes her: http://www.fiskersid...showtopic=61960

8266478643_7f72cef5cf.jpg

Spett by Sigve Arntzen, on Flickr

Fin overraskelse på 1880 gram!

8266479053_df9bcab3c3.jpg

Kveeeeit by Sigve Arntzen, on Flickr

Drooooninga

Så var det tid for eksamenstiden, og I og med at vi hadde eksamen til forskjellige tider på skolen, ble det unormalt mye fritid. Da ble det noen turer til Trodlokaien. Målet var jo paddetorsken, men hadde også med meg litt tyngre utstyr. Da ble det et par torskegreier, men ikke noe som fortjener stor plass på FS. Da kommer jeg til å bli hatet for alltid. En annen dag hang også Veg seg med og plutselig ruset det på lettutstyret, og en ganske heftig fight startet. Hvis jeg husker rett kom akkurat Irvin og Bjørno innom og de fikk med seg slutten av fighten. Vi fikk den opp, og det viste seg og være nok en torsk som hadde tatt et lite makrellagn på krok 6 eller noe i den duren. 5600 gram og pers med 400 gram, var ikke ille det.

8266505721_2c33fd6bab.jpg

IMGP4224 by Sigve Arntzen, on Flickr

Torsken bydde faktisk på en ganske så fet fight

8267572576_925294fc98.jpg

IMGP4237 by Sigve Arntzen, on Flickr

Ny pers. 5600 gram. Torsk, men læll

Og dæven. Noe Team Agntyv har glemt. Vi har ikke introdusert dere for en ny genial oppfinnelse for alle kystmeite-elskere. Nemlig lassosnøre. Gjøres så lett som å slå en lassoknute på snøre, venter på at en fisk svømmer igjennom(Her må du seff være klarsynt så du vet når du skal gjøre tilslaget) før du får en slik nydelig sak opp på land.

8267573000_a09fb4ce35.jpg

IMGP4229 by Sigve Arntzen, on Flickr

Veg med ny oppfinnelse

Mai var en lang måned. Mesteparten gikk bort til forberedelse til laksesesongen, inne mellom den siste innsatsen på skolen. Småturer hadde jeg selvfølgelig også, men ikke noe resultatmessig. Eller forresten. En ny art klarte jeg å lure opp i Hardangers’ dype fjorder. Lange fikk se lyset for første gang, og jeg fikk se en lange for første gang. Nydelig vær gjorde til at vi fisket og badet som bare det.

8267619196_5d90a0419a.jpg

_DSC0258 by Sigve Arntzen, on Flickr

Linet opp og klart!

Så kom laksesesongen og på åpningen var jeg ved Gaulas bredde og koste meg på Maos place med Mao og Sølvreven og Veg, med fler. Filmcrew fra NRK var som kjent også der oppe, men så lite PR-kåt som jeg er ble det bare ett par snutter med meg. Det holder vell?

Uansett, denne helgen ble det ingen laks på meg, men en og anna kom på land på valdet.

Det var 17. Juni det skulle skje. Jeg dro opp til Borten Losen på Lørdagen, og nå var det bare meg og Silver. Noe som betyr arbeidsro. Planen var å våkne rundt 3-4 tiden på Søndagen, for å fiske når laksen gikk. Vi våknet til perfekt vannstand, og Tor var bombesikker på hvor laksen kom til å gå disse morgentimene. Etter å ha gått et par runder på valdet kjente Tor noe der ute, og sa: ”No sitt’n” Og etter 5-10 sekund, smelte han til og dermed var det i gang. Han overlot stanga til meg, som fikk kjøre min første laks. Følelsen var helt syk, og etter en liten stund fikk vi den på land. Den var litt over 7 kg. Tor satte seg ned med en kopp kaffe lenger ned, og var sikker i sin sak: ”Ta stanga mi, og feitmarksen min og den sitt snart”. ”Okei,okei!” Svarte jeg. Og jammen, ikke mer enn 15 minutter senere kjente jeg noen drag, jeg ventet litt og smelte til. Andre laksefighten på 30 minutter. Finnes verre måter å stå opp på. Denne berget vi også fint, og røykalaksen var i havn. Min første laks etter to sesonger! En helt syk følelse.. 7kg. Perfekt førstefisk.

8266475709_8394450e38.jpg

Laktz by Sigve Arntzen, on Flickr

Første laksen. 7000 gram.

For de interesserte ligger det rapport her: http://www.fiskersid...showtopic=62613

Det ble litt mer tid til laksefiske og annet tull, men ikke noen seriøse satsinger. Før jeg bestemte meg for at gapeflyndre var en art jeg skulle ha. Litt over en uke men en til to turer per dag var døds artig i grunn. Bare at jeg begynte å bli veldig utålmodig på slutten. Første gangen jeg var der skulle Bjørn vise meg litt rundt. Og selvfølgelig flekker han opp gapeflyndra tidlig. Jædæ. Men slik skal det vell egentlig være blant sportsfiskere. Skal det ikke?

Uansett, i løpet av denne uken fikk jeg en rødspette på 680 gram, gaperten klarte jeg og få, men den herligeste fisken var nok spette på 1980 gram. Ikke bare ny pers, men denne fighten også veldig bra på ganske lett utstyr. Glad for at jeg ikke fikk den på mikrostangen.

8266480085_7e2449eaa1.jpg

spette by Sigve Arntzen, on Flickr

Spette på 680 gram

8267548436_26662b4359.jpg

Gapert by Sigve Arntzen, on Flickr

Gapeflyndre

Gapert klarte jeg å prikke inn rett før turen gikk til regnets hovedstad, nemlig Bergen. Eller nærmere bestemt Hardanger. Litt tid til fiske ble det der også, og målet var brosme, siden jeg hadde klart å få lange tidligere på samme plass. Fiske var egentlig ganske elendig, men heldigvis klarte jeg å få opp en brosme. Stor var den ikke, men arter var det. Det er det viktigste blant oss artsfiskere.

8266481843_41538dd6e3.jpg

Brosme by Sigve Arntzen, on Flickr

Brosmebeist

Så kom august og familiens ferietur sto for tur. Jeg hadde store planer om å få fisket mye, men slik ble det ikke. Det er vell ikke noe å ergre seg veldig over, i og med at Lofoten osv, ikke leverer så spennende mikroarter… Det skal sies at jeg miste en finfin ørret, og en røyepers, men det får holde med et par naturbilder.

7795654190_3168542300.jpg

Lonely Island by Sigve Arntzen, on Flickr

Nydelig natur I allefall

7784245608_84f77d1909.jpg

Balstad, Lofoten by Sigve Arntzen, on Flickr

Balstad

7776604896_2aabfe35a3.jpg

Just relax and let go by Sigve Arntzen, on Flickr

Rolig kveld på Balstad

På turen ble selvfølgelig nye turer planlagt nøye med Vegar, slik at det ikke ble noe pusterom når jeg kom hjem. Så da var det rett på hardkjøret igjen, og denne gangen skulle Vegar guide meg til trepigget stingsild, også skulle vi prøve Trolla litt mer. I midten av August gikk turen dermed til Theisendammen en litt for varm sommerdag. Blant de badende gjestene sto to fiskegale ungdommer på demningen som skulle flekke opp stingsild etter stingsild. Det ble raskt funnet en stim, som jeg fisket på. Men ikke ***** om de skulle ta. 5 minutter. 10 minutter. 15 minutter. De viste interesse, men gadd rett og slett ikke å bite over kroken. Vegar sine kommentarer haglet: ”Jævla amatøyr, pessenkel art, la mæ prøv”, og noen frekke småunger var også spydige mot en stakkars artsjeger. Plutselig sprang en stingsild bort til agnet, gapet kjeften sin over den deilige markbiten, og jeg gjorde tilslag så hardt jeg kunne. Etter en av de sykeste fightene Vegar hadde sett kunne jeg flekke den opp på land. Bokstavlig talt. Jeg flekket den opp. Jeg jublet, dro av meg t-skjorten slik proffe fotballspillere gjør og sprang bortover demningen. Stående applaus, og kake skjønte dere vell kom?

Men plutselig kom jeg på noen vise ord Bjørn en gang sa til meg: ”Ta bilde av alle arter, uansett” *****! Tenkte jeg. Nå er det nok feiring. Team Agntyv er proffe. Så jeg sprang bort til Veg som sto og drakk ensol varm Imsdal med pæresmak (Irvin, du tar vell på deg skylden får å ha smittet han?) og beordret han til å ta et par bilder.

8267550538_9aeaf242f0.jpg

Trepigga by Sigve Arntzen, on Flickr

Trepigga monstersild

Dagen etter bars det til Trodlokaien, var planen var å få paddetorsk, med hornkvabbe som bifangst. Selvfølgelig optimisten Veg som tenkte hornkvabbe. Jeg viste knapt hvordan den så ut. Uansett, for å gjøre en lang historie kort. Jeg fikk hornkvabbe, i mens Veg fikk tangsprell. Han sjekket den nøye om den kanskje kunne ha kvabbegener men det hadde den dessverre ikke.

7784537386_0849f770b4.jpg

Brokkolihode! by Sigve Arntzen, on Flickr

Brokkolihode!

7784538554_5973c8089f.jpg

Hornkvabbe, 44 gram by Sigve Arntzen, on Flickr

Ble veid inn til 44 gram

Så ble det stille. Alt for stille. Starten på Videregående kom, og da må jo litt av tiden brukes for å stifte nye bekjentskaper. Høsten ble sånt sett forferdelig trist med tanke på fiskingen. Noen småturer som alltid ble det, som innebar ny gyltepers og noen greier flyndrer, men ikke noe annet. Egentlig ble jeg litt skeptisk. Jeg hadde vell ikke mistet fiskelysten, hadde jeg?

Det var derfor en stor lettelse da Adam spurte om jeg skulle være med på fiske i november. Adam hadde sjekket et par spennende plasser på kart, og det var en plass som absolutt leverte. Veg fikk først en klo, les rapport: http://www.fiskersid...showtopic=63957

Før jeg kjenner litt tyngde. Hm, var det en krabbe? Nei… Nei NEI! Det kan ikke være det?? Jo det er det? Det var det! En kloskate til! Den ble veid inn til 860 gram og jeg kunne slippe jubelen løs. Jada!

8267550084_ff78e144f6.jpg

Klo by Sigve Arntzen, on Flickr

Kloskate på 860

8267549732_58da0d4ca5.jpg

Klo realese by Sigve Arntzen, on Flickr

Ikke noe særlig til matfisk. Tilbake selvfølgelig

Første dag av desember skulle også by på fisking. Denne gangen i nærområdet med Vegar og Adam. Det ble et par skrubber og sandflyndrer, men ellers var det dødt.

8267551022_5ce025801a.jpg

skrubbe og sandis by Sigve Arntzen, on Flickr

Skrubbe på meg, og sandflyndre på partysvensken

Det var vell det jeg hadde å by på. Forresten slik har det blitt en del av:

8266479559_e14ab4a057.jpg

HVITTING by Sigve Arntzen, on Flickr

8267600856_c904ac100b.jpg

Trøst by Sigve Arntzen, on Flickr

Takk til alle jeg har fisket med for hyggelige turer!

GOD JUL OG GODT NYTTÅR FS!

Edited by Sigve A
Link to comment
Share on other sites

Glimrande ungdom! Mye bra fisk. Synd med tid brukt på laksefiske, men arten måtte jo hentes uanz ;)

Paddetorsken er ennå i slaget. OC flekka opp et par stk i forrige uke, så d syns eg ska ver ditt desemberoppdrag. Takk for turene i år, neste år bli d nok enda mer kjempeopplegg :D

At Irvin har fått deg til å feire i bar overkropp og Veg til å supe Imsdal /m pæresmak, er derimot svært bekymringsverdig. Dette blir tatt opp på årsmøte, direkte med skippern!

Link to comment
Share on other sites

Fin oppsummering dette.

Ikke for å være kjip, men dere er for sent ute med lasso-trikset:

pigglasso-1_zps84cd6a72.jpg

:D

Link to comment
Share on other sites

Glimrande ungdom! Mye bra fisk. Synd med tid brukt på laksefiske, men arten måtte jo hentes uanz ;)

Paddetorsken er ennå i slaget. OC flekka opp et par stk i forrige uke, så d syns eg ska ver ditt desemberoppdrag. Takk for turene i år, neste år bli d nok enda mer kjempeopplegg :D

At Irvin har fått deg til å feire i bar overkropp og Veg til å supe Imsdal /m pæresmak, er derimot svært bekymringsverdig. Dette blir tatt opp på årsmøte, direkte med skippern!

Godt å høre!

Fin oppsummering dette.

Ikke for å være kjip, men dere er for sent ute med lasso-trikset:

pigglasso-1_zps84cd6a72.jpg

:D

Hm, vi legge oss langflat etter å ha tatt konseptet ditt!

Ikke et eneste bilde av laksefisket vårt i sommer? ELENDIG LUKE!

Du og Adam ødela. Kan ikke ha pornografi her inne..

Edited by Sigve A
Link to comment
Share on other sites

Topp Sigve! Om sommaren kan man sitta å gotta sig i solen utan att få fisk men likaväl ha det bra, men resten av året så kan fiskeriet va en ren plåga. Men de få gångerna saker fungerar å ting går som man vill är det som får en upp från soffan och ut i regn/kyla/blåst och till alla dygnets tider. Så jo, fiske....hm, är nog utmanande i vart fall!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.